Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


zamrzavanje kvasca
Travolta Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 70
Joined: Apr 2015
Reputation: 1 Location: Sl.Brod/Croatia
RE: zamrzavanje kvasca
Imam pitanje posto sam prije nekih 2mj zamrznuo kvasac po prvi puta,a sad bih kuhao za vikend pa me zanima dali ga moram naglo odmrznuti na 35c' kako sam negdje procitao moze mi netko objasniti kako vi to radite??Hvala
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: zamrzavanje kvasca
moras ga polako odmrznuti, a onda napraviti starter, najbolje u stepovima. zavisi koliko toga kvasca imas i kako si ga smrzavao.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Travolta Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 70
Joined: Apr 2015
Reputation: 1 Location: Sl.Brod/Croatia
RE: zamrzavanje kvasca
Zamrznuo sam 6 predformi od coca cole,mislio sam jednu izvaditi staviti u hladnjak i ostaviti dok se neodmrzne,a onda napravim starter i na stirplate ga stavim,dali bi tako valjalo??
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: zamrzavanje kvasca
Pa u suštini drugog izbora i nemaš. Jesi u glicerinu zamrzavao kvasac?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Travolta Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 70
Joined: Apr 2015
Reputation: 1 Location: Sl.Brod/Croatia
RE: zamrzavanje kvasca
(27.05.2015, 09:21 )pivska mušica Wrote: Pa u suštini drugog izbora i nemaš. Jesi u glicerinu zamrzavao kvasac?
Da sa glicerinom po Formuli za 15% glicerina.
Znaci samo ga izvadim iz skrinje stavim u hladnjak dok se neodmrzne i onda u starter pa na stirplate?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: zamrzavanje kvasca
ja mislim da ne bi bilo loše da ga poslije frižidera ostaviš par sati na sobnoj temperaturi, pa tek onda da praviš starter.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: zamrzavanje kvasca
(03.11.2013, 05:19 )Svarrogh Wrote: Ja radim to na jednostavniji nacin. Razmnozim kvasac na stir platu i prebacim ga u epruvete od 15ml koje sam sterilizirao u ekspres loncu. Ostavim to preko noci u frizideru da se istalozi kvasac.

Formula za 15% glicerina je (0.15x15)/1.26

0.15 je 15% glicerina, 15 je 15ml ukupnog volumena i ovih 1.26 je broj koji uracunava vecu gustocu glicerina. Znaci (0.15x15)/1.26 = 1.78 Treba mi 1.78ml glicerina. Uzmem spricu, odvadim 2ml vodice iz epruvete i dodam 2ml glicerina. Dobro promuckam i stavim u zamrzivac. To je to.

Imam pitanje u vezi ovoga - ovih 15ml je ukupni volumen koji ukljucuje sladovinu iz startera i istalozeni kvasac ?
(Gledao sam na nekom forumu, gdje ljudi presipaju vodu i dolijevaju kvasac, dok ne dodju do zeljene kolicine (?)

Isto tako spominju nekakav izotonski NaCl rastvor, so (?) koji koriste umjesto glicerina (il' je to isto)?
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: zamrzavanje kvasca
Ja sam uvek računao da mi je tih 15ml zapremina posude u koju zamrzava kvasac. U mom slučaju oko 55ml ili više. Naspem prvo glicerin a onda ulivam kvasac sa što manje vode.
A glicerin i so nisu isto. I ne znam zašto bi stavljao fiziološki rastvor u kvasac, kada je on izoton sa ljudskim ćelijama.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: zamrzavanje kvasca
This post was last modified: 29.12.2015, 06:33 by ale ale.
Pojma nemam - Njemci koriste taj rastvor - odustao sam od toga, nisam bas bio nacisto sa formulama. Kupio sam sad glicerin u apoteci (food grade), pa cu pokusati ovako kako si opisao.
Dekantiracu starter, pa tek onda naliti kvasac (do vrha?) bez tekucine na glicerin.
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: zamrzavanje kvasca
ja to tako radim. nalijem vodu samo koliko da napunim posudu do vrha. nigde nisam procitao da postoji neki poseban odnos vode i kvasca zajedno sa 15% glicerina.

Ne znam sta kazu ostali? Ako se neko jos bavi zamrzavanjem kvasca.

A sledeca dilema koju i dalje imam jeste: Koliko celija kvasca se nalazi po ml (br cel/ml) nakon odmrzavanja u toj posudi?
Tj. od tog smrznutog uzorka treba napraviti starter sa ciljanim br cel/ml za turu od 25l zadatog OG. Koliko je to onda litara startera?
Negde sam procitao da prezivi oko 25000-50000/ml. Ja se vodim ovom manjom brojkom.
Uveren sam da to nije tacno. Ali do sada nisam imao problema u fermentaciji i nekakvim off ukusima sa odmrznutim kvascima.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: zamrzavanje kvasca
This post was last modified: 29.12.2015, 06:35 by ale ale.
A to je vjecna dilema i sa opranim kvascem Smile
Ja racunam sa nekih 50% vitalnosti (na osnovu svega sto sam procitao, odokativno, nije provjereno).

Sad sam upravo napravio starter, pa cu uraditi sljedece:
1 l (ca. 170 bln celija) svjeze izmiksanog startera(sladovina+kvasac) (na steer plate-u) cu preliti u 2 tegle od po pola litra, ostaviti u frizider da se istalozi, dekantirati.
Jedan dio cu onda presuti u drugu teglu (sa sterilizovanom vodom) i tako napraviti "simulaciju" opranog kvasca, a
drugi dio cu pretociti (cisti dekantirani) kvasac u epruvetu i zamrznuti sa glicerinom po ovoj formuli gore.
Racunacu u oba slucaja da imam nekih 50 bln celija i na osnovu toga raditi startare za svako od piva.
Pa cu javiti kako su prosla kuhanja...
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location:
RE: zamrzavanje kvasca
Pozdrav pivopijama,
da i ja iznesem moja iskustva sa zamrzavanjem kvasca što radim već duži period i sa suhim i tekućim kvascima.U pravilu ne idem preko četiri generacije.Tura mi je cca 22-24l worta za fermentaciju.Za ovu količinu koristim 50 ml opranog kvasca dobro iztaloženog (ne može se to dobiti stajanjem u frižideru dan dva već duži period zavisi od vrste kvasca).Kvasac se taloži u staklenoj posudi od 100 ili 200ml.Kad je kvasac iztaložen,mora biti gust kao kiselo mlijeko (ako je preko 50 ml odlijem tekućinu i malo kvasca da dobijem 50ml)dodam 1/4 količine kvasca 12-13 ml 60% glicerina(100ml glicerina plus 66,6ml destilirane vode)dobro izmučkam i u zamrzivač.
Obavezno prije upotrebe pravim starter,jako stare (preko 6 mjeseci i više aktiviram na stir plati a mlađe u plastičnoj boci. U obadva slučaja dobro aeriram(mali kompresor za pumpanje guma).Praksa je pokazala da su tako čuvani kvasci bolji od orginala dobijenih izvana.Dosada nisam imao nijedan kiks a napravio sam oko 70 tura sa smrznutim kvascima.Ako neko ima primjedbu na ovaj način priprema uvjek uvažavam tuđa mišljenja.Ovaj način je proizašao kao kompromis iz "mušicinih"i "švarogovih" znanja.Hvala na suradnji.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools