Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Safale S-04
Bosanski špijun Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

RE: Safale S-04
Evo 17 dana mi pivo od ovog kvasca odležava u fermentoru, i dalje kroz airlock izlazi CO2(1xmin). Zanima me dali to znači da i dalje traje fermentacija i imali potrebe da sutra mjerim FG ili da još sačekam dok se sve umiri.Huh
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Ja to ne bih jos dirao. Ali mi nije bas jasno da ti i 17 dan imas vrenje.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

mjehurići u airlocku ne znače da traje vrenje. to samo znači da se oslobađa CO2 iz piva, ali ne obavezno i da traje vrenje. ja preporučujem da izmjeriš FG jer 17 dana je sasvim dovoljno za završetak primarne fermentacije. (pod uslovom da si sve radio po ps-u i da su temperature bile ok).... opet za 3-4 dana izmjeri FG i ako se nije promijenio spreman si za flaširanje
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 08.02.2013, 06:22 by danny_boy.
(08.02.2013, 04:30 )Bosanski špijun Wrote: Evo 17 dana mi pivo od ovog kvasca odležava u fermentoru, i dalje kroz airlock izlazi CO2(1xmin). Zanima me dali to znači da i dalje traje fermentacija i imali potrebe da sutra mjerim FG ili da još sačekam dok se sve umiri.Huh

Bojim se da ces to sve sada morati baciti Wink šala, šala, dobro došao
druže u svijet pivarstva...nadam se da ga za jedno 30-tak dana
degustiramo :graduation-beer-chug:

P.S. A mozda da ga ipak odmah pijemo, ne treba ti izgleda karbonizacija
u bocama?
WWW Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

(08.02.2013, 05:16 )pivska mušica Wrote: mjehurići u airlocku ne znače da traje vrenje. to samo znači da se oslobađa CO2 iz piva, ali ne obavezno i da traje vrenje.

Na koji fazon izlazi CO2 ako nema vrenja?
Meni je cudno da on ima aktivnost u vrenjaci svakih minut 17. dan. Do sada sam vidjao aktivnost u tako kasnoj fazi jedino kada bih pritisnuo poklopac prema dole i onda bi CO2 izlazio.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
Bosanski špijun Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 08.02.2013, 09:17 by Bosanski špijun.
I meni je čudno, skuhao sam prvu turu i nakon tri dana drugu, isto pivo. Sa prvom sve uredno, aktivnost u vrenjači završena prvih dana. Danas mjerio FG 1.010.
Sutra ču izmjeriti ovu aktivnu, pa ćemo viditi.
Temperature u komorama su 17C°

danny_boy, hvala na dobrodošlici. Za 30-ak dana:exclamation: Još nisam ovu tvoju otvorio, ovdje mi izložena pred očima, na njoj uvježbavam strpljenje.Big Grin
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ne postoje dvije jednake fermentacije Smile meni se isto znalo dešavati da mi airlock radi jako dugo iako je fermentacija davno završena. mada uvijek postoji i šansa da se inficiralo, pa da to proizvodi dodatni co2.....
Find Odgovori
Bosanski špijun Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Toga se i ja držim, da ne postoje dvije iste fermentacije. Danas sam izmjerio FG=1.010, probao ukus, dosta je gorak i ne indicira na infekciju.
Nakon mjerenja zaklopio, nakon pranja suđa vratim se, kad već počela aktivnost u vrenjaći i to stalno zbog toga što sam nasuo malo više izosan tečnosti.

Moja pretpostavka (zbog gorčine) je da mi je tokom kuhanja izlazio hmelj iz gaze, jer je pri pretakanju u fermentor dolazilo do začepljenja crijeva zbog mulja.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

Kako to da si koristio izosan!? Možda misliš na starsan?
WWW Find Odgovori
Bosanski špijun Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Nije zar?Big Grin
Do mene je, pomiješao sam pojmove.
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Safala 04
Vjerojatno „pivska mušica „zna odgovore na sljedeće pojave kod fermentacije koje se stalno ponavljaju. Ukomljavanje vršim sa temperaturom vode od 72C ispiranje 72C koristim 5 kg slada plus 0,5 kg zobenih pahuljica. Kuhanje po PS-u,hlađenje po PS-u aeraciju vršim pomoću malog kompresora (na 12V) kojim se pumpaju auto gume i raspršivača koji se koristi u akvariju. Fermentator je plastično bure od 30 l u kojem bude od 21 do 23 l piva, aeracija istog traje 2-4 minut ,sve dok se pijena ne digne skoro do vrha. Temperatura prvih 24do 48 sati bude oko 20 C a zatim ju skidam i održavam u rasponu od 17-18C.
Kod pravljenih piva „BREWWTARGET“ izračuna OG 1,050do 1,052 zavisno koje se pivo kuha i FG u rasponu od 1,012-1,014 zavisno od recepta. Kuhanjem dobijem planirane vrijednosti OG ali FG je na kraju fermentacije (21 dan) kod svih tura 1,008 što rezultira velikim postotkom alkohola . GDJE JE PROBLEM? To se desilo i kod kuhanja „Aurore Ale „ sa kvascem US-05.Hvala na odgovoru.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ako ne koristiš kristal slad ili neki drugi specijalni slad, onda to i nije toliko čudno. moraš koristiti neki slad koji će ostaviti neke nefermentabilne komponente u pivu.

problem ti je najvjerovatnije i ovdje: 'Ukomljavanje vršim sa temperaturom vode od 72C ispiranje 72C koristim' povećaj temperaturu ukomljavanja na 68 ili 69, a ispiranje radi sa vodom temperature preko 80.

također moguće je da ti je neprecizan termometar i da ti krivo pokazuje temperature. ako ukomljavaš niže a termometar ti pokazuje više, to isto može biti uzrok.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools