Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mikro pivare
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

RE: Mikro pivare
Nesto mi je to puno komplikovano.

Poslato sa G630-U20 uz pomoć Tapatoka
Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Furija kad si počeo kuhati pivo? Čudi me da se ne znamo od prije. Dobra pivara, svaka čast.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Furija Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 28.03.2016, 05:33 by Furija.
Zdravo Mušice,

Izvini, tek vidjeh poruku...

Počeo sam kuhati prije godinu dana, a recimo da sam imao previše slobodnog vremena i samo se time bavio.

Hvala za mišljenje o pivari. Bilo bi mi drago da probaš i moje pivo, mišljenje entuzijasta koji se razumiju u tematiku je uvijek korisno.

Jesi li ti u Sarajevu?

Pozdrav,

Haris

Zdravo Mušice,

Izvini, tek vidjeh poruku...

Počeo sam kuhati prije godinu dana, a recimo da sam imao previše slobodnog vremena i samo se time bavio.

Hvala za mišljenje o pivari. Bilo bi mi drago da probaš i moje pivo, mišljenje entuzijasta koji se razumiju u tematiku je uvijek korisno.

Jesi li ti u Sarajevu?

Pozdrav,

Haris

(16.03.2016, 08:18 )pivska mušica Wrote: Furija kad si počeo kuhati pivo? Čudi me da se ne znamo od prije. Dobra pivara, svaka čast.
Find Odgovori
Divlji Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Pozdrav za ekipu!

Konačno jedna tema gdje ja mogu biti od koristi, budući da sam do sada samo čitao i tražio odgovore. Smile

Uglavnom, na moju žalost, pravnik sam po zanimanju, tako da znam ponešto o ovoj temi. Uglavnom, govoriću o propisima u Republici Srpskoj, jer tu živim i radim, a tu uskoro krećem i u registraciju nano pivare za potrebe jednog beer bara, koji za nekih desetak dana, zajedno sa drugom, otvaram u Istočnom Sarajevu. Što se tiče Federacije, u velikoj mjeri sam siguran da je situacija gotovo identična. ali ako se neko bude ozbiljno nosio mišlju da pređe na komercijalnu proizvodnju, rado ću pokušati da pomognem i "iskopam" propise za Federaciju.

Elem, situacija je sljedeća. Nano pivara ili brew pub se mogu osnovati kao preduzetnička radna ili kao društvo sa ograničenom aktivnošću. Moja preporuka je da to bude preduzetnička radnja, iz razloga što je mnogo jednostavnije i mnogo jeftinije. "Mana" je to što na ovaj način odgovarate za eventualni dug "firme" svom svojom imovinom (čak i ličnom), a ne samo imovinom firme.

Dakle, registracija preduzetničke radnje se vrši u opštini (najčešće je to Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti). Preduzetničku radnju možete osnovati i ako ste nezaposleni i ako ste u radnom odnosu, možete biti samo vlasnik preduzetničke radnje i da zaposlite drugo lice, a možete i sami raditi uz taj drugi posao koji imate. Prilikom registracije u opštini se, između ostalog, određuje i šta će to biti djelatnost konkretne preduzetničke radnje (osnovna djelatnost i eventualno dodatne). Postoji i propis koji definiše koje se to djelatnosti mogu raditi u formi preduzetničke djelatnosti, a koje ne mogu. Proizvodnja piva, na našu sreću, može. Smile Dakle, ako osnivate nano pivaru, onda vam je "proizvodnja piva" osnovna djelatnost, a ako je to brew pub, onda je to "ugostiteljska djelatnost", s tim da imate dodatnu djelatnosti "prozvodnju piva". Kad je u pitanju brew pub, opisana procedura je za slučaj da se i prizvodnja i služenje piva odvija u istom oslovnom prostoru. Ukoliko se prizvodnja odvija na nekoj drugoj lokaciji, onda osnivate tzv. "izdvojeni oslovni prostor" (kao poslovna jedinica kod d.o.o.) sa sjedištem na toj lokaciji i sa posebnom "šifrom djelatnosti" (proizvodnja piva).

Nakon ovog koraka, idete u Poresku upravu da podnesete zahtjev za izdavanje JIB broja (registracija u Poreskoj upravi), nakon čega izrađujete pečat i otvarate račun u nekoj od komercijalnih banaka.

Što se tiče uslova za proizvodnju piva, proips koji to definiše je propis koji definiše minimalno-tehničke uslove za proizvodnju hrane, s tim što postoje "opšti" i "posebni" uslovi za proizvodnju hrane. Za proizvodnju piva je dovoljno ispuniti "opšte uslove". Oni se tiču, uglavnom prostora i higijene, a ako nekoga bude interesovalo, skeniraću i postviti propise na forum. Takođe, postoji i Pravilnik o pivu na nivou BiH, koji definiše određena ptanja o samom pivu, procesu, kvascima, itd... Takođe, ako nekoga bude zanimalo, postaviću na forum.

Na kraju, neko je postavio pitanje akciza i deklaracija. Stvar sa tom oblašću je sljedeća. Onog trenutka kad se pivo proizvede u nano/mini/mikro ili bilo kojoj drugoj pivari i stavi na tržište, ono postaje roba i na njega se odnose svi propisi koji se odnose na promet druge "nespecifične" robe. Dakle, propisi o trgovini definišu pitanje deklaracije, a propisi iz oblasti indirektnog oporezivanja pitanje akcize na pivo. Uz sve to, naravno, ide i fiskalizacija (fiskalana kasa).

Kao što vidite, procedura je i komplikovana i nije. Komplikovana je u mjeri u kojoj je komplikovana za većinu proizvodnih djelatnosti, ali oblast je definsana važećim propisima. Problem je "samo" što ne postoji lako dostupan izvor informacija za one koje žele pokrenuti proizvodnju, a naši službenici u oštinama, po pravilu, nezainteresovani i neupućeni. Naravno, neke od ovih obaveza povećavaju potrebnu incijalnu investiciju, a neke, kao što je akciza, povećavaju i samu cijenu koštanja pojedinačnog proizvoda (flaše ili kega).

Nadam se da je bilo od koristi. Ako sam nešto reskočio ili ako nekoga zanima još nešto, rado ću pokušati da pomognem. U svakom slučaju, nadam se da ću vas uskoro ugostiti u Mr. Elephant-u u Istočnom Sarajevu, a za par mjeseci i poslužiti našim vlastitim pivom. Smile

Pozdrav!
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

This post was last modified: 15.05.2016, 09:53 by Pivdzija.
(15.05.2016, 08:28 )Divlji Wrote: Što se tiče Federacije, u velikoj mjeri sam siguran da je situacija gotovo identična. ali ako se neko bude ozbiljno nosio mišlju da pređe na komercijalnu proizvodnju, rado ću pokušati da pomognem i "iskopam" propise za Federaciju.

ne bi bilo loše ako bi postavio dokumente i propise koje imaš, a i ako možeš doći do ovih propisa za federaciju, vjerujem da bi bilo sigurno par ljudi koji bi ti bili zahvalni Big Grin

(15.05.2016, 08:28 )Divlji Wrote: nadam se da ću vas uskoro ugostiti u Mr. Elephant-u u Istočnom Sarajevu, a za par mjeseci i poslužiti našim vlastitim pivom. Smile

i mi se nadamo Zivjeli

sretno!
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 15.05.2016, 10:16 by danny_boy.
@divlji

Svaka cast i hvala na ovim jako korisnim informacijama. Slobodno "okaci" sve dokumente za koje smatras da mogu pomoci nekome ko odluci krenuti istim putem u buducnosti.

Puno srece sa poslom, i nadam se da cemo uskoro moci na pivo kod vas.
WWW Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Da, i ja sam dosao do slicnih saznanja, samo sto mi je knjigovodja rekla da mi fiskalna kasa nije potrebna ako planiram otvarati malu pivaru. Jos cu jednom otici kod nje da se raspitam za neke detalje oko poreza i sl.
Dakle, planiram otvaranje male pivare na selu. To je taj put koji je Divlji napisao. Za sve se obraca prvo opstini gdje se pivara planira pokretati. Posto cu proci taj proces u narednim mjesecima napisacu ovde detaljno sve kako, sta i gdje.
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Još jedna jako bitna stvar za obratiti pažnju.
Provjerite kolike su komunalne takse za istaknutu firmu, koje se određuju na opštinskom nivou.
Mene je moglo doći glave jer je za opštinu Centar u Sarajevu 10.000 KM (slovima: desethiljada konvertibilnih maraka)!!!! Big Grin
Nema klasifikacije, mali, veliki, nego cener i vozdra. Imaš 15 dana da prijaviš i 15 da platiš. Ako ne platiš, stiže uvećanje 50%.
U RS, odnosno Istočno sarajevo 1.500 KM, pa obrati pažnju na to.
HNK je ponajbolji (vjerovatno zbog malih vinara) 500 KM
Find Odgovori
Divlji Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Izvinjavam se što još uvijek nisam "okačio" propise koje sam spomenuo, ali u ludoj frci sam već dvije sedmice oko otvaranja beer bara koji sam spomenuo i nikako ne stižem Sad kad sam uhvatio malo vremena, shvatio sam da nemam propise koje sam spomenuo na ličnom računaru, tako da ću sve okačiti u ponedjeljak kad dodjem u kancelariju. Nadam se da nikome nije bio "šećer u vodu" sa propisima. Smile

U svakom slučaju, beer bar "Mr. Elephant" je počeo sa radom, tako da će mi biti drago da vas ugostim u Istočnom Sarajevu. Uskoro ćemo proširiti asortiman sa par craft etiketa iz Hrvatske i Srbije, a za par sedmica počinjemo i da kuhamo na Speidel Braumeisteru, tako da se nadam da ćemo zadovoljiti istančane ukuse kolega brewera. Smile

Elem, link na fb stranicu, da možete da provjerite da i smo bar "uboli estetiku"... Smile

https://www.facebook.com/Mr-Elephant-1554269651545138/
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Wow, desetka dizajneru enterijera Smile

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Čestitke. Da li je BM od 50 litara ili veći? Mjesto lijepo izgleda i bez domaćeg piva. Eto nas na pivo.

Sent from my ZTE Blade V6 using Tapatalk
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(03.06.2016, 06:05 )Svarrogh Wrote: Wow, desetka dizajneru enterijera Smile

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Pridruzujem se, pub fenomenalno izgleda. Sve najbolje zelje u radu.

Sad naravno nekoliko pitanja Smile

Koji kapacitet kuhanja ce biti? Sta ste planirali od svojih piva imati u ponudi?
WWW Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools