Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Opravdanost tolike cijene kostanja craft piva?
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

RE: Opravdanost tolike cijene kostanja craft piva?
@stane
Tema je davno pokrenuta, ali je sve aktuelnija. Davno se moglo naslutiti gdje to sve ide. Koliko mogu vidjeti i na globalnom nivou sve se cesce postavljaju pitanja opravdanosti odnosa kvalitet/cijena crafta.

U jednom momentu trziste je oskudijevalo dobrim pivama, potom su pokrenute craft pivare koje su nudilo upravo ono sto nedostaje, ali se lagano formirala neka vrsta monopola. To je dovelo do po mom misljenju astrononskih cijena kada je u pitanju craft pivo. Da se razumijemo, pojedina piva i zasluzuju veliku cijenu ali vecina ne.

Fakin IPA u ZG kosta oko 12 kuna (3,5km). Kada se uzme u obzir transport, marza i ostali troskovi cijena od 6km i nije prevelika. Ono sto je pitanje, da li to pivo vrijedi toliko?! Pio sam ga, i sto se mene tice ne vrijedi skoro nista i nemam zelju vise da ga ikada popijem.

Ono sto je najveci problem sa kojim se kultura craft pivarstva susrece jeste plasiranje neispravnog piva needuciranim pivopijama pod raznim geslima koje objasnjavaju da pivo treba biti neobicno, otkaceno i sta ja znam sve. To je najgora moguca reklama za craft, i mahom slusam ljude koji su to prvi put probali kako govore da craft ne valja nista. Naravno, trudim se ljudim pojasniti da ima imalo drzave da bi oni koji prodaju takvo pivo imali posla sa sanitarnom inspekcijom, a ne sa musterijama.

Razlog zbog kojeg mi i jesmo u ovoj prici nije zelja za jeftinim pivom (to vec imamo u svakom granapu), nego bas potreba za kvalitetom po prihvatljivoj cijeni.

Svi mi znamo koliko kosta proizvodnja piva, od opreme, prostora, sirovina te otprilike sta sve ostalo utice na cijenu konacnog prouzvoda. Ipak, moje misljenje je da ce opstati samo oni koji budu mogli proizvesti odlicno pivo po "odlicnoj" cijeni. Za mene je to upravo ono sto radi Zmajska. Cijena piva u prodavnicama je oko 12 kuna, po meni potpuno opravdano.

Trziste ce samo da regulise ko ima opravdanu cijenu, a ko ne. To ne moze da se desi preko noci, ali je u konacnici neminovno da se desi.

Srecom sve veci broj domacih proizvodjaca ce siroj populaciji prezentirati sta je to craft pivo i kakvo ono treba da bude tako da ce oni koji ne nude kvalitet lagano otpadati.
WWW Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

Onaj neki bruder brauhaus ili kako se vec zvao stand na sajmu u novom sadu je nesto najogavnije sto sam popio u zivotu, a prodaje se pod craft..

Malo se tu lovi u mutnom (i bukvalno, jer im je piva na sajmu bila mutna ko bara)..

Odlicna cijena i odlican kvalitet su na neki nacin contradictio in adjecto i tu treba biti fleksibilan. Donekle..

Prvi put cu platiti i bezobrazno visoku cijenu kako bi probo neku pivu (da se razumijemo, kako sam se kreno bavit ovim plemenitim hobijem, uglavnom sam se opijao svojim ili drugarskim pivama - ostale sam samo probavo, znaci flasa, eventualno dvije. "Kupovnu" craft pivu u analogiji sa rakijom vidim kao kvalitetnu viljemovku, a ove nase pive koje sami kuhamo su dobra sljiva. Viljemovka je jedna, eventualno dvije, a sa dobrom sljivom-maksuzijom sjedis cijelu noc. Brlja je u tom slucaju tuzlak, sarajevsko i ostale bare..)

Elem, prvi put platim i probam i to je onda odlucujuci dio. Ne bude li dobro, nikad vise..

Stane je pomeno kabinetovu citru. Ja sam jedva ceko da probam to pivo. I razocaro se. Slicno je bilo i sa jos nekim kabinetima.. I tu se onda sve svodi na dobit.

Cim kuhaju da zarade, tu se procesi i sirovine razvlace i dotezu, i dobije se neki minimalni kvalitet po nekoj prihvatljivoj cijeni. I tu je onda problem, jer ja to pivo drugi put necu kupiti..

Elem, oduzih ja. Htio sam reci da meni nije problem ako je piva i malo skuplja, ako kvalitetom razvaljuje.

Prilikom zadnjeg hodanja po ojropi primijetio sam trend da velike komercijalne pivare zele dio craft kolaca (npr. Stiegl i Max Glenner serija) i tu su sigurno jaci od micropivara.. Nude prihvatljiv kvalitet za manje para i tu ce pobijediti zadrzi li se taj trend.. Spas je u kvaliteti.. Wink

Poslano sa mog HAMMER koristeći Tapatalk
WWW Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Pa, nije baš realno očekivati da svi imaju isti kvalitet. Ni u kućnom pivarstvu, kvalitet nije zagarantovan.

Međutim, ono što jeste negativan trend u craftu, to je da u craft sve češće ulaze ljudi koji u tome vide samo priliku za zaradu. Nemali broj iz BiH me pitao šta treba za jednu pivaru, a da pri tome nikada nisu nijedno pivo skuhali u životu, niti ih pivo zanima.

Cijene crafta u BiH nisu realne. 4 marke je realna cijena. Sve preko je bezobrazluk.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Ja kad dodjem u neku kafanu sa craft pivima pristupam tome sa obrazom kao opanak. Daj ti meni majstore "one sip" da probam to pivo prije nego kupim 0.33 ili 0.5. I svi ti daju bez prigovora. Jos imaju i male casice bas za takve stvari. A sto se tice cifre koju placamo, vecinom tu dere ugostitelj. Recimo Tolkiens je prvi poceo prodavati zmajsku po 22kn za po kile. Bezobrazno uzimajuci u obzir izlaznu cifru piva. Onda je RoDo uzeo pivo i prodavao za 18kn. Naravno, citava rulja presla u RoDo koji je par metara dalje od Tolkiensa. Pa ovima nije bilo pravo. Normalno da nije. Ljudi se polome da naprave to piva, logistika iz svega toga nije zanemariva i onda ti dodje bahati ugostitelj natociti to pivo i sto mu konobar proseta tih par metara od sanka do stola uzme 300% vise nije novaca. Nije im dovoljno duplo. Mora biti troduplo.

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Evo danas komentarisemo bas kako u BL Leffe 5KM u kafani a negdje je i 6. Pivo cija je cijena u Konzumu 2.2KM. Znaci vise nego duplo, sto mislim da je previse. Jebe se ugostitelju, on stavi cijenu pa ljudi piju ili ne. Ja sam Leffe usred Pariza pio za 3 evra!
Dok se ne pojavi kafana koja ce dati za 4KM, kao sto svarog kaze za RoDo-Tolkin.
Nije to strasna stvar, niko nas ne tjera da ga pijemo u toj kafani.
Sta je ustvari problem... uzece neko ko uvozi analizirati trzista pa pitati koliko ljudi u BL pije to kraft pivo, odnosno ne-lagere, pa kad vidi da niko ne pije Leffe i slicno, nece ni razmisljati o novoj ponudi u uvozu. A ljudi ustvari ne piju zato sto ugostitelji drze sulude cijene na tim pivama. I tako cemo mi sto godina piti max 10 vrsta piva u kaficu jer niko nece da se bavi uvozom necega sto slabo ide.
Mada ima i ugostitelja koji shvataju ovo i koji razumiju ovaj problem o kome pricamo i samo oni mogu pogurati cijene dole tj na neku normalnu granicu. Samo konkurencija moze sniziti cijene i to je to.

Da se osvrnem na Kabinet.. u posjeti toj pivari smo i pricali o cijenama i kako sam shvatio oni su itekako svjesni tog problema visokih cijena njihovog piva u kafanama. Problem jos nastaje kod njih sto im i distrubuteri u druge drzave uzmu poveliku marzu, pa onda i kafana sama i to pivo u BiH dodje 6-7KM a njihova izlazna oko 2KM.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Pa ugostitelji na Balkanu imaju malo drugačije poglede na gosta, te sam posao. Crafta nema u mnogim kafanama jer craft ne dijeli džabne suncobrane ili frižidere. Ukratko, gazdu nije briga ako mu stalni gosti žele bolju ponudu, ako njemu to nije isplativo.

Druga stvar su same cijene, koje su apsolutno bezobrazne za bh. standard. Zadnji put kad sam bio u Zenici, pio sam Oldbridž. Boca je bila 6 maraka, a piva servirana na 2 stepena u čaši za viski. Kaže malo mu se frižider pokvario i "ajd bogati, panešpiti toplu jebo ga ti".

U Švedskoj je recimo prosječni craft u prodavnicama 3 evra. Zajebaniji primjerci su preko 5 evra. U kafanama je craft od 6 do 10 evra, ovisno o primjerku. Prosječna plata je 2500 evra, pa ga te cijene ispadnu normalne.

U BiH je prosječna plata 500 maraka (ako isključimo Sarajevo). Ispada da je craft onda samo za budžetske korisnike i ukratko za ljude koji imaju dosta novca. Dakle snobizam. To nije ideja tog pokreta jebiga. Craft nije i ne može da bude samo za visoku srednju klasu.
Find Odgovori
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Ako se ne varam, na Ilidži je su BrewDog-ove bile 10-12 KM, Kabinet 8 KM,
ostalo niže, ali ne ispod 5 KM.

Nedavno se u centru otvorio jedan lokal, ne znam da li još zvanično, ali sam
sjedio neko veče i od craft-a je bio Oldbridž, Semizburg, Zmajska i mislim da
nijednu nisam platio više od 4,5 KM. Vjerujem da je to već prihvatljivije, ali
mislim da je i to blago iznad praga mogućnosti većine o kojoj Rodney priča,
za flašu od 0,33.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(16.07.2016, 01:28 )Panchev Wrote: Ako se ne varam, na Ilidži je su BrewDog-ove bile 10-12 KM, Kabinet 8 KM,
ostalo niže, ali ne ispod 5 KM.

Nedavno se u centru otvorio jedan lokal, ne znam da li još zvanično, ali sam
sjedio neko veče i od craft-a je bio Oldbridž, Semizburg, Zmajska i mislim da
nijednu nisam platio više od 4,5 KM. Vjerujem da je to već prihvatljivije, ali
mislim da je i to blago iznad praga mogućnosti većine o kojoj Rodney priča,
za flašu od 0,33.
Koji je to lokal?

Te cijene su skroz ok, 5km plafon za 0.33, a 4km optimalno.

Semizburg u prodavnici samon (tri vrste) svaki kosta 2.75, a kod njega direktno kada se kupuje je 2.35. To su meni fer cijene, posebno sto mi se dopada njegovo pivo. Ima tu prostora za napredak, ali pivo mu je dobro.
WWW Find Odgovori
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

(16.07.2016, 01:34 )danny_boy Wrote: Semizburg u prodavnici samon (tri vrste) svaki kosta 2.75, a kod njega direktno kada se kupuje je 2.35. To su meni fer cijene, posebno sto mi se dopada njegovo pivo. Ima tu prostora za napredak, ali pivo mu je dobro.

Vučko, u pasažu kod nekadašnjeg Buddha Bar-a.

Tek kreće, mislim da bi moglo biti zanimljivo mnogima i na forumu jer je
u samom centru grada pa se lakše sazna i za nekog domaćeg pivara.

Koliko sam skontao u priči sa likom koji je otvorio, već se nešto dogovarao
sa Castrumom i Brkom.

I ovo što Rodney pomenu za suncobrane i slično - ovi industrijski brendovi
te baš uslovljavaju sa ostatkom tvoje ponude.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(16.07.2016, 12:46 )gajba Wrote: Evo danas komentarisemo bas kako u BL Leffe 5KM u kafani a negdje je i 6. Pivo cija je cijena u Konzumu 2.2KM. Znaci vise nego duplo, sto mislim da je previse. Jebe se ugostitelju, on stavi cijenu pa ljudi piju ili ne. Ja sam Leffe usred Pariza pio za 3 evra!
Dok se ne pojavi kafana koja ce dati za 4KM, kao sto svarog kaze za RoDo-Tolkin.
Nije to strasna stvar, niko nas ne tjera da ga pijemo u toj kafani.
Sta je ustvari problem... uzece neko ko uvozi analizirati trzista pa pitati koliko ljudi u BL pije to kraft pivo, odnosno ne-lagere, pa kad vidi da niko ne pije Leffe i slicno, nece ni razmisljati o novoj ponudi u uvozu. A ljudi ustvari ne piju zato sto ugostitelji drze sulude cijene na tim pivama. I tako cemo mi sto godina piti max 10 vrsta piva u kaficu jer niko nece da se bavi uvozom necega sto slabo ide.
Mada ima i ugostitelja koji shvataju ovo i koji razumiju ovaj problem o kome pricamo i samo oni mogu pogurati cijene dole tj na neku normalnu granicu. Samo konkurencija moze sniziti cijene i to je to.

Da se osvrnem na Kabinet.. u posjeti toj pivari smo i pricali o cijenama i kako sam shvatio oni su itekako svjesni tog problema visokih cijena njihovog piva u kafanama. Problem jos nastaje kod njih sto im i distrubuteri u druge drzave uzmu poveliku marzu, pa onda i kafana sama i to pivo u BiH dodje 6-7KM a njihova izlazna oko 2KM.
Kabinet u Mr. Elephantu (Istocno Sarajevo) ima najnizu cijenu od ovoga sto sam ja do sada vidio. Doduse, u ponudi imaju samo tri njihova piva, ali je cijena 5.5km po boci.
WWW Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Brew Pub još nije popravio piva. IPA bezlična.

Sent from my Z10 using Tapatalk
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Cijena je opravdana sve dok ima neko ko je spreman da plati. Polako, mislim da ce sve to uci u ravnotezu jer kod nas je ovo tek pocetak. Dosta ugostitelja lovi u mutnom jos uvijek - moze im se jer konkurencije za craft ili nema ili je jako slaba. Potraznja za craftom se mora povecati, to ce dovesti do veceg takmicenja medju ugostiteljima, pa i smanjenja cijene. Eto Bojan je naveo primjer Tolkiensa i RoDo-a.

A opet, kad je craft pivo u pitanju vrijednosni rang ima jako veliku skalu po kojoj ta cijena moze klizati, jer svima je jasno da ima craft piva koja moraju biti skuplja zbog vecih troskova proizvodnje.

Ono sto je zanimljivo s poplavom craft pivara je da craft piva ponekad mogu razocarati vise nego bilo koje drugo pivo. Na primjer, male pivare nazovu pivo RIS ili DIPA, udare cijenu koja je OK za normalan RIS ili DIPA, ali ta piva nisu ni blizu tih stilova. To su piva koja kupis jednom, zajebes se i ok, zivot ide dalje.

Problem s tim je sto nove musterije koje tek probavaju craft misle da je to to i razocaraju se, sto mi strasno ide na zivce. Takodjer, ne bih imenovao, ali dosta ljudi odavde iz PL, kao i nekih prijatelja civila iz BiH sam poslao u jedan sarajevski pub i preporucio njihovo pivo nadajuci se da su savladali proizvodne tehnike, a ljudi se razocarali maksimalno. Vele, bolja su piva pili u HS pivnici. Znaci jebi ga, takvi projekti ne idu u korist popularizacije crafta, nego u kontru. Ljudi pomisle da je to taj craft o kojem se prica i kazu nije to za mene. To mi smeta jer ako nisi u stanju ponuditi proizvod koji zadovoljava standarde, onda brate probaj nesto drugo, nemam pojma, ima i drugih biznisa u kojima se mozes oprobati, a ne sjebavati trziste koje je svakako u povoju.

I znam da ce zvucati pateticno, ali nema craft pivare bez ljubavi prema pivarstvu i pivu. Cim je to samo dobra poslovna ideja i prilika za brzu zaradu - nista od toga. Tako nekako ja razmisljam.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools