Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
sarajevskopivo, nisam otvarao bacvu ne volim nakon sto usipam pa nisam.mjerio temp fluida medjutim temp komore je 16c sto je za ovaj kvasac ok. mislim da se nije bas spustila temp fluida bas previse nakon postavljanja u komoru. ohladena je na 20c i ubacen kvasac.
Find Odgovori
medo Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

(03.01.2013, 06:21 )zis Wrote:
(03.01.2013, 02:42 )medo Wrote: Dakle citam mnogo o svemu sto se tice i procesa i opreme...
i polako sklapam moju slagalicu... planiram sta i kako tako da u startu napravim sve po peesu, barem koliko to moze za sad jer sigurno je da ce kasnije biti dorada i prepravki.

nego ima li neko iz okoline Tuzle da nije pocetnik kao ja pa ako bi bio raspolozen da popijemo negdje kafu i da mi da neke savjete za pocetak.
Evo kako sam skonto djulba je iz okoline Tuzle, a zis je iz okoline Doboja... a ja kroz Doboj prolazim cesto...

Ovo mozda zvuci malo neskromno ali vjerujem da se na ovom forumu nece shvatiti tako jer vidim da su svi osebi-prisebi... normalni ljudi.
Wink

hvala unaprijed i pozzz...
beer

Samo se javi kad prolazis kroz Doboj i nema problema. Ako budes imao vremena javim ti kad budem kuhao pa mozes doci da vidis kako ustvari to izgleda u praksi.

Hvala zis,
i javim ti se kada budem mogao uklopit u raspored kada budem prolazio, a manje su sanse da se uklopim kada budes kuhao... mada otom-potom.
pozdrav.
Zivjeli
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

(03.01.2013, 06:22 )rale Wrote: sarajevskopivo, nisam otvarao bacvu ne volim nakon sto usipam pa nisam.mjerio temp fluida medjutim temp komore je 16c sto je za ovaj kvasac ok. mislim da se nije bas spustila temp fluida bas previse nakon postavljanja u komoru. ohladena je na 20c i ubacen kvasac.
Izvini, mislio sam da imas temepraturu iz fermentora, a ne iz komore.
Nemoj otvarati ni slucajno. Vjerovatno je to sve ok. Da li mozes vidjeti pjenu koja se formairalasa strane? Probaj osvijetliti sa jedne strane.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 03.01.2013, 11:58 by Sile.
imam pvc bačvu u kojoj se nažalost ništa ne vidi. steriliziranim termometrom izmjerio sam temperaturu piva - 18C dok je u komori bilo 20C. na uputama od Colonia F kvasca kaže da je temp. 15-24C sasvim ok.

ako pomažu podaci da je na 20C uzorak bio 1.047FG i da je sladovina prije dodavanja kvasca 3-4 minute izareirana vrlo dobro. kvasac, tj. cijela vrečica je rehidriran sat vremena prije dodavanja na sobnoj temperaturi u 2dlc prokuhane vode.

kad se otvori komora osjeti se onaj miris kao da se nešto događa,po alkoholu miriši ili kako već.

inače sve je bilo koliko se moglo paziti uredno pri kuhanju i dakako mislim da nije bilo razloga da nešto osobito pođe po zlu iako sve je moguće. u vrenjači evo 25-26 sati nakon kuhanja ništa..kvasac nije još krenuo praviti mjehuriće kako je radio u prethodnoj fermentaciji (iako je bio us05 a ne ovaj).

eto..sarajevsko, pivska i ostali koji mogu pomoći neka se uključe. možda nekome jednoga dana ovaj post bude od koristi.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

rale imaš li bilo kakvu pjenu na površini piva?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

sat vremena rehidracije je predugo. 15-20 minuta i ne bi smio kvasac duže stajati u vodi, nego mora biti dodan u sladovinu. na kojoj si temperaturi dodao kvasac u vodu za rehidraciju?
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 04.01.2013, 12:07 by Sile.
imam pjene. nisam otvarao bačvu,ali je bilo neke pjene kad sam večeras na kratko vadio termometar da izmjerim temperaturu.

temperatura na koju sam dodao kvasac za rehidraciju je bila sobna temperatura 20-25C s tim da je prethodno kvasac stojao oko sat vremena na sobnoj temperaturi u vrečici.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ako imaš pjene ostavi sve i više ne otvaraj i ništa ne diraj idućih 10-15 dana. sve je u redu. morate shvatiti da se različiti kvasci različito ponašaju i da ne postoje dvije jednake fermentacije. pjena na površini, odnosno krauzen je prvi i siguran znak da je fermentacija počela. colonia je njemački kvasac za kolsch i alt piva i radi se o hibridnom soju koji nešto sporije fermentira i sigurno nije agresivan kao US-05.

svako otvaranje poklopca povećava šansu za kontaminaciju.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

kapetane, jasno ko dan.

samo još nešto. ta pjena je bila kako da se izrazim...prljava, boja kole onako crnkasta.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

to ti je sve ok i ništa ne brini ta tamna boja dolazi od hmeljnih smola i proteina koje se dižu zajedno s kvascem. zna biti jako tamna nekad. Zivjeli
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 04.01.2013, 12:46 by Sile.
znam da je taj colonia f hibridni kvasac pa sam i pretpostavio da fermsntacija ndce biti kao sto je bio slucaj sa safaleom ali zabrinulo.me nedostatak mjehurica.inace to bi trebalo biti dobro pivo samo sto ga nisam hmeljio sa spaltom nefo perleom i to 60 minuta.

pisem preko telefona pa zato ima gresaka Smile
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 04.01.2013, 10:54 by Sile.
Pivska i ekipa evo i slike da budem miran i ne diram do flasiranja makar i da nhje
nije krenulo

[Image: s626di7vapjyx9baxokb.jpg]

slikano je dan i pol nakon ubacivanja kvasca. danny boy je imao slicne probleme steta sto se ne oglasi.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 7 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools