pivska mušica
BeerFly Brewery
![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif)
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Gozdawa kvasci
Altbier je hibridno ale pivo, tradicionalna njemačka praksa je da se altbier lageruje na 0°C kao i svaki lager. S obzirom da se fermentira na nizoj temperaturi od klasicnih ale piva, preporucljivo ga je drzati malo duze na primarnoj fermentaciji, recimo 15-20 dana, a onda maknuti s kvasca, prebaciti u lager tank i lagerovati jedan mjesec na 0°C.
To je ono sto bi bilo preporucljivo, pivo ce se fino izbistriti, zaokruzit ce se okusi, proteini ce s polifenolimo formirati vece molekule koje ce se istaloziti na dnu lager tanka, sto ce dovesti do cisceg okusa. Polifenoli iz hmelja ce takodjer pasti na dno lager tanka i time ce se stvoriti puno 'meksa' gorčina.
Ako ipak ne zelis tako, mozes ga flasirati i kao obicni ale. Mozda ce mu trebati malo vise vremena u flasama da se fino zaokruzi, ali uz dobru sanitaciju i tehnike, bit ce dobro pivo.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
bhgr1
1.060 OG, 5,91% ABV
![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif)
Posts: 410
Joined: Apr 2015
Reputation:
2
Location: Gračanica
|
RE: Gozdawa kvasci
Hvala na savjetima.
Nemam bas dovoljno posuđa za prevelike egzibicije, ali ako ništa napraviću cold crash pa flaširati i ostaviti neko vrijeme.
Već vidim razliku u svom prvom amberu nakon malo dužeg odležavanja u flašama..
|
|
|
bhgr1
1.060 OG, 5,91% ABV
![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif)
Posts: 410
Joined: Apr 2015
Reputation:
2
Location: Gračanica
|
RE: Gozdawa kvasci
This post was last modified: 03.11.2015, 07:51 by bhgr1.
Danas flaširao pivo sa Gozdawa Altbier kvascem nakon 3 dana cold crasha na 3°C.
Flokulacija ovog kvasca mi se čini dobrom, pivo je i prije cold crasha u fermentoru fino izbistrilo
Nakon pretakanja u bottling bucket dno fermentora izgleda ovako:
OG: 1.055
FG: 1.015 (-1 zbog temperature)
Još mjesec - dva i vidjećemo kakvo će biti...
|
|
|
bhgr1
1.060 OG, 5,91% ABV
![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif)
Posts: 410
Joined: Apr 2015
Reputation:
2
Location: Gračanica
|
RE: Gozdawa kvasci
Znam, ali mi je na ovoj slici nekako otisao hidrometar prema zidu menzure pa ovako izgleda. Kada je na sredini menzure mjerim 1.016, minus 1 radi temperature od oko 16°C (nadam se da ne grijesim).
Kako god, bilo je slatkasto pri probama, ali hidrometar nije vise isao dole...
Dodao sam 7g/l dekstroze prilikom flaširanja.
Šta bi moglo biti uzrok visokom FG-u? Da li sam napravio visok OG, niska temperatura fermentacije ili kvasac ne može da "svari" toliko šećera?
|
|
|
zlimfur
1.100 OG, 10% ABV
![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif)
Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation:
7
Location: Srebrenik, BiH
|
RE: Gozdawa kvasci
(28.04.2016, 11:28 )pivska mušica Wrote: Banana svakako nije karakteristika witbiera, nego hefeweizena. Witbier kvasac mora biti fenolican, spicy. Ovaj godzawa nisam koristio, ali mozda nekad probam.
onda je ovo skroz uspjesno pivo. jer bas jeste nako spajsi..
korijander se osjeti, a ja bi volio da ga je cak malo vise, a i narandze (stavio sam 14 grama korijandera i 40 grama kore na ca. 28 litara)..
sinoc sam bas sa uzivanjem popio uz tekmu jedan witić..
p.s. nismo se mogli usaglasiti oko korijandera. koristio sam ovaj:
jel to to?
|
|
|