Hermelin češki marinirani sir
Danas pravio, stavio na FB, dosta ljudi me pitalo za recept, pa evo da i ovdje zakačim. Znači, češki marinirani sir. Ima ga u dosta varijacija, ali mislim da je ova najosnovnija. Mozete po zelji izbacivati i ubacivati sastojke, ali ova kombinacija zacina je meni super.
Postupak:
U teglice ubaciti prvo zacine, 1-2 lista lovora, feferone, kopar, gorčicu, biber, bijeli luk, piment, orahe i posoliti malo.
Nakon toga camembert narezati na osmine i svaku osminu uvaljati u alevu papriku i dobro nagurati na samo dno tegle, slobodno mozete pritisnuti neka se zgnjeci malo.
Na to ubaciti par komada gorgonzole, zatim luk, sitno nasjeckanu kiselu papriku i sušeni paradajz. Ja sam za ovih 7 teglica potrosio 5 camemberta i 150g gorgonzole, cisto da otprilike imate omjer.
Sve zaliti uljem. Ja sam koristio tikvino ulje, ali moze bilo koje drugo. Jedino sto po mom misljenju ne bi odgovaralo maslinovo. Moze suncokretovo, tikvino, laneno i sva druga malo kvalitetnija ulja.
Prilikom sipanja ulja malo udarati teglom od tvrdu povrsinu da se fino rasporedi ulje i da udje u sav prazan prostor. Za ovo treba malo vremena. Uglavnom cijeli sadrzaj tegle mora biti prekriven uljem.
Ostaviti u frizideru 7 dana da dozrije. Nakon toga konzumirati.