Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Da se i ja predstavim
bomba Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Da se i ja predstavim
This post was last modified: 07.01.2013, 06:26 by bomba.
Pozdrav pivoljupci ! Dosao ovdje preko teme koju je brewer pokrenuo na klix.baZivjeli
Pratim tu temu od samog pocetka i mogu reci da me je potakla da se i sam oprobam u kucnoj proizvodnji piva, trenutno sam u skupljanju potrebne opreme pa kad se sve prikupi, vjerovatno cete imati jos jednog interesanta kod sljedeceg group buy-a jecmenog slada i ostalih potrepstina Smile

Dok cekam da skupim svu potrebnu opremu, bavim se isprobavanjem raznih piva (da znam sta sebi da pravim kad krenem sa proizvodnjom :mrgreen: ). Malo se bilo na putu po zapadnoj EU pa se dopunio kucni arsenal :razz:

:chugger:
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Da se i ja predstavim
pozdrav bomba, dobro došao. odo ovih svih na slici, četiri piva s desna su ok, a ova četiri s lijeva i nisu čemu (sve sam probao osim ovog crvenog tecate, mada po etiketi bih rekao da nije čemu). sol ti je jako sličan coroni i meni bolji od corone, ovo dos equis se ni po čemu ne razlikuje od našeg sarajevskog ili sličnih piva. amber doduše nisam probao, nego samo ovaj lager.

što se tiče ostalih chimay beton, rochefort također oba trapistička piva, to fino odguštaj. leffe, poprilično poznato i klasično, ali i dalje jako dobro pivo. posebno mi je dobar ovaj brune.

Zivjeli
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Shunj Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

poz @bomba

dos ekis amber je jos i najbolji (uz negra modelo) od meksickih piva koja su sva manje-vise slicna (u americi su medu najpopularnijim pivima ubjedljivo)

tekate ne iskace iz te seme mada je dosta slabiji
sta braca meksikanci vole da rade od tekatea je nesto sto se zove "michilada":
- uzmes casu (pint ili kriglu), umocis rub u sok od limete pa onda u krupnu morsku so
- isjeces limetu (ili dvije) ubacis u casu sa dosta leda i malo soli i istucas s necim (ko za mohito)
- prelijes pivo preko i u to dodas ljuti sos (tipa tabasko ili slicno)

mrak stvar, pogotovo ljeti, probaj
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

shunj, meni se ovaj dos equis lager nikako nije svidio Smile a za amber nisam siguran ali sam pretpostavio da je u istom rangu kao lager. a ovaj tekato koji je to tip piva? isto meksički lager?
Find Odgovori
Shunj Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

dos ekis (dva Xa, osnovan od strane njemackih emigranata 1900 u znak proslave 20 stoljeca) amber je nesto, ko fol, bolji od regularnog; vise se tu radi o farbanom regularnom kao sa nesto malo vise tijela, u biti isto pivo; moj rodak to zove "sportska piva"; tekate je isti takav, vodenasti americki lager/pilsner (bud, miller, ... ali nesto ko malo bolji) (ono sto se englezi zajebaju i kazu da "kad vodis ljubav u camcu i pijes americko pivo si u oba slucaja si blizu vode"); medutim kad odes u meksiko i vidis o kakvim se vrucinama radi, nema sanse da bi popio bilo kakvo drugo pivo, samo nesto pitko s limetom;

posto je ovde (pogotovo ljeti) pojam cuganja meksicko pivo i tekila (led, limeta), toliko sam puta to upraznjavo da su mi ta piva postala draga (vise zbog situacije nego kvaliteta) i uvijek ih uzmem prije masovnih americkih pa i dosta "euro" industrijskih lagera; + volim meksikance pravo, balkanci 100% Big Grin
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

(07.01.2013, 08:31 )Shunj Wrote: volim meksikance pravo, balkanci 100% Big Grin

Nekad se bilo u posjeti u USA, samo kod njih (meksikanaca) festa izleti zacas. Jos kad sam vidio da su pred kucom janje okrenuli, rekoh ovo su nasi garant
Find Odgovori
bomba Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 07.01.2013, 09:16 by bomba.
Uh sto ste se vec raspricali i mojim pivama Smile
Meni se amber XX prilicno svidio. Generalno vise volim tamna piva a XX amber mi je prilicno pitak, nije gorak niti je previse gazirano tako da nije "stipavo" za jezik.
Svijetli lager XX me nije nesto odusevio, prilicno lici na obicne fus pive koje mozemo kupiti u svakom marketu bar ovdje u Sarajevu.
Tecate me je razocarao, meni je ko Lasko pivo u svojim najgorim vremenima Smile
Leffe, e ta mi se piva prilicno svidjela, posebno tamni (opet moja ljubav prema tamnim pivama)
Bila je i Negro Modelo ali sam je popio prije nego sam uslikao ovu sliku Smile Mene je kod Negre iznenadio neki ukus poput meda koji dodje tek par sekundi nakon sto progutas gutljaj Smile

Ovi trapisti, Rochefort i Chimay su vec posebna prica, punoca ukusa i raznih aroma, kod Chimaya izrazen i vockast ukus ali opet, meni nisu sjele ove 2 pive primarno zbog veceg procenta alkohola, granice sa pivskim vinom i sam osjecaj grijanja kad ispijes par gutljaja je kao kod vina a ja nisam ljubitelj vina i tog osjecaja grijanja dok ispijas casu...
Volim tamne, blago gazirane pive koje nisu vodenaste i imaju teksturu kao da pijes mlijeko sa ukusom tamne pive...
Ne znam moze li neko na osnovu ovog mog opisa preporuciti jos neku pivu ?

I da naravo, hvala svima na dobrodoslici Smile
Find Odgovori
Shunj Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(07.01.2013, 08:35 )zis Wrote:
(07.01.2013, 08:31 )Shunj Wrote: volim meksikance pravo, balkanci 100% Big Grin

Nekad se bilo u posjeti u USA, samo kod njih (meksikanaca) festa izleti zacas. Jos kad sam vidio da su pred kucom janje okrenuli, rekoh ovo su nasi garant

Big Grin jeste i tu su prisutne sve tetke, strine, daidzinice sa djecom i svim ostalim, i vazda je maratonska opcija (do rano ujutro)

+ jedino gdje zive latini i bosanci (ako su masovnije prisutni u naselju) ima djece vani ispred kuca, pikaju loptu, ganjaju se, belajisu

a i amerikancima posle 3 pive bosna postane bolivija svakako
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

@bomba

probaj milk stout ako igdje nađeš. još ga zovu cream stout ili sweet stout. to je upravo ono što tražiš. ali ako imaš problema sa probavljanjem laktoze (dosta nas ima a da nismo ni svjesni toga), onda prvo popij pola čaše, pa vidi dal će biti neka reakcija Big Grin

to pivo je zaslađeno mliječnim šećerom - laktozom, koja je nefermentabilna. iako mnogi misle da je od nje pivo slatko, zapravo ona je 'slatka' na jedan drugi način, vrlo blaga slatkoća, ali zato daje taj dojam nevjerovatne punoće okusa i bogatog tijela. baš kao da piješ mlijeko.

radio sam više puta s laktozom, a jednom sam i u bolnici završio jer sam probavao otopinu čiste laktoze i previše sam toga popio i kad tad nisam umro neću nikad. osjećaj trovanja laktozom je nešto najužasnije što mi se desilo u životu Big Grin
Find Odgovori
Shunj Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(07.01.2013, 09:07 )bomba Wrote: Uh sto ste se vec raspricali i mojim pivama Smile
Meni se amber XX prilicno svidio. Generalno vise volim tamna piva a XX amber mi je prilicno pitak, nije gorak niti je previse gazirano tako da nije "stipavo" za jezik.
Svijetli lager XX me nije nesto odusevio, prilicno lici na obicne fus pive koje mozemo kupiti u svakom marketu bar ovdje u Sarajevu.
Tecate me je razocarao, meni je ko Lasko pivo u svojim najgorim vremenima Smile
Leffe, e ta mi se piva prilicno svidjela, posebno tamni (opet moja ljubav prema tamnim pivama)
Ovi trapisti, Rochefort i Chimay su vec posebna prica, punoca ukusa i raznih aroma, kod Chimaya izrazen i vockast ukus ali opet, meni nisu sjele ove 2 pive primarno zbog veceg procenta alkohola, granice sa pivskim vinom i sam osjecaj grijanja kad ispijes par gutljaja je kao kod vina a ja nisam ljubitelj vina i tog osjecaja grijanja dok ispijas casu...
Volim tamne, blago gazirane pive koje nisu vodenaste i imaju teksturu kao da pijes mlijeko sa ukusom tamne pive...
Ne znam moze li neko na osnovu ovog mog opisa preporuciti jos neku pivu ?

I da naravo, hvala svima na dobrodoslici Smile

Po ovom sto si opiso najvise bi ti odgovaro neki od Milk Stout-a koji se rade sa laktoznim secerima (i ima taj mljecni karakter), + tamna su i idu na kafu i cokoladu

evo ti lista raznih milk stouta pa vidi sta ti je dostupno tu gdje si:
<http://beeradvocate.com/beer/style/82>

prijavi sta si probo i kako ti se dojmi

poz
Find Odgovori
bomba Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 07.01.2013, 09:31 by bomba.
Hvala puno na linku ali tesko da cu ista naci ovdje gdje jesam (Sarajevo) ali probat cu kad se opet docepam zapadne Evrope Smile
I ove pive sto sam stavio sliku sam kupovao van BiH pa svercao u gepeku auta a sve kako bi mogao povremeno da se pocastim i da se ko covjek istopim od uzitka ispijanja dobre pive pa makar to bila samo jedna mala flasa jednom u 10 dana Smile
Find Odgovori
Shunj Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(07.01.2013, 09:30 )bomba Wrote: Hvala puno na linku ali tesko da cu ista naci ovdje gdje jesam (Sarajevo) ali probat cu kad se opet docepam zapadne Evrope Smile
I ove pive sto sam stavio sliku sam kupovao van BiH pa svercao u gepeku auta a sve kako bi mogao povremeno da se pocastim i da se ko covjek istopim od uzitka ispijanja dobre pive pa makar to bila samo jedna mala flasa jednom u 10 dana Smile

nista dok musica ne otvori kakav pub gdje ce da toci kakav "carsijski tamni" za lokalnu raju Wink
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools