Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


fermentacija
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
fermentacija
uputiše me da pišem o svom problemu ovdje na forumu, tako da sam svjestan da ču pivo morati baciti. al bar ču pitati da znam za drugi puta.

evo ovako:

u dva dana sam pravio dva piva. prvo iz pivskog kompleta a drugo je all grain.
za pivo iz kompleta sam koristio kvasac safale us-05 po savjetu pivara sa foruma jer onaj kvasac u kompletu zna često biti loš.
međutim taj kvasac koji sam koristio mi je stojao oko 2 mjeseca u hladnjaku (neotvorena vrečica), rehidrirao sam ga i sve uradio kako treba i stavio u sladovinu. međutim mislim da je fermentacija izostala. odnosno fermentiralo je možda sve zajedno sat vremena. sad nakon trečeg dana čak i pritisak u fermentoru opada jer vidim da se u vrenjači alkohol vraća u prvu posudu.
fermentor je original kupljen u web shopu i u njemu sam napravio već dva piva koji su super ispali. odlično brtvi. tako da do fermentora i vrenjače nije problem.

sutradan sam napravio all grain pivo i koristio također kvasac safale us-05 ali friški i evo jučer i danas fermentacija traje stvarno prekrasno. bućka kao ludo.

mislio sam dali bi popravio što ako bi u ono pivo što ne fermetira dodao friški kvasac?
Find Odgovori
Brko Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 404
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Sarajevo
RE: fermentacija
(14.05.2015, 01:37 )josip Wrote: uputiše me da pišem o svom problemu ovdje na forumu, tako da sam svjestan da ču pivo morati baciti. al bar ču pitati da znam za drugi puta.

evo ovako:

u dva dana sam pravio dva piva. prvo iz pivskog kompleta a drugo je all grain.
za pivo iz kompleta sam koristio kvasac safale us-05 po savjetu pivara sa foruma jer onaj kvasac u kompletu zna često biti loš.
međutim taj kvasac koji sam koristio mi je stojao oko 2 mjeseca u hladnjaku (neotvorena vrečica), rehidrirao sam ga i sve uradio kako treba i stavio u sladovinu. međutim mislim da je fermentacija izostala. odnosno fermentiralo je možda sve zajedno sat vremena. sad nakon trečeg dana čak i pritisak u fermentoru opada jer vidim da se u vrenjači alkohol vraća u prvu posudu.
fermentor je original kupljen u web shopu i u njemu sam napravio već dva piva koji su super ispali. odlično brtvi. tako da do fermentora i vrenjače nije problem.

sutradan sam napravio all grain pivo i koristio također kvasac safale us-05 ali friški i evo jučer i danas fermentacija traje stvarno prekrasno. bućka kao ludo.

mislio sam dali bi popravio što ako bi u ono pivo što ne fermetira dodao friški kvasac?

prvo mu izmjeri FG... mozda je zavrsilo fermentaciju a ne znas Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: fermentacija
Koliki ti je FG josipe? Imaš li hidrometar?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: fermentacija
This post was last modified: 14.05.2015, 02:21 by josip.
evo šefe izmjerio sam. imam hidrometar.
1030 pokazuje a na crvenoj skali pokazuje 7,5

sad kad se u menzuri ugrijalo na 21 stupanj celzijusa pokazuje mi 1050
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: fermentacija
Stala ti je fermentacija,pogotovo sto si imao na pocetku 1034.Iznesi fermentor malo na toplo..mozda krene.Sad vidim zadnji post...kakav hydrometar imas..cudno mi je to mjerenje
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: fermentacija
brewferm hydrometar

fermentori mi stoje jedan do drugog u ovom što je all grain fermentira kao ludo ali u ovom ništa.
temperatura u sobi je 20 stupnjeva
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: fermentacija
pokusaj promijesati kvasac i talog i ako ne proradi do sutra sipaj jos jednu kesicu kvasca
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: fermentacija
ok. evo sad ču. hvala!!!
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: fermentacija
al necim sterilnim i od inoxa ili plastike
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: fermentacija
da. imam mješalicu za pivo što sam dobio kad sam kupio fermentore i ostalu opremu
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: fermentacija
Moj prijedlog je da iz tog fermentirajuceg piva koje aktivno fermentira pokupis kvasac s vrha i prebacis ga u to pivo u kojem je stala fermentacija. To je aktivan kvasac koji upravo fermentira, a isti je soj. Ako ti to ne pokrene ponovo fermentaciju, neće ništa...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: fermentacija
šefe iskreno da kažem radije bi se držao ove opcije da promješam i ako ne proradi dodam friški kvasac. razlog je što me strah da mi se ne inficira ovo pivo što odlično fermentira.

promješao sam kao što mi je pauk napisao.
čudno, ono pivo fino pjeni i čak i miriše na pivo.
vidit ču što će ispasti.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools