Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Cold Crash
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
Cold Crash
Evo i tema o cold crashu. Sad sam izvadio pivo iz komore u kojoj sam radio cold crash. Uspio sam temperaturu piva spustiti na 4°C bez neke posebne muke samo sa ledom. Vjerujem da bi mogao držati na 0°C bez problema.

Uglavnom, temu sam otvorio jer imam ovu sliku da vidite kako zapravo cold crash djeluje i šta radi u pivu. Na žalost, ja moram sutra flaširati i nisam ostavio pivo još jedan dan na cold crashu i vidite da se pivo do pola izbistrilo. Ovo je situacija nakon jednog dana cold crasha....

Znači, kao da nisam ništa ni radio, jer ću kod pretakanja, svakako povući sav taj kvasac i proteine koji bi se inače istaložili na dnu fermentacijske posude. Nema veze, kod ovog piva i nije toliko strašno jer se radi o tamnom pivu.

Uglavnom, evo i slika

[Image: cold%20crash.jpg]
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Cold Crash
Evo da dodam citat sa neta (link):

Cold Crashing

Why It's Done

To allow yeast and other matter to settle out
To improve flavor
To precipitate chill haze
To help prevent oxidation

When It's Done

After fermentation has finished
Usually also after diacetyl rest
If you crash the beer too early, the yeast will become inactive (below 40°F) and won't reabsorb fermentation byproducts like diacetyl. Additionally, if you crash while the yeast are still finishing fermentation, they will excrete more ester compounds.

Cooling Rate and Time

Traditional lagering uses a rate of cooling between 1°F and 2°F per day.
The beer is then racked into a closed lagering tank for carbonation.
If fermentation is finished, and the yeast have had time to reabsorb any off-flavors, you can crash much more quickly.
Several weeks is typical, although each batch can vary. Stronger beers tend to need more time.

Temperature Ranges

Yeast activity continues above 40°F, so if yeast action is required, a rest period in the 50°F - 55°F range is recommended.
If no yeast activity is necessary, temperatures can be brought down to near-freezing.
The actual temperature chosen will often depend on equipment limitations. For instance, if your temperature controller has a variance of 5°F, you wouldn't want the temperature setpoint to be 34°F, as the beer may freeze. Likewise, many homebrewers don't have dedicated equipment to achieve these temperatures, but may have a cool basement where cold conditioning can take place
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Cold Crash
Da li se može pogriješiti u izboru temperature kod cold crasha? Je li ima neka optimalna temperatura i koliko vremena držati na toj temperaturi da bi učinak bio kvalitetan
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Cold Crash
(07.02.2013, 05:33 )mentalist Wrote: Da li se može pogriješiti u izboru temperature kod cold crasha? Je li ima neka optimalna temperatura i koliko vremena držati na toj temperaturi da bi učinak bio kvalitetan

Ma ja ovo radim jednostavnije, ne zamaram se temperaturama toliko. Imam jednu sobu koja je prilicno hladna, ispod 10 stepeni sigurno. Kad fermentor maknem iz komore za fermentaciju ostavim ga u toj sobi 3-5 dana kako kad, i onda flasiram. Do sada su se sva piva fino istalozila.
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Cold Crash
(07.02.2013, 05:52 )zis Wrote:
(07.02.2013, 05:33 )mentalist Wrote: Da li se može pogriješiti u izboru temperature kod cold crasha? Je li ima neka optimalna temperatura i koliko vremena držati na toj temperaturi da bi učinak bio kvalitetan

Ma ja ovo radim jednostavnije, ne zamaram se temperaturama toliko. Imam jednu sobu koja je prilicno hladna, ispod 10 stepeni sigurno. Kad fermentor maknem iz komore za fermentaciju ostavim ga u toj sobi 3-5 dana kako kad, i onda flasiram. Do sada su se sva piva fino istalozila.

Je li flaširaš hladno ili ponovo vratiš na normalnu temp
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Cold Crash
nema zašto vraćati, flašira se hladno. zis trebaš vidjeti kako izgleda pivo nakon cold crasha na 3°C ili niže. Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Cold Crash
(07.02.2013, 06:38 )pivska mušica Wrote: nema zašto vraćati, flašira se hladno. zis trebaš vidjeti kako izgleda pivo nakon cold crasha na 3°C ili niže. Smile

Trenutno sam u fazi prerade zamrzivaca na temperature malo iznad nule pa cu nadam se tad vidjeti kako izgleda "pravi" cold crash. Ovako mogu raditi samo dok je hladno vani, vec na proljece vise nece to biti to.
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Cold Crash
(07.02.2013, 07:15 )zis Wrote:
(07.02.2013, 06:38 )pivska mušica Wrote: nema zašto vraćati, flašira se hladno. zis trebaš vidjeti kako izgleda pivo nakon cold crasha na 3°C ili niže. Smile

Trenutno sam u fazi prerade zamrzivaca na temperature malo iznad nule pa cu nadam se tad vidjeti kako izgleda "pravi" cold crash. Ovako mogu raditi samo dok je hladno vani, vec na proljece vise nece to biti to.

Kako misliš prerade zamrzivača. Ja ću raditi isto sa zamrzivačom pomoću termo regulatora pa sam zato i pitao koja je temp odgovarajuća
@pivska
znači 3c i niže da bi to bilo to Smile
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Cold Crash
(07.02.2013, 07:29 )mentalist Wrote:
(07.02.2013, 07:15 )zis Wrote:
(07.02.2013, 06:38 )pivska mušica Wrote: nema zašto vraćati, flašira se hladno. zis trebaš vidjeti kako izgleda pivo nakon cold crasha na 3°C ili niže. Smile

Trenutno sam u fazi prerade zamrzivaca na temperature malo iznad nule pa cu nadam se tad vidjeti kako izgleda "pravi" cold crash. Ovako mogu raditi samo dok je hladno vani, vec na proljece vise nece to biti to.

Kako misliš prerade zamrzivača. Ja ću raditi isto sa zamrzivačom pomoću termo regulatora pa sam zato i pitao koja je temp odgovarajuća
@pivska
znači 3c i niže da bi to bilo to Smile

Neznam kako to ide sa regulacijom temp. iznad 0 stepeni kod zamrzivaca, moram se raspitati kod nekoga. Za sad nemam vremena.
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Cold Crash
@zis
neznam koliko si u frci sa vremenom, mada mislim da još nije gusto sa temperaturama, naruči sebi stc1000 sa ebay-a. Jednostavno se spaja a održava konstantno temperaturu koju podesiš.
Možda griješim, ali mislim da si htjeo nešto kombinovati sa termostatima od frižidera što ti onda uništava zamrzivač a nije toliko precizno.
Ja imam svako ljeto jedan slobodan zamrzivač koji nije tada u upotrebi pa bih ga koristio za spuštanje temerature a zimi ipak nije toliko problem održavati temp u prihvatljivim granicama
Find Odgovori
Bosanski špijun Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 27
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location: Tarčin
RE: Cold Crash
Ja sam napravio od stiropora komore za fermentaciju i iznutra ih izlijepio akrilnim kitom. Kada dođu topliji dani, zamislio sam da cold crash izvodim tako što ću u te komore nasuti vode i dodavati led.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Cold Crash
a zašto vodu sipati? nema potrebe za vodom, smo smrznute plastične PET flaše i to je to....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools