Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Z(D)rijeb
yankee fan Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Z(D)rijeb
This post was last modified: 22.04.2015, 10:40 by yankee fan.
Maloprije sam citajuci izvjestaj sa utakmica Lige Sampiona, nisao na rijec "zdrijeb"...jedan lik mi je objasnio da se u Hrvatskoj ta rijec koristi za zrijeb tj izvlacenje parova.
Obzirom da ima vas par na ovom forumu koji zivite u Hrvatskoj, moze li iko da mi potvrdi ili prokomentarise.
Ja sam prvo mislio da je stamparska greska. Da li ljudi fakat koriste rijec zDrijeb????? Da to slikovito objasnim, onda je glagol -izvlacenje parova- zDrijebanje? Ili je neko zelio da bude saljiv i da se zeza?
Vjerujem da je u pitanju neka zajebancija, koju ja ovde sa ove strane bare ne kontam. Smile
Sisaj Zvezdo!!!

Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Z(D)rijeb
Jeste kaže se 'ždrijeb', a dolazi iz staroslavenskog jezika. Na ruskom se kaže: žérebej i znači 'komadić'. Podrazumijeva odabir malih komadića iz velike posude. Na ruskom se za ždrijebe koristi slična riječ: žerebenok, a u našem jeziku (jezicima) je također došla iz praslavenskog, pa te zato podsjeća na ždrijebe.

Slučajno znam pa eto da razrijesim dilemu.

Meni je čudnije zašto je u srpskom prihvatljivo rukomet, a nije prihvatljivo nogomet Smile

Isto tako zašto je u hrvatskom prihvatljivo vaterpolo a nije fudbal Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
yankee fan Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Davore, meni je jos tamo 80-ih kao klincu bilo zanimljivo kako je moguca ta kombinacija fudbal-nogomet-rukomet, koju si ti sad spomenuo. ALi ovo oko zdrijebeta, staroslovenskih korijena, ja sam nekada pjevao u crkvenom horu ( kriv- priznajem) na staroslovenckom, neki su ga zvali i crkvenoslovenski, skoro ugasen jezik. Jezik nije konstanta i stalno se mijenja, dolaze nove rijeci, vec postojece gube staro znacenje i dobijaju novo, studirao sam i predavao engelski jezik u skoli, na faksu ( bio treca godina kad sam odustao) tako da mi to polje nije strane, ali ta prica oko zdrijebeta mi je apsolutno urnebesna...sad cemo da zdrijebamo Juve, Real, Barsu i Bayern, pa kad se ozdrijebe imacemo zdrebicu i zdrijebca Smile
Sta mislis da nasi jezikoslovci pronadju vezu sa rijec -tele. Pa su se otelili Juve i Monako Smile
Sprdnja jedna obicna, ja ne mogu da vjereujem da nema nikoga da digne svoj glas protiv ovakvih gluposti.
Sisaj Zvezdo!!!

Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

To je još i dobro. Pokušavaju da proguraju neke debilane poput dodirnik (touch screen), iskočnik (pop up), zapozorje (backstage), rječarenje (rafting)...
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Meni je iskreno odlicna stvar sto hrvati svoj jezik unaprjedjuju sa novim rijecim. Pogotovo jer ima dosta stranih rijeci. (Engl, dojČ i sl.)
Nekada zvuci smijesno ali ustali se to sve sa vremena na vrijeme i postane normalna stvar.
Licno mislim da jezici na ovim prostorima imaju slab fond rijeci.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

čitav svijet govori hardver, samo hrvati žele uvesti očvrsje

a bome ni zrakomlat mi nikad neće biti helikopter Big Grin
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 23.04.2015, 08:38 by AleksandarV.
Pa nemaju slab fond riječi. Nego su to stalne jezičke reforme. Gdje se dosta starih riječi pogubilo. Posebno jer književni jezik izostavlja dosta riječi iz lokalnih dijalekata. A Yankee je pjevao u horu, pa sigurno zna koliko se staroslovenskih riječi izgubilo a super zvuče. Da ne zaboravimo i Vukovu reformu, koja je izbacila dosta starih slova, a bez njih se teško čitaju stare knjige. Ako to ukomponujemo sa manjkom novca za kulturu, sjetite se zemaljskog muzeja u Sarajevu. Neopravdano možemo reći da naši jezici imaju mali fond riječi.
A posebno je interesantna usporedba sa ostalim slavenskim jezicima. Gdje dosta riječi imaju isto značenje a neke opet ne iako nam zvuče isto. Pa kada se to sve zajedno sabere, eto pravog jezičkog blaga.
Naravno, ovo je moje mišljenje, pa taman da razbacimo jednu finu raspravu za uz po pivu.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Riječarenje... hehehe onda bi ja bio Riječnik Big Grin
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
yankee fan Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

This post was last modified: 23.04.2015, 12:32 by yankee fan.
Aco, taj staroslovenski je meni zvucao jako lijepo, stvarno divan jezik..kad moja zena prica Ruski ( iako nisam ljubitelja kao naroda), on zvuci jako lijepo. E sad, sto je malo nezgrapan za pisanje, i sto je zaboravljen to je druga prica. Mi smo kasnije presli na Srpski jezik i Mokranjca, ja sam bio popizdio i otisao iz hora Smile.
Meni se svidja sto se svaki jezik nadogradjuje, sto je diamican, a kao nastavniku ( ne profesorm jer nisam diplomirao) engleskog je to jako jako zanimljivo. Moja zena ima najboju drugaricu, Romkinja, zivi sa muzem u Parizu, i ja kad cujem neke budalaste rijeci, jer Francuzi moraju da izmisle svoju rijec, da bi zastitili jezik, meni je to urnebesno smijesno.
Sjecam se odamh poslije rata kad sam radio u skoli, pa su neki likovi sa Pala, sa dva grama mozga dolazili do nekih suludih ideja i standardizaciji srpkog jezika ( a u to vrijeme sam zivio sa ribom koja je bila profesor srskog) cesto smo o tome diskutovali...
Sjecam se kad kupim BUG na trafici, pa vidim nove rijeci, moja reakcija je uvijek ista...mozda se neko od vas nece sloziti sa mnom, hebi ga to je samo moje misljenje Smile
Sisaj Zvezdo!!!

Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Re: Z(D)rijeb
Čak se jedno vrijeme dodjeljivala
novčana nagrada za nove riječi u hrvatskom jeziku. Nije poanta da se one koriste, iskreno, nikad nisam čuo nikoga da je ikad rekao "dalekovidnica" nego uvijek se govori televizor. Jezik se nadograđuje radi očuvanja identifikacijske forme jer za 10 godina uđe toliko tuđica u jezik da lingvistika mora dati odgovore na to. Iako te riječi nisu u javnoj upotrebi lingvistika ima ulogu zaštite knjizevnog jezika kroz takav čin. To je neko moje misljenje o tome.

Sent via prijenosni brzoglas Iphone 5s
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

(23.04.2015, 02:33 )rale Wrote: Sent via prijenosni brzoglas Iphone 5s

Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

(23.04.2015, 03:06 )Pivdzija Wrote:
(23.04.2015, 02:33 )rale Wrote: Sent via prijenosni brzoglas Iphone 5s

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 5 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools