branko20
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation:
1
Location:
|
RE: Pranje komercijalnih kegova
Pozdrav,
kiselost kod piva u kegovima nije drastična ali ju želim eliminisati .Infekcija nije uzrok prije je uzrok CO2 koji u manjim količinama sa vodom daje ugljičnu ili karbonatnu kiselinu (CO2+H2O=H2CO3)koja je slaba kiselina, nije štetna i koristi se između ostalog za proizvodnju gaziranih pića gdje daje kiselost a proizvodi ju CO2 .I gazirane vode dobivaju tu kiselost.Komercijalni pivari dodaju razne aditive da se kiseline neutrališu.Komercijalna piva imaju Ph 4,1-4,9 a kegirana sa CO2 veći.Isto pivo flaširano nema tu kiselost a dobije pri kegiranju.Vjerojatno se još povećava poslije karbonizacije ako je u toćioniku visok pritisak.
|
|
|
branko20
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation:
1
Location:
|
RE: Pranje komercijalnih kegova
Pozdrav,
Kiselost u pivu nije drastična,ona je oko 4,1-4,2 Ph(nije od zaraze). Problem je u tome što se kegirano pivo pije relativno mlado a u flašama poslije 21 dan i više kemija odradi svoje i ona se dosta gubi.Ne stoji đaba pravili da većina piva stajanjem dobije na kvaliteti.Moja su iskustva da kegirano nema kvalitetu flaširanog.Neki to sakriju agresivnim hmeljenjem ili gorčinom, ipak su to mlada piva.Neki stilovi su zahvalniji za kegiranje od drugih,prema onome što sam ja probao i isprobao.Pozivam i druge kolege da se uključe sa svojim iskustvima na ovu temu.Ja ne težim da napravim pivo,hoću da to bude kvalitetno pivo.Već sam duže vrijeme na ovom hobiju i dosta sam ove škole prošao(svemu je kriva "MUŠICA") Sad pokušavam dobiti kvalitetu kod kegiranja.
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Pranje komercijalnih kegova
(09.01.2016, 10:08 )stane2006 Wrote: Moje iskustvo najviše stečeno konzumiranjem je slijedeće:
Kod nas na druženjima je većinom flaširano pivo, dok je u HR većinom kegirano i mogu reći da me od flaširanog nikada nije zabolila glava ali od kegiranog jest, kažu da bi se kod kegiranja trebao koristiti prehrambeni Co2 (iskreno nemam pojma koja bi bila razlika) ali možda upravo to pravi razliku u kvaliteti, što se mene tiče ja sam za flaširanje. Evo da podijelim i ja svoje iskustvo.
CO2 koji koristim je prehrambeni, i cist je 99.99%. Mene je itekako boljela glava od flasiranih piva, od kegiranih se i ne mogu nesto sjetiti da jeste. Po meni, ako se ispostuje proces, sanitacija, ph i temperatura ukomljavanja te fermentacije nema sanse da glava zaboli, pa bilo pivo iz kega ili boce.
|
|
|
branko20
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation:
1
Location:
|
RE: Pranje komercijalnih kegova
Mange,
mislim da je pravi odgovor za kvalitetu kegiranog piva vrijeme,tu se potpuno slažem.Mnogi ,pogotovo početnici danas kegiraju sutra piju to nije to.Pošto hoću kvalitet i u kegu ovo "dizeldorfsko"posljje lagerovanja od 20 dana držim narednih min. mijesec u kegu i pretpostavljam daće biti pravo.Mange imam par pitanja za tako dugo držanje:--dali se kegira sa pritiskom i temperaturom na klasični način(niska temperatura i odgovarajući pritisak za željenu karbonizaciju).---ima li ograničenje na kojoj se temperaturi preporuča držati narednih mjesec ili više po želji. U napred hvala na odgovoru.Ja hoću kvalitetno pivo a ne "pivo".
|
|
|
branko20
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation:
1
Location:
|
RE: Pranje komercijalnih kegova
Mange,
hvala na savjetima.Sve je sad jasno.Uslovi postoje, mora i pivo biti pravo.
|
|
|