Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pomoć oko EA, RA, PH
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Pomoć oko EA, RA, PH
Pokušavam se snaći oko Danny's BrewWater Calc.... i muke ježeveHuh
Dva, tri recepta sam radio i svaki put kalkulator mi da iste omjere, količine kemije bez obzira na vrstu i količinu slada.
Omjer Ro / vodovod vode mi da uvijek 60% / 40% kao opciju.

Ono što najviše zbunjuje je rezultat pH - 5,57 (zar ne bi trebalo spustiti na 5,2 ili barem blizu?? )
EA je -36 a RA - -99 (KOJA JE OPTIMALNA BROJKA ZA OVE DVIJE STAVKE???? )

Ako povećam mliječnu kiselinu na cca 5ml ili 6ml onda mi se tek pH spusti blizu 5,2 ali to mi se čini previše, zar ne??

Što da radim ljudi...pomagaj te Big Grin

Čuo sam da ako stavim omjer destilirane (kupovne vode) i vodovoda na 70/30% da onda ne moram dodavati kemiju??

Inače radim obični single hop ale.
Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

RE: Pomoć oko EA, RA, PH
Nema nikoga za pomoć :-(
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

nesto ne radis dobro, nemoguce da ti da iste omjere sa razlicitim sladovima, osim ako nisu jako slicni. daj stavi recept po kojem radis i screenshot kalkulatora sta vidis
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 14.08.2016, 12:41 by MadMug.
(14.08.2016, 11:18 )pivska mušica Wrote: nesto ne radis dobro, nemoguce da ti da iste omjere sa razlicitim sladovima, osim ako nisu jako slicni. daj stavi recept po kojem radis i screenshot kalkulatora sta vidis

(14.08.2016, 11:18 )pivska mušica Wrote: nesto ne radis dobro, nemoguce da ti da iste omjere sa razlicitim sladovima, osim ako nisu jako slicni. daj stavi recept po kojem radis i screenshot kalkulatora sta vidis

Evo tu je recept i screenprint od kalkulatora, nadam se da se vidi

Attached Files Thumbnail(s)

.html   Haka Nelson 26.html (Size: 6.46 KB / Downloads: 4)
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Pa ok ti je sve samo dodaj još onoliko kiseline koliko je potrebno da se spusti pH na cca 5.4 i to je to. Što se tiče profila vode, ako radiš zahmeljeno pivo onda umjesto balanced odaberi profil hoppy. I slobodno sve prati prema kalkulatoru. Kiseline se ne plaši, slobodno stavi onoliko koliko kalkulator kaže.
Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

(14.08.2016, 12:51 )pivska mušica Wrote: Pa ok ti je sve samo dodaj još onoliko kiseline koliko je potrebno da se spusti pH na cca 5.4 i to je to. Što se tiče profila vode, ako radiš zahmeljeno pivo onda umjesto balanced odaberi profil hoppy. I slobodno sve prati prema kalkulatoru. Kiseline se ne plaši, slobodno stavi onoliko koliko kalkulator kaže.

Ok, hvala ti.

Još samo da pitam, što je sa Effectiv alcalinity i sa RA podacima??
Brojevi su;
EA -177
RA -249
Je li to ok??

Sa 4ml kiselinese spustim točno na 5,4 i to je onda ok.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Ok su ti ti brojevi, ti brojevi ti ne govore ništa o stanju u komini, nego samo o početnom stanju originalne vode.
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Napokon je došao red i na prilagođavanje vode. Nabavio sam RO Aquili, podataka o pipovači nemam, tako da moram koristiti 100% RO.
Tu nastaje problem. Skinuo sam Dannyev kalkulator i sada se mučim sa njim.
Namjera je, da se skuva APA sa 9,5kg pale ale i 0,6kg Cara blond. 27l vode za ukomljavanje i 33l za ispiranje.
Ciljani profil vode je :Ca 120, Mg 15, Na 20, Cl 40, SO4 260 i HCO3 90.
Uz 5ml mliječne kiseline, PH je 5,40
Sad neznam šta treba upisati, kad se kod proračuna pojave parametri proračuna. I na kraju, ako sam dobro shvatio, na izvještaju rezultata bi trebala razlika biti što bliže nuli, a meni SO4 dođe -102, HCO3 49,94 i CA -29,65.
Dakle, kako podesiti parametre, da se približim nuli, odnosno, ako ima neko malo vremena, da mi malo detaljnije objasni kako baratati kalkulatorom, koji je inače jako simpatičan.Wink. Danny, svaka čast. beer
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(24.09.2017, 07:24 )antares Wrote: Napokon je došao red i na prilagođavanje vode. Nabavio sam RO Aquili, podataka o pipovači nemam, tako da moram koristiti 100% RO.
Namjera je, da se skuva APA sa 9,5kg pale ale i 0,6kg Cara blond. 27l vode za ukomljavanje i 33l za ispiranje.
Sad neznam šta treba upisati, kad se kod proračuna pojave parametri proračuna. I na kraju, ako sam dobro shvatio, na izvještaju rezultata bi trebala razlika biti što bliže nuli, a meni SO4 dođe -102, HCO3 49,94 i CA -29,65.
Dakle, kako podesiti parametre, da se približim nuli, odnosno, ako ima neko malo vremena, da mi malo detaljnije objasni kako baratati kalkulatorom, koji je inače jako simpatičan.Wink. Danny, svaka čast. beer

Početnicima se malo teže snaći, dok ne skontaju sami koncept prilagodbe vode. Svi softveri koji postoje su sasvim ok, sve je stvar ličnih preferenci šta kome više odgovara.

Sam tok prilagodbe vode ide otprilike sljedećim koracima:

1. Potrebno je znati podatke ulazne vode koja se koristi za pravljenje piva (RO, ili mineralni sastav česmovače). Te podatke unosimo na vrhu.

2. Potrebno je znati prema receptu količine vode koje idu u ispiranje i u ukomljavanje (ako radimo ispiranje).

a) Mineralni sastav vode za ukomljavanje je bitan samo radi pH komine
b) Mineralni sastav vode za ukomljavanje će se na kraju pomiješati sa vodom za ispiranje (ako radimo ispiranje) i dobićemo konačan mineralni sastav vode (bitno za finalni doživljaj piva).

3. Kada znamo količine vode koje koristimo za ukomljavanje i ispiranje onda posebno prilagodjavamo svaku vodu tako da u finalnom pivu dobijemo traženi mineralni sastav vode. Količine minerala možemo ručno unijeti, ili izračunati automatski.

4. Kiseline dodajemo samo pri ukomljavanju i one služe samo da snize pH komine (ukoliko je potrebno).

Kada definišemo sve ove parametre onda možemo isprintati izvještaj i prema tome odraditi recept.

U principu je sve jako jednostavno, program je samo pomoćno sredstvo da nam odradi potrebnu računicu kada znamo tačno šta želimo postići.
WWW Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(25.09.2017, 08:47 )danny_boy Wrote:
(24.09.2017, 07:24 )antares Wrote: Napokon je došao red i na prilagođavanje vode. Nabavio sam RO Aquili, podataka o pipovači nemam, tako da moram koristiti 100% RO.

Početnicima se malo teže snaći, dok ne skontaju sami koncept prilagodbe vode. Svi softveri koji postoje su sasvim ok, sve je stvar ličnih preferenci šta kome više odgovara.

Sam tok prilagodbe vode ide otprilike sljedećim koracima:

1. Potrebno je znati podatke ulazne vode koja se koristi za pravljenje piva (RO, ili mineralni sastav česmovače). Te podatke unosimo na vrhu.

2. Potrebno je znati prema receptu količine vode koje idu u ispiranje i u ukomljavanje (ako radimo ispiranje).

a) Mineralni sastav vode za ukomljavanje je bitan samo radi pH komine
b) Mineralni sastav vode za ukomljavanje će se na kraju pomiješati sa vodom za ispiranje (ako radimo ispiranje) i dobićemo konačan mineralni sastav vode (bitno za finalni doživljaj piva).

3. Kada znamo količine vode koje koristimo za ukomljavanje i ispiranje onda posebno prilagodjavamo svaku vodu tako da u finalnom pivu dobijemo traženi mineralni sastav vode. Količine minerala možemo ručno unijeti, ili izračunati automatski.

4. Kiseline dodajemo samo pri ukomljavanju i one služe samo da snize pH komine (ukoliko je potrebno).

Kada definišemo sve ove parametre onda možemo isprintati izvještaj i prema tome odraditi recept.

U principu je sve jako jednostavno, program je samo pomoćno sredstvo da nam odradi potrebnu računicu kada znamo tačno šta želimo postići.

Hvala Danny.
Unio sam sve parametre, ali kod automatskog proračuna dođe mi preveliko odstupanje u ukupnom rezultatu vode za ukomljavanje i ispiranje od nule. Znači treba se poigrati ručnim unosom, da se što više približim target vodi?
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

Mogao si ovdje postati screenshot-ove bez i sa formom za podešavanje automatskog proračuna, pa da vidim gdje je greška...
WWW Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

This post was last modified: 25.09.2017, 12:21 by antares.
(25.09.2017, 11:56 )danny_boy Wrote: Mogao si ovdje postati screenshot-ove bez i sa formom za podešavanje automatskog proračuna, pa da vidim gdje je greška...
Prva je automatski, druga ručni. Ako sam dobro shvatio, bolje mi je koristit ručno podešavanje.

[Image: izvjestaj-o-projektu-vod.jpg]
[Image: izvjestaj-o-projektu-vod.jpg]
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 7 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools