galabl
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
Gaziranje pomocu nezavrsene fermentacije
Malo nezgrapan naslov, ali nadam se da me razumijete.
Kad smo skoro bili u posjeti Medvedgrad pivari pitao sam tehnologa kako rade gaziranje i rekao je da rade krauzeningom i tako sto prate tok fermentacije i u odredjenom trenutku, u zavisnosti od zeljenog nivoa gaziranosti, primarnu fermentaciju prekinu i flasiraju tako da se ona nastavi u flasama i na taj nacin dobiju zeljeni nivo CO2.
Mene interesuje da li je neko ovde to radio?
Ako jeste, kada prekidate fermentaciju, tj. koja gustina bude u trenutku flasiranja?
Tipa, ako je OG 1.050, da li onda flasirate kad padne na 1.020 ili slicno?
Znam da ovako malo rizikujem da dobijem rucne bombe, ali volio bih da probam.
|
|
|
dalidj
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 265
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: Gaziranje pomocu nezavrsene fermentacije
This post was last modified: 28.12.2015, 02:23 by dalidj.
Nisam radio na ovaj macin gaziranje.
Malo je zeznuto, takodje mozes da dobijes i negazirano pivo, ako ti fermentacija stane na 1.020, zbog visoke temperature ukomljavanja ili neceg drugog.
Meni se desavalo da pivo odfermentira i ostane na 1.018 ili 1.020.
Tapatalk
Beer is like porn. You can buy it, but it's more fun to make your own.
|
|
|
zis
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation:
8
Location: Doboj
|
RE: Gaziranje pomocu nezavrsene fermentacije
(28.12.2015, 02:54 )galabl Wrote: (28.12.2015, 02:44 )raix Wrote: nikada ne bih zavrsavao fermentaciju u flasama. iz cisto licnog stava.
a krauzening je prilicno jednostavan. zeljenu kolicinu piva odvadis iz lonca pre dodavanja hmelja za aromu, zamrznes na tri nedelje. pre flasiranja prokuvas jos 10 min i pomesas sa pivom. sta vise, na ovaj nacin se moze smanjiti kolicina diacetila i DMSa (cini mi se) u finalnom proizvodu. Hm, prilicno jednostavno izgleda, moracu probati.
Evo kako racunas potrebnu kolicinu sladovine za krauzening: http://volimpivo.ba/thread-37-post-1409.html#pid1409,
vec dugo radim ovako i odlicna je stvar za tamna piva.
|
|
|