Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


fermentacija
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: fermentacija
Dobro je musica rekao..dzaba trosis paketic kvasca kad vec imas drugo pivo u burnoj fermentaciji.Uradis top cropping, skines kvasac i prebacis u fermentor.To ako sutra ne krene fermentacija.Nista se neboj jer vecina tako bi uradila.Samo malo starsana
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: fermentacija
This post was last modified: 14.05.2015, 03:19 by josip.
ali postoji rizik da mi se inficira a sa svježim kvascem nemam tog rizika. svejedno imam vrečicu friškog u hladnjaku i ako mi bude dugo stojao opet ču proći kao i sa ovim.
tako da mi je svakako jeftinija i sigurnija opcija aktivirati sutra kvasac i dodati. daj bože da ne moram.

mada mi ovo pivo pjeni i ima miris po pivu a nije fermentiralo. odnosno je ali jaaaaako kratko.
to je iz gotovog kompleta
bandit brew
http://www.svezapivo.hr/artikl.php?id=113

hej! za ne povjerovati, napravio sam kako ste rekli. promješao i poklopio i sad več vije u vrenjači. bučka kao ludo.
možda je kvasac bio pao dolje i "zaspao".
kako god, bitno da radi!!!!

HVALA VAM DO NEBA!!!!!!!!!!!!
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: fermentacija
hmm ipak je to bio co2 koji sam oslobodio mješajući kvasac...
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: fermentacija
Sacekaj malo,nemoze odmah poceti,mozda proradi do sutra
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: fermentacija
Da ne pocinjem novu temu pitacu ovde..
Ako sam od ukupno 5.75 kg zrnevlja koristio 500g psenicnih pahuljica, kada da mjerim FG po prvi put?
Pretpostavljam da ce fermentacija biti gotova za manje od one uobicajene 3 sedmice.
Imao sam malo problerma sa temperaturama, prvih 7 dana je islo preko 23-24, a sad kad sam nabavio zamrzivac i konacno nalijepio STC1000 sondu, ona mi mjeri 15.5 stepeni pa sam malo otvorio zamrzivac da se ugrije.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: fermentacija
A zašto mislis da tih 500g pahuljica mijenja stvar sa FG-om? Fermentacija je uvijek gotova za manje od 3 sedmice, osim u nekim posebnim slučajevima. Zapravo, fermentacija je u većini slučajeva završena za 3-5 dana. Sve poslije toga, vrijeme koje pivo lezi na kvascu i/ili u sekundaru, sluzi za bistrenje i takozvane postfermentacijske procese, gdje se pivo cisti od svih onih spojeva koji uzrokuju okuse i arome 'mladog piva'. dakle, mjeri FG kao i obicno, 18. i 21. dan.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: fermentacija
Vazi, hvala na odgovoru.
Find Odgovori
AlkoholicarST Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 199
Joined: Apr 2015
Reputation: 0 Location: Omis
RE: fermentacija
evo moje pivo u utorak puni 2 tjedan fermentacije.
Ostavit cu ga jos 9 dana.
Jel ovo izgleda dobro?
znam da je talog ogroman kako da ga se rijesim?
hvala drinking-beer


Attached Files Thumbnail(s)
               
Svaka kriška kruha dio je tužne priče o pšenici koja je mogla postati pivo...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: fermentacija
ne razumijem odakle ti ovoliki talog?? jesi ti ovo suhi hmelj ubacio unutra? ili si hmelj poslije kuhanja sav ubacio u fermentor? nikako se neces ovoga taloga rijesiti osim dobrog i dugog cold crasha. pivo nakon tih 9 dana stavi u frizider ako imas mogucnost. drugog nacina nema.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: fermentacija
(24.10.2015, 06:15 )AlkoholicarST Wrote: evo moje pivo u utorak puni 2 tjedan fermentacije.
Ostavit cu ga jos 9 dana.
Jel ovo izgleda dobro?
znam da je talog ogroman kako da ga se rijesim?
hvala drinking-beer

Čini mi se da je sve ok. Možeš maknuti pivo sa kvasca u sekundar ili uradi cold crash, kako bi pivo bilo bistrije.

(24.10.2015, 06:31 )pivska mušica Wrote: ne razumijem odakle ti ovoliki talog?? jesi ti ovo suhi hmelj ubacio unutra? ili si hmelj poslije kuhanja sav ubacio u fermentor? nikako se neces ovoga taloga rijesiti osim dobrog i dugog cold crasha. pivo nakon tih 9 dana stavi u frizider ako imas mogucnost. drugog nacina nema.

@pivska, čini mi se da i nije toliko puno taloga na ovoj zadnjoj slici.

Edit: i na ovoj prvoj je po zidu samo, bar koliko ja vidim.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: fermentacija
(24.10.2015, 06:32 )mange_tout! Wrote: @pivska, čini mi se da i nije toliko puno taloga na ovoj zadnjoj slici.

pa nije ni malo mogu ti reci Big Grin
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
AlkoholicarST Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 199
Joined: Apr 2015
Reputation: 0 Location: Omis
RE: fermentacija
Ne hmelj je bio u pelletima i ubacio sam ih kod kuhanja po pravilima.
Ovo je aurora ale.
Svaka kriška kruha dio je tužne priče o pšenici koja je mogla postati pivo...
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools