Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Old Rasputin Russian Imperial Stout
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
Old Rasputin Russian Imperial Stout
/preneseno sa bloga/

Russian imperial stout, odnosno, Ruski carski stout, stil je piva koji je nastao u 18. stoljeću u Engleskoj. Kako je Stout tradicionalno englesko pivo, ali mu je sadržaj alkohola u prosjeku 4%, ruski carski dvor zatražio je od Engleza da im naprave Stout koji će imati duplo, ako ne i više alkohola u volumenu. Baš u ruskom stilu.

Tako su englezi modificirali svoj tradicionalni stout i za potrebe ruske carice Katarine II (Katarine Velike) i njene svite, napravili jako crno pivo koje su nazvali Ruski carski stout.

Stil se do današnjih dana zadržao kao čest u craft pivarama diljem svijeta, a najčešće se proizvodi kao sezonski, zimski specijal.

Old Rasputin je pivo koje pripada tom stilu i koje upravo polako pijem dok pišem ovaj post. Radi se o tamnom, crnom kao ugalj pivu, sa 9% alkoholnog sadržaja u volumenu. Pivo je proizvelo čvrstu, gustu, postojanu pjenu koja ostavlja fin lacing po čaši.

Mirisi koji dominiraju su preprženi sladovi, kafa, čokolada i karamela. Toliko su intenzivni, kao da pijem neki koncentrat piva koji bi se trebao razrijediti najmanje u omjeru 3:1 s vodom. Srećom, ovo pivo se pije ovakvo kakvo jest.

Gorčina ovog piva je 75 IBU što je zaista visoko, ali je intenzitet sladne strane ovog piva toliko jak, da bih na slijepo procijenio daleko manji IBU. Ovo je sigurno jedan od najbolje balansiranih stout piva koje sam do sada probao.

Finiš je dug i ugodan, zagrijavajući, otprilike osjećaj u želucu kao da ste popili neki liker. Također, osjećaj teksture ovog piva na jeziku je primjetan – pivo se doima kremastim i poprilično gustim i nakon svakog gutljaja kao da se u ustima i nosu oslobađaju dodatne arome.

Sve u svemu, siguran sam da imam priliku da bih napravio veću zalihu ovog piva za zimski period. Radi se o vrhunskom pivu visoke kvalitete i to se da primjetiti već nakon prvog gutljaja.

[Image: old-rasputin.jpg]
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Shunj Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 198
Joined: Nov 2012
Reputation: 5 Location: Atlanta, GA
RE: Old Rasputin Russian Imperial Stout
"Pravi prijatelj se ne postaje (ne rada) odmah" (nesto u tom stilu, malo mahmuram pa me ne ide jutros) pise na etiketi ruskom cirilicom.

Odlican primjer americkog RIS-a (dosta ekstremniji od engleskog), strasno pivo, ima sve sto treba. Drago mi je da ti se svidio.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools