Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pocetnik RI
Kazbek Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: Rijeka
RE: Pocetnik RI
This post was last modified: 27.12.2015, 09:59 by Kazbek.
Evo kako su trgovine za narudjbu sirovina u Hr zavorene zbog blagdana i praznika (spoilo se sto se spoiti dalo) nisam uspio na vrijeme naruciti sastojke tako da surfam i gledam recepte...
Za oko mi je zapeo sljedeci IPA koji na homebrewtalk.com ima puno komentara i kuhanja i ljudi su odusevljeni....a i autor navodi da je osvajala neke medalje...
Sto je posebno sa ovom IPom je da se kuha 90 min a prvi hmelj se dodaje na 30min. Ima i suho hmeljenje zadnjih 14 dana u sekundaru.
Naisao sam na dva recepta sa razlicitim og i fg sa istim sastojcima i istom kolicinom.

Method: All Grain
Style: American IPA
Boil Time: 90 min
Batch Size: 5 gallons (fermentor volume)
Boil Size: 8 gallons
Boil Gravity: 1.045 (recipe based estimate)
Original Gravity: 1.065 (1073)
Final Gravity: 1.012 (1017)
IBU: 65 (100)
Efficiency: 70%
Mash at 154 for 60min. I had 70%eff

American Rahr (2 row) Pale: 11.50lbs
American Briess Crystal 20 1.00lbs
American Briess Light Munich 0.75lbs
American Briess Carapils 0.75lbs
American Briess Torrified Wheat 0.25lbs

Chinook (Pellet) 1oz 30min
Cascade (Pellet) 1.5oz 30min
Williamette (Pellet) 0.5oz 15min
Cascade (Pellet) 1.5oz 15min
Williamette (Pellet) 1oz 5min
Cascade (Pellet) 2oz Dry in secondary

Evo link http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=81478
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pocetnik RI
to sa hmeljom na 30 minuta ti je normalno, ta tehnika se zove 'hop bursting'. recept se cini sasvim ok, a i po komentarima vidi se da neces pogrijesiti ako pokusas. samo tesko ces naci ove sladove, a to ti moze promijeniti karakter piva u odnosu na ono sto je autor dobio. mozda se i varam, mozda ima briess u HR vec za nabaviti?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Kazbek Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: Rijeka
RE: Pocetnik RI
Mislim da nema. Nisam mislio da je toliko vazna "marka" nego vrsta ....ali i nije mi toliko vazno da bude skroz pogodjeno jer nema jos toliko istrenirano nepce. Za sada sam u fazi da dobijem pivo ! hehe
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pocetnik RI
samo kuhaj, recept je sasvim ok, nego samo onako sam spomenuo za sladove. a vrsta slada je naravno bitna generalno, ali razlike ima izmedju razlicitih proizvodjaca.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Kazbek Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: Rijeka
RE: Pocetnik RI
This post was last modified: 30.12.2015, 10:48 by Kazbek.
Jedno pocetmicko pitanje. Iako je iza mene jedno kuhanje podaci koje sam dobio prilikom kuhanja ( gubitci...kolicina vode...) zbog sticaja okolnosti nisu bas precizne.
Muci me ovo npr ako uzmem recept za Schwartzbier i gadjam Original Gravity: 1.050 (1.046 - 1.052) a u fermentator trebam dobiti 25L , ukupna voda za ukomljavanje mi je 34L. Sa mojim gubicima u fermentator s tom kolicinom vode dobio bi oko 19 l.
Po mojoj racunici treba mi 42 L vode za ukomljavanje
slad 6 kg * 2,6 = 15,6 - 6,6 upio slad = 9L
u fermentator trebam 25 - 3 ostane u loncu - 5 ispari= 33 komine u loncu
33 - 9 = 24 L vode za ispiranje
Moje je pitanje (ako mi je racunica dobra) koliko cu odstupati od ciljanog OG , ocu li biti u granicama (1.046 - 1.052). je li razlika 42 -34 odnosno 8 l velika za OG . Negdje sam procitao ako sam dobro upamtio 1L vode 0.002 sto znaci da bi dobio 0,016 odnosno ( sad neznam previsok ili prenizak OG)
Jesam li zabrijao Big Grin ??
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pocetnik RI
Ne znam na sta toliko gubis worta. 5 litara je malo previse da ti ispari, osim ako ne kuhas vani na jakoj hladnoci i vjetru. Prema beertools, uz pretpostavku da ce ti iz lonca prilikom kuhanja ispariti 3l vode, potrebno ti je ukupno 15.8l vode za ukomljavanje i 18l vode za ispiranje. Ako mislis da ces izgubiti 5l vode prilikom kuhanja, onda samo dodaj 2l na ovu kolicinu vode za ispiranje.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Kazbek Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: Rijeka
RE: Pocetnik RI
(30.12.2015, 11:03 )pivska mušica Wrote: Ne znam na sta toliko gubis worta. 5 litara je malo previse da ti ispari, osim ako ne kuhas vani na jakoj hladnoci i vjetru. Prema beertools, uz pretpostavku da ce ti iz lonca prilikom kuhanja ispariti 3l vode, potrebno ti je ukupno 15.8l vode za ukomljavanje i 18l vode za ispiranje. Ako mislis da ces izgubiti 5l vode prilikom kuhanja, onda samo dodaj 2l na ovu kolicinu vode za ispiranje.

OK !
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Pocetnik RI
Ja sa 5,2kg slada i 41 litrom vode (kuham u otvorenoj garaži i jači boil u zadnja tri kuhanja sam radio ukomljavanje sa 30 litara vode i ispiranje sa 11 litara) dobijem 23-24 litre u fermentoru OG-1,050
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pocetnik RI
kod mene puno manje isparava. uglavnom, nema jednog pravila, svi trebaju prilagoditi svom sistemu.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Pocetnik RI
(31.12.2015, 10:22 )pivska mušica Wrote: kod mene puno manje isparava. uglavnom, nema jednog pravila, svi trebaju prilagoditi svom sistemu.
Zato sve treba zapisivati i sve prilagoditi svom sistemushank
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Pocetnik RI
(31.12.2015, 10:19 )stane2006 Wrote: Ja sa 5,2kg slada i 41 litrom vode (kuham u otvorenoj garaži i jači boil u zadnja tri kuhanja sam radio ukomljavanje sa 30 litara vode i ispiranje sa 11 litara) dobijem 23-24 litre u fermentoru OG-1,050
Zadnju turu sam kuho sa 43 litra vode ukupno, 6,40 kg slada i u fermentor sam usuo ravno 30 litara.. OG sam fulo za 0.002, tako da kontam da su mi kolicine vode ok, a isparavanje nije "pojelo" vise od 4 litra..

Poslano sa mog HAMMER koristeći Tapatalk
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pocetnik RI
ovo sto je stane napisao za zapisivanje je jako bitno. i na pocetku s novim sistemom treba sve mjeriti. ako se koristi BT ili BS onda je lako. sve je u softveru i nema brige. korekcije se vrse u svakom narednom kuhanju, dok se ne izbazdari cijeli sistem. poslije sve ide kao po loju.

promjene mogu nastupiti samo ako se mijenjaju sladovi (raz, psenica, zob, heljda i sl) i ako se mijenja razmak na mlinu.

ali i u tim slucajevima odstupanje nije vece od +/-5%
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 12 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools