Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


First Wort
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: First Wort
meni je ovdje veci problem to sto si hmelj za gorcinu ostavio u mash tun-u i nisi ga kuhao u boil kettle-u, pa ce ti sad gorcina biti znacajno manja nego sto si planirao. sta ti je islo u recept, koje pivo?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 116
Joined: Dec 2014
Reputation: 0 Location: Foca
RE: First Wort
Mozda je i do ph metra.Je li mogao hmelj da utice na proces ukomljavanja? Ukomljavao sam na 66c i kasnije mash out na 75.6c,OG sam tacno pogodio 1050. Generalno koje su mane dodavanja hmelja prilikom ukomljavanja?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: First Wort
pa nema mana, to se tako i radi i postoji i ta tehnika dodavanja hmelja direktno u mash tun. jedino sto moras racunati da od tog hmelja neces postici nikakvu gorcinu. a ti ako si planirao gorcinu od tog hmelja u softveru, onda si se zeznuo, jer hmelj se mora kuhati da bi se isomerizirale alfa kiseline i da bi izvukao tu gorcinu u pivo. jedino to. a i dalje mislim da ti nije dobar pH metar, posebno ako si sa tvrdom vodom radio. koliko si tog hmelja stavio u mash tun i koji je hmelj bio u pitanju, s koliko %AA?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: First Wort
Nema mana prilikom dodavanja hmelja u mash, sta vise neki breweri tvrde da su im IPA ili APA koje tako naprave mnogo aromaticnije i da im je gorcina bolje balansitana. Stim da se u te stilove trpa hmelj u toku kuvanja i na kraju, pa aroma step, pa jos i dry hop.
Vise me zanima da li si ti dodavao hmelj i u toku kuvanja?
Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 116
Joined: Dec 2014
Reputation: 0 Location: Foca
RE: First Wort
This post was last modified: 11.10.2015, 10:44 by boskoi.
Okacio bih recept al pisem sa telefona pa mi nije pri ruci.
U beersmith-u sam odabrao opciju first wort kod dodavanja hmelja ,Saaz 3.6% AA 105gr i izracunao mi je gorcinu cca. 22IBU od ukupnih 33IBU. Tu kolicinu sam dodao u mash tun.
U toku kuvanja sam dodao jos 95 gr na 20 min i tjt.
Probao sam sladovinu prije kuvanja i bila je gorka cak sam mislio da smanjim kolicinu na 20min.
Nije mi jasno zasto onda softver povecava gorcinu prilikom odabira first wort opcije za nekih 10% ako hmelj mora da se kuva da bi se gorcina oslobodila?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: First Wort
(11.10.2015, 10:44 )boskoi Wrote: Okacio bih recept al pisem sa telefona pa mi nije pri ruci.
U beersmith-u sam odabrao opciju first wort kod dodavanja hmelja ,Saaz 3.6% AA 105gr i izracunao mi je gorcinu cca. 22IBU od ukupnih 33IBU. Tu kolicinu sam dodao u mash tun.
U toku kuvanja sam dodao jos 95 gr na 20 min i tjt.
Probao sam sladovinu prije kuvanja i bila je gorka cak sam mislio da smanjim kolicinu na 20min.
Nije mi jasno zasto onda softver povecava gorcinu prilikom odabira first wort opcije za nekih 10% ako hmelj mora da se kuva da bi se gorcina oslobodila?

Isomerizacija alfa kiselina odvija se kombinacijom temperature i vremena tretiranja. Isomerizacija je bitna jer su nakon nje alfa kiseline, odnosno tada vec iso-alfa kiseline, topive u pivu, i na taj nacin se gorcina 'zakljucava'.

Maksimalna utilizacija, odnosno iskoristivost hmelja kad je gorcina u pitanju, postize se na 100C, ali to ne znaci da na manjim temperaturama ne dolazi do isomerizacije.

Ipak, treba imati u vidu da prilikom smanjivanja temperature sa 100C na 90C dolazi do pada utilizacije za 50%. Znaci samo 10C manje prepolovi iskoristivost hmelja.

First wort hop tehnika iz tog razloga malo povecava konacni IBU rezultat, jer se hmelj u boil kettle-u toplinski tretira tih nekih 15-20 minuta, u periodu od pustanja prvog worta do ispustanja sladovine nakon ispiranja, doduse na nizim temperaturama (75-80C). Zato softver povecava za 10-ak% IBU.

Ali u ovom izracunu softver podrazumijeva da ce taj isti hmelj ostati u loncu do kraja kuhanja sladovine, a u tvom slucaju hmelj je ostao u mash tun-u i nije se nastavio kuhati. Zato ces imati poprilicno manju gorcinu, jer upravo taj hmelj je bio namijenjen da doprinese najvecem broju IBU jedinica u tvom pivu.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 116
Joined: Dec 2014
Reputation: 0 Location: Foca
RE: First Wort
(12.10.2015, 08:22 )pivska mušica Wrote:
(11.10.2015, 10:44 )boskoi Wrote: Okacio bih recept al pisem sa telefona pa mi nije pri ruci.
U beersmith-u sam odabrao opciju first wort kod dodavanja hmelja ,Saaz 3.6% AA 105gr i izracunao mi je gorcinu cca. 22IBU od ukupnih 33IBU. Tu kolicinu sam dodao u mash tun.
U toku kuvanja sam dodao jos 95 gr na 20 min i tjt.
Probao sam sladovinu prije kuvanja i bila je gorka cak sam mislio da smanjim kolicinu na 20min.
Nije mi jasno zasto onda softver povecava gorcinu prilikom odabira first wort opcije za nekih 10% ako hmelj mora da se kuva da bi se gorcina oslobodila?

Isomerizacija alfa kiselina odvija se kombinacijom temperature i vremena tretiranja. Isomerizacija je bitna jer su nakon nje alfa kiseline, odnosno tada vec iso-alfa kiseline, topive u pivu, i na taj nacin se gorcina 'zakljucava'.

Maksimalna utilizacija, odnosno iskoristivost hmelja kad je gorcina u pitanju, postize se na 100C, ali to ne znaci da na manjim temperaturama ne dolazi do isomerizacije.

Ipak, treba imati u vidu da prilikom smanjivanja temperature sa 100C na 90C dolazi do pada utilizacije za 50%. Znaci samo 10C manje prepolovi iskoristivost hmelja.

First wort hop tehnika iz tog razloga malo povecava konacni IBU rezultat, jer se hmelj u boil kettle-u toplinski tretira tih nekih 15-20 minuta, u periodu od pustanja prvog worta do ispustanja sladovine nakon ispiranja, doduse na nizim temperaturama (75-80C). Zato softver povecava za 10-ak% IBU.

Ali u ovom izracunu softver podrazumijeva da ce taj isti hmelj ostati u loncu do kraja kuhanja sladovine, a u tvom slucaju hmelj je ostao u mash tun-u i nije se nastavio kuhati. Zato ces imati poprilicno manju gorcinu, jer upravo taj hmelj je bio namijenjen da doprinese najvecem broju IBU jedinica u tvom pivu.

Ok.Sad je sve jasno.
Ko zna zasto je to dobro.
Uglavnom, kad zena ozedni imace hladan ,samo za nju osmisljen,pilsner na raspolaganju. Zivjeli
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: First Wort
Nisi napisao na koju kolicinu worta si dodao ovih 95g hmelja na 20min. Mislim da ce to biti taman gorko da ga popijes pre nego sto ga napravis

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 116
Joined: Dec 2014
Reputation: 0 Location: Foca
RE: First Wort
(14.10.2015, 03:32 )raix Wrote: Nisi napisao na koju kolicinu worta si dodao ovih 95g hmelja na 20min. Mislim da ce to biti taman gorko da ga popijes pre nego sto ga napravis

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

U 43.5l.Kad ubacim finalnu varijantu u beetsmith dobijem 14.9 IBU ? E to sto kazes,kad sam zavrsio ukomljavanje gorcina je bila top .Al ne lezi vraze,ko me tjerao da postavim pitanje o ph vrijednosti pa da od musice saznam da imam cedevitu u fermentoru
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: First Wort
gorcina sladovine je uvijek puno, PUNO, jaca od gorcine gotovog piva. i sladovina kao takva nikad nije nikakvo mjerilo kakvo ce pivo biti na kraju. sladovina nakon ukomljavanja i kuhanja je nesto sasvim razlicito od piva koje dobijes nakon fermentacije. kvasac cini magiju. kvasac napravi pivo. cisto informativno Smile ali mislim da ce to biti pitko i dobro pivo. malo manje gorko, ali ako sve ostalo bude ok, pivo ce biti dobro.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 116
Joined: Dec 2014
Reputation: 0 Location: Foca
RE: First Wort
(17.10.2015, 08:47 )pivska mušica Wrote: gorcina sladovine je uvijek puno, PUNO, jaca od gorcine gotovog piva. i sladovina kao takva nikad nije nikakvo mjerilo kakvo ce pivo biti na kraju. sladovina nakon ukomljavanja i kuhanja je nesto sasvim razlicito od piva koje dobijes nakon fermentacije. kvasac cini magiju. kvasac napravi pivo. cisto informativno Smile ali mislim da ce to biti pitko i dobro pivo. malo manje gorko, ali ako sve ostalo bude ok, pivo ce biti dobro.
Sad cu malo da spamujem temu.. Ima li negdje dobar clanak o sekundarnoj fermentaciji? Nije bas najjasnija njena neophodnost,tj. razlika u bistrini ako se sladovina drzi cijelo vrijeme u primaru a pazljivo pretoci u boce ili keg i ako se koristi sekundar? Kakav je uticaj na diacetil rest ako se radi u sekundaru i ako se radi recimo u primaru?
Mislim da bi kvalitetan post o tehnikama fermentacije dobro dosao i ostalim pocetnicima
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: First Wort
pisano je vise puta o tome, a u FAQ sekciji ima objasnjeno Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools