Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Danas kuvam!
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Danas kuvam!
Sladovina je u fermentoru!
Nadam se da nisam zeznuo nista.
Dakle, imao sam problem sa preniskim preboil gravity (1.020) pa sam odlucio da kuvam sat duze. Pored toga imao sam i problem sa grijanjem sladovine (sat vremena je trebalo da pocne da kljuca), tako da je dosta sladovine isparilo.
Na kraju u fermentoru je cca 17.5 L sladovine. (1.5 L taloga uracunato kod obiljezavanja fermentora).
Kvasac nisam stigao da rehidriram jer sam kasnije krenuo, a chiller je hladio brze nego sto sam mislio, tako da sam ga usuo direkt iz kesice u sladovinu u fermentoru, a prije unosenja i nakon (nakon zatvaranja, nisam stegao previse - kaca za kupus) toga sam dobro ljuljao fermentor da se stvori sto vise kisika.

Umjesto 1.048 koliko je islo po receptu, OG mi je 1.052 i zadovoljan sam, kako me bilo prepalo ono s pocetka..
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Danas kuvam!
Samo rokaj!!! Srećno!!!
I strpljivo sa odležavanjem!
Moj savjet ti je da od te prve ture ostaviš par boca da odleže dva mjeseca Big Grin
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Danas kuvam!
Samo jedna bitna stvar, dužina kuhanja ne dovodi samo do smanjenja volumena isparavanjem vode, nego i do dodatne karamelizacije i pojačane maillardove reakcije, a samim tim i do stvaranja više nefermentabilnog šećera u sladovini, što može dovesti do visoke završne gustoće i dosta sladjeg piva nego što je planirano.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Danas kuvam!
Ja sam zbog toga kod par zadnjih IPA dodavao 10-15 minuta pred kraj kuhanja dekstrozu...Meni se pokazalo kao super stvar, jer je OG bio nizak i ta suhoca koja se postigne bas ide uz ovaj stil...
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Danas kuvam!
(31.05.2015, 07:51 )ale ale Wrote: Ja sam zbog toga kod par zadnjih IPA dodavao 10-15 minuta pred kraj kuhanja dekstrozu...Meni se pokazalo kao super stvar, jer je OG bio nizak i ta suhoca koja se postigne bas ide uz ovaj stil...

Slazem se sa ovim, kod zadnjeg kuhanja IPE sam na 45 litara piva dodao 250 gr obicnog bijelog secera i FG je na kraju bio 1012 umjesto 1016 kako je trebalo biti po receptu. Zivjeli
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Danas kuvam!
(31.05.2015, 07:57 )zis Wrote:
(31.05.2015, 07:51 )ale ale Wrote: Ja sam zbog toga kod par zadnjih IPA dodavao 10-15 minuta pred kraj kuhanja dekstrozu...Meni se pokazalo kao super stvar, jer je OG bio nizak i ta suhoca koja se postigne bas ide uz ovaj stil...

Slazem se sa ovim, kod zadnjeg kuhanja IPE sam na 45 litara piva dodao 250 gr obicnog bijelog secera i FG je na kraju bio 1012 umjesto 1016 kako je trebalo biti po receptu. Zivjeli

pravilo je da se i ne stavlja šećer u IPA, ali redovno u DIPA. to je ako ćemo pravila slijediti, ali ko šiša pravila ako je pivo super Big Grin

danas skuhana Aurora Ale sa kolegom @HaloBing. moglo je i bolje Big Grin mislim da će kolega napisati kraći izvještaj beer
Find Odgovori
Das Bier Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 501
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: citluk
RE: Danas kuvam!
(31.05.2015, 09:56 )mange_tout! Wrote:
(31.05.2015, 07:57 )zis Wrote:
(31.05.2015, 07:51 )ale ale Wrote: Ja sam zbog toga kod par zadnjih IPA dodavao 10-15 minuta pred kraj kuhanja dekstrozu...Meni se pokazalo kao super stvar, jer je OG bio nizak i ta suhoca koja se postigne bas ide uz ovaj stil...

Slazem se sa ovim, kod zadnjeg kuhanja IPE sam na 45 litara piva dodao 250 gr obicnog bijelog secera i FG je na kraju bio 1012 umjesto 1016 kako je trebalo biti po receptu. Zivjeli

pravilo je da se i ne stavlja šećer u IPA, ali redovno u DIPA. to je ako ćemo pravila slijediti, ali ko šiša pravila ako je pivo super Big Grin

danas skuhana Aurora Ale sa kolegom @HaloBing. moglo je i bolje Big Grin mislim da će kolega napisati kraći izvještaj beer
jel to uroke skidate Big Grin
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Danas kuvam!
(01.06.2015, 08:17 )Das Bier Wrote:
(31.05.2015, 09:56 )mange_tout! Wrote:
(31.05.2015, 07:57 )zis Wrote:
(31.05.2015, 07:51 )ale ale Wrote: Ja sam zbog toga kod par zadnjih IPA dodavao 10-15 minuta pred kraj kuhanja dekstrozu...Meni se pokazalo kao super stvar, jer je OG bio nizak i ta suhoca koja se postigne bas ide uz ovaj stil...

Slazem se sa ovim, kod zadnjeg kuhanja IPE sam na 45 litara piva dodao 250 gr obicnog bijelog secera i FG je na kraju bio 1012 umjesto 1016 kako je trebalo biti po receptu. Zivjeli

pravilo je da se i ne stavlja šećer u IPA, ali redovno u DIPA. to je ako ćemo pravila slijediti, ali ko šiša pravila ako je pivo super Big Grin

danas skuhana Aurora Ale sa kolegom @HaloBing. moglo je i bolje Big Grin mislim da će kolega napisati kraći izvještaj beer
jel to uroke skidate Big Grin

jašta, prva pa aurora Big Grin
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Danas kuvam!
Danas kuham APA, mislio sam na jednu minutu staviti 50gr simcoe međutim imam samo 10gr simcoe pa sam skontao umjesto 50gr simcoe staviti, 10gr simcoe i 40 columbus a suhim hmeljenjem poklopiti sa citrom 50gr i 30gr cascade, šta mislite o ovome prvenstveno kuhanje?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Danas kuvam!
može, izgleda super hmeljenje. ne zna se koji je bolji hmelj. stavi čitav recept na podforum recepti, da vidimo kako izgleda to sve zajedno.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Danas kuvam!
(10.06.2015, 05:50 )mange_tout! Wrote: može, izgleda super hmeljenje. ne zna se koji je bolji hmelj. stavi čitav recept na podforum recepti, da vidimo kako izgleda to sve zajedno.
Ma to je ovaj recept što je bio na takmičenju a koji kuham za Požešku kriglu ali eto negdje nestalo 50gr simcoeBig Grin, što se tiče suhog hmeljenja ovakvu zamisao imam ali sve zvisi šta će reći uzorci nakon primarne fermentacije, citra ide svakakoBig Grin sve ostale opcije su otvorenebeer
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Danas kuvam!
This post was last modified: 11.06.2015, 09:58 by rafter.
(10.06.2015, 05:26 )stane2006 Wrote: Danas kuham APA, mislio sam na jednu minutu staviti 50gr simcoe međutim imam samo 10gr simcoe pa sam skontao umjesto 50gr simcoe staviti, 10gr simcoe i 40 columbus a suhim hmeljenjem poklopiti sa citrom 50gr i 30gr cascade, šta mislite o ovome prvenstveno kuhanje?

Čudo citrom!? Big Grin Zivjeli

A danas ide porter Big Grin
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 15 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools