Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Danas kuvam!
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Danas kuvam!
(16.06.2015, 09:55 )Das Bier Wrote:
(16.06.2015, 07:29 )stane2006 Wrote:
(12.06.2015, 05:46 )stane2006 Wrote: Danas AIPA Abbeye, za sad bez citreBig Grin
Evo prvi dojmovi, odvojio sam jedan dio da vidim kako će se pokazati, za sada što sam vidio dosta je agresivan kvasac četvrti dan fermentacije FG pao na 1,014, definitivno nije ni blizu US-05 za IPA ovaj ima taj Belgijski štih (za sad nikome ne bih preporučio da radi Amerikance sa Belgijskim kvascima, što ne znači da na kraju neće ispasti zanimljivoBig Grin
Imao sam u planu suho hmeljenje sa 60gr hmelja međutim po uzorcima mi se čini da ću ići 90 možda i 100gr hmelja.
sjetio se da nije citru ubacio Big GrinBig GrinBig Grin
drunk:thumbsup:Tongue
Find Odgovori
Skemba Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: May 2014
Reputation: 0 Location: Bihac, BiH
RE: Danas kuvam!
Upravo skuhao svoje prvo all grain pivo. Aurora ale. Malo je bilo problema sa opremom pa smo kasno krenuli sa kuhanjem, ali samo kuhanje je proslo odlicno. Ja zadovoljan. Jedino sam na kraju nasuo u airlock rakije i kada sam podigao fermentator pola toga je otislo u pivo. Valjda nece to utjecati na kvasac i okus.

burence
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Danas kuvam!
upravo rehidriramo wb-06 za weizen. og 1.050, a ciljani 1.049 Big Grin dobili 37,5 l sladovine. skoro sve u bobu pogodili Big Grin
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Danas kuvam!
Evo moj recept za svoju drugu turu koju kuvam sutra. Prva je flasirana 19. 6. Kuvam skoro isto kao i prvi put, s tim da sam sada umjesto 200g Caramunich-a stavio 350g i malo pojacao kolicinu hmelja.
Cini mi se da kod prethodne ture nije bilo dobro podeseno ukomljavanje pa sam imao situaciju da sam kod ispiranja kominu pregrijao i umjesto 75C imala je 80 i nesto pa sam to spustio. Bojim se da opet ne pogrijesim tu. Cini mi se da je previsoka temperatura vode kako je Brewtarget izracunao, sta mislite?
PS: Za razliku od prvog puta sad sam slad samljeo skoro pa savrseno -
Corona-ja 1:1 Smile.

Gorstak Blonde Ale ver 2 - Blonde Ale
================================================================================
Batch Size: 21.731 L
Boil Size: 24.731 L
Boil Time: 60.000 min
Efficiency: 70%
OG: 1.050
FG: 1.013
ABV: 4.9%
Bitterness: 25.1 IBUs (Tinseth)
Color: 9 SRM (Morey)

Fermentables
================================================================================
Name Type Amount Mashed Late Yield Color
Caramunich Malt Grain 350.000 g Yes No 72% 56 L
Weyermann - Pale Ale Malt Grain 5.000 kg Yes No 85% 3 L
Total grain: 5.350 kg

Hops
================================================================================
Name Alpha Amount Use Time Form IBU
Saaz (Czech Republic) 3.6% 20.000 g Boil 30.000 min Pellet 5.5
Magnum 9.4% 20.000 g Boil 60.000 min Pellet 18.8
Saaz (Czech Republic) 3.6% 10.000 g Boil 5.000 min Pellet 0.7

Yeast
================================================================================
Name Type Form Amount Stage
Safale S-05 Ale Dry 11.000 mL Primary

Mash
================================================================================
Name Type Amount Temp Target Time
Infusion 12.463 L 87.490 C 67.000 C 60.000 min
Infusion 19.572 L 81.834 C 75.000 C 10.000 min
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Danas kuvam!
dobar je recept. ovo ce ti biti skoro kao neki marzen. mozes slobodno ovo drugo dodavanje saaza pomaknuti sa 30 na 20 minuta, a ukupno kuhanje magnuma povecati na 70 minuta (ili koliko treba da se kompenzira ukupni IBU).

sto se tice pregrijavanja komine za vrijeme ispiranja, sve do 85°C je prihvatljivo. preko toga dolazi do ekstrakcije tanina iz ljuske slada. slobodno mozes kod ispiranja grijati kominu na 80°C ili do maksimalno 85°C jer na visoj temperaturi je komina/sladovina manje viskozna i lakse i brže se cijedi, a to ti doprinosi i efikasnosti.

edit: a IBU mozes slobodno sa 25 na 35 povecati. nece te pojesti Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Danas kuvam!
This post was last modified: 24.06.2015, 08:54 by galabl.
Ciljao sam parametre tako da ostane u granicama za Blonde Ale, tj. nisam htio puno da odstupam od prethodne ture jer hocu bas da vidim razliku s obzirom da sam u prvoj turi imao nekih problema pa da skontam koliko su ti problemi (nisam rehidrirao kvasac, neravnomjerno samljeven slad, aeriranje pri flasiranju i pretakanju, malo hmelja..) uticali na ukus ;-).
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Danas kuvam!
(24.06.2015, 06:32 )galabl Wrote: Ciljao sam parametre tako da ostane u granicama za Blonde Ale, tj. nisam htio puno da odstupam od prethodne ture jer hocu bas da vidim razliku s obzirom da sam u prvoj turi imao nekih problema pa da skontam koliko su ti problemi (nisam rehidrirao kvasac, neravnomjerno samljeven slad, aeriranje pri flasiranju i pretakanju, malo hmelja..) uticali na ukus ;-).
Kako misliš, aeriranje pri flaširanju i pretakanju?
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Danas kuvam!
(24.06.2015, 09:08 )stane2006 Wrote:
(24.06.2015, 06:32 )galabl Wrote: Ciljao sam parametre tako da ostane u granicama za Blonde Ale, tj. nisam htio puno da odstupam od prethodne ture jer hocu bas da vidim razliku s obzirom da sam u prvoj turi imao nekih problema pa da skontam koliko su ti problemi (nisam rehidrirao kvasac, neravnomjerno samljeven slad, aeriranje pri flasiranju i pretakanju, malo hmelja..) uticali na ukus ;-).
Kako misliš, aeriranje pri flaširanju i pretakanju?

Fino, fermentor mi je jedno vrijeme bio ispod nivoa bottling bucket-a tako da sam pola piva pretocio uz konstantno pumpanje i mjehurice. Kod flasiranja, bottling stick i pipa bucket-a su iste sirine pa sam morao navuci malo PVC crijeva da ih spojim a onda to kad se pomjeri stvarali su se malo mjehurici, nesto piva je curkalo i preko stika, ali sam stalno prskao star sanom pa valjda se nece inficirati. To je bilo samo kod nekoliko flasa dok nisam usao u fazon.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Danas kuvam!
Što se tiče flaširanja trebalo bi biti OK, ovo sa pretakanjem mi se čini malo napeto, kakvu pumpu za pretakanje koristiš? i ubuduće vodi računa da je fermentor na višem od bottling bucket-a:thumbsup:
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Danas kuvam!
(24.06.2015, 11:02 )stane2006 Wrote: Što se tiče flaširanja trebalo bi biti OK, ovo sa pretakanjem mi se čini malo napeto, kakvu pumpu za pretakanje koristiš? i ubuduće vodi računa da je fermentor na višem od bottling bucket-a:thumbsup:

Koristim pravi sifon kupljen u homebrew shopu u Las Vegasu. Ovo sa aeriranjem mi nece biti neki problem, kako kaze John Palmer u knjizi, samo ce se skratiti vijek trajanja piva, a ova tura svakako nece trajati duze od par dana Smile
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0 Location: Amsterdam
RE: Danas kuvam!
Ipa se zakuhalaNapravio recept za Porter al reko jos jednu Ipu da ubacim prije Tongue..Zivjeli
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Danas kuvam!
dobar izbor Big Grin
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 21 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools