Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Dekokcija
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Dekokcija
This post was last modified: 25.02.2016, 11:22 by galabl.
Danas kuvam jos jedan weizen i radicu trostruku dekokciju.
Ako sam dobro shvatio ovo iznad sto ste pisali, tri dekokcije ce izgledati ovako:

Slad=4.8 kg
V ture (u ferm.)= 20 l
Vmash=20.06 l (3.5l/kg)
--------------------------------------------
Prije prve dekokcije pocetna T je 18C a ciljana 45C. Pa:

DecV1=20.06(45-18)/(100-18)+0.2=6.8 l

Dakle, odvadicu 6.8 l komine, zagrijati na 66.7C i ostaviti 20 min. Nakon toga nastaviti zagrijavanje dok ne dostignem 100C. Kuvati 10 min. Vratiti u MT da bih tamo postigao 45C. Taj rest drzati 10 min.
--------------------------------------------
Nakon toga ide druga dekokcija.
DecV2=20.06(66.7-45)/(100-45)+0.2=8.11 l
Vadim 8.11 l, zagrijavam do 66.7C i drzim 20 min. Dalje zagrijavam do kljucanja i kuvam 10 min. Vracam u MT gdje se T dize na 66.7C i drzim taj rest 50 min.
--------------------------------------------
Treca dekokcija (za mashout) ide:
DecV3=20.06(75.6-66)/(100-66)+0.2= 5.86l
Vadim 5.86l (rijetka sladovina), grijem do 100C i kuvam 10 min. Vracam u MT i drzim mashout rest 10 min.
Nakon toga ide ispiranje sa nekih 13 l vode od 75.6C.
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Dekokcija
Tacna je ova formula, nema sta, ubo sam zeljene temperature, cak sam dobio i malo vise (1-2C) pa sam mijesao da se ohladi.
Ne znam je li problem vrijeme koje protekne dok se odvojena dekokcija zagrije na zeljene temperature i odlezi/kuva? U MT ostatak sladovine ostaje na pocetnim temperaturama za to vrijeme.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools