Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Temperature fermentacije
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Temperature fermentacije
Čitajući fantastičnu knjigu Yeast od White-a i Zainasheffa naišao sam na jednu vrlo zanimljivu tabelu i nije mi bilo teško da je prepišem u excel-u. White Labs je radio eksperimente sa temperaturama fermentacije i koristeći metodu plinske kromatografije, analizirao stvaranje određenih spojeva u pivu na dvije različite temperature. Fermentirao je potpuno jednako pivo na dvije različite temperature - na 19°C i na 24°C.

Rezultati do kojih su došli su sljedeći:

[Image: Z9YLHQJ.png]

Obratite pažnju na označeni dio. Ogromna razlika u stvaranju acetaldehida. I tako se sjetim da sam čitao ove članke:

http://science.howstuffworks.com/life/hu...gover4.htm

http://www.ashburybio.com/hangover.pdf

navodno, za sve simptome mamurluka, najveći krivac je upravo acetaldehid koji se stvara u pivu na višim temperaturama fermentacije. naravno, nije jedini krivac jer ukupni mamurluk je skup simptoma, ali taj acetaldehid ima veliki uticaj na glavobolje i generalno loš osjećaj nakon pretjerivanja sa alkoholom. o tome sam već jednom negdje pisao.

sigurno je da su i fusel alcoholi, odnosno takozvani viši alkoholi (svi alkoholi koji sadrže više od dva atoma ugljika), također krivci za mamurluk, uz dehidraciju.

međutim, obratite pažnju na ovu tabelu:

[Image: c9PlBFJ.png]

i stvarno, vidite koliko se u vinu normalno stvara acetaldehid i poznata narodna: najgore se napiti od vina.

ne znam da li ima neke stvarne veze, ali eto mislio sam da ovo podijelim s vama Smile beer
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

RE: Temperature fermentacije
Odlicna tema ali slike ne vidim Sad

Nego, kako ide skeniranje knjige :p
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

bit će knjiga uskoro, slike nešto dropbox zeza... još ih upload-a nije ni meni jasno do čega je.... ako ne proradi uskoro prebacim ih na neki drugi servis....
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

U kojoj mjeri je zastupljen Acetaldehyde kod visih temperatura u trenutku kada nam se gazira pivo?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

pa najvjerovatnije srazmjerno količini odfermentiranog šećera. nije baš ni zanemarljivo. još ako je primarna fermentacija bila na višoj temperaturi.... to ne piše u knjizi, ali pretpostavljam da je tako. također bijeli kuhinjski obični šećer stvara i fusele....
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

U tom slucaju bi se definitivno trebalo pozabaviti sa kalkulacijama za krausening
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ja sam @zis-u dao formulu za krausening koju sam našao na homebrewtalku i on je svoj stout odradio tako. moram reći da sam probao taj stout i da mi se jako svidio. probao sam ga za vrijeme same fermentacije u bocama i nisam osjetio ni malo onog okusa kao kad se probava pivo koje je karbonizirano sa običnim šećerom dok još refermentira u boci....

nisam samo siguran je li formula bila dobra i da li je @zis dobio zadovoljavajuću karbonizaciju.
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Ja sam se malo igrao sa Kaiserovim kalkulatorom. Moracu jednom isprobati

Attached Files
.xls   Kaiser_carbonation_calculator_metric.xls (Size: 35 KB / Downloads: 57)
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

(16.01.2013, 11:23 )pivska mušica Wrote: nisam samo siguran je li formula bila dobra i da li je @zis dobio zadovoljavajuću karbonizaciju.

Hajde sad probaj ako ti je ostala ona boca, karbonizacija je dobra stim da sam upotrebio malo vise od kolicine koja je u formuli. Znaci nekih 1,3-1,4 litre sladovine na 20 litara piva i namjeravam ubuduce tako raditi.drinking-beer
Find Odgovori
medo Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 17.01.2013, 11:05 by medo.
@musica
Je li to znaci da treba vrebati sto nizu temperaturu fermentacije da bi se dobilo sto cisce pivo sto se tice acetaldehyde komponente,
mada sa malo manjim procentom alkohola...
?

i da,
mogli bismo ti promijeniti ime u "muzika" ... jer vec si "musica"
Wink
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

pa ne znači to da se mora ići na nižu temperaturu jer neki kvasci jednostavno imaju bolji okus i prave bolje pivo na višim temperaturama. to je samo zanimljiv podatak eto na koji sam naišao. te vrijednosti ipak nisu toliko astronomski visoke da bi trebalo biti neke drastične razlike. jer acetaldehid svakako nastaje i preradom etilnog alkohola u organizmu tako da se izbjeći ne može.
Find Odgovori
jole ns Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

pozdravljam,jel ima neko link pouzdanog kalkulatora,jednostavnog za koriscenje,po mogucstvu na nasem jeziku
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools