Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Trajanje odlezavanja u fermentoru
ringostar19 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 40
Joined: Oct 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
Moze li se ista desiti ako je bas dugo u fermentoru. Vrijeme mi ne dozvoljava da flasiram. Sada ce 25-og dva mjeseca da je u fermentoru. U pitanju je APA. Da li cu onda morati cekati zrenje u flasama, ako cu morati koliko dana cu morati cekati?
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
(22.01.2017, 12:34 )ringostar19 Wrote: Moze li se ista desiti ako je bas dugo u fermentoru. Vrijeme mi ne dozvoljava da flasiram. Sada ce 25-og dva mjeseca da je u fermentoru. U pitanju je APA. Da li cu onda morati cekati zrenje u flasama, ako cu morati koliko dana cu morati cekati?
Velika je razlika ako je pivo u primaru tj na kvascu i ako je u sekundaru tj. pretoceno u drugi fermentor. Ako ti je jos uvijek u primaru sasvim sigurno su se razvili odredjeni nepozeljni okusi prvenstveno radi autolize kvasca (proces odumiranja celija kvasca). Znalo mi se to desiti i bas ne valja nikako.

Sent from my D6503 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
ringostar19 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 40
Joined: Oct 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
This post was last modified: 22.01.2017, 06:52 by ringostar19.
Oh shit, u primeru je. Nista, vidjecemo kakvo ce biti pa javim. Mada na autolizu sam zaboravio. Kreten, ode pivo :-( . Hvala u svako slucaju i javim.

Zaboravio sam javiti da je Safale US 05. Ako ista znaci.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
(22.01.2017, 06:29 )ringostar19 Wrote: Oh shit, u primeru je. Nista, vidjecemo kakvo ce biti pa javim. Mada na autolizu sam zaboravio. Kreten, ode pivo :-( . Hvala u svako slucaju i javim.

Zaboravio sam javiti da je Safale US 05. Ako ista znaci.
Jedini nacin da se ocijeni u kakvom je stanju pivo jeste da se proba uzorak. Nema druge nego da to napravis, a onda ce ti biti sve jasno. Ukoliko ti je ok flasiraj. Tip kvasca nije od znacaja.
WWW Find Odgovori
ha11oga11o Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 28
Joined: Apr 2016
Reputation: 1 Location: Mostar, BiH
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
This post was last modified: 23.01.2017, 08:46 by ha11oga11o.
(22.01.2017, 06:57 )danny_boy Wrote:
(22.01.2017, 06:29 )ringostar19 Wrote: Oh shit, u primeru je. Nista, vidjecemo kakvo ce biti pa javim. Mada na autolizu sam zaboravio. Kreten, ode pivo :-( . Hvala u svako slucaju i javim.

Zaboravio sam javiti da je Safale US 05. Ako ista znaci.
Jedini nacin da se ocijeni u kakvom je stanju pivo jeste da se proba uzorak. Nema druge nego da to napravis, a onda ce ti biti sve jasno. Ukoliko ti je ok flasiraj. Tip kvasca nije od znacaja.

Meni je ostalo 33 dana u primaru. Uzorak probao - odvratno, sekund da ga bacim. Bolja polovina me nagovori da ga flasiram, i gle... od nestrpeljivosti sam ga probao odmah poslije 4 dana i pivo super.

Cisto kazem, moje iskustvo - ne prolivati na "uzorak" ukus, moze biti odvratan (meni je cak licilo na kiselo). Flasiraj, kad si vec sve spremio. Moze biti da ce biti dobro.... BTW, ovo moje "pokvareno" ispade do sada naj bolje.

Pivili Wink
Find Odgovori
ringostar19 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 40
Joined: Oct 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
Sinoc je flasirano pivo, nije bilo nikakvih odstupanja kao od prethodnih tura u fermentoru. Nema promjena u mirisu niti u izgledu. Kvasac se istalozio. Flasirano je pa sta bude. Vidjecemo. Javim u svakom slucaju. :-). Hvala vam na savjetima.
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
Treba mi savjet.
Pivara je krenula sa radom i danas punim treci fermentor. Imam ih tri i svaki je po 500 l.
E sad, ture su mi 250 litara, jos uvije ne kuvam duplo ali planiram.
Prvo konercijalno pivo koje sam pravio je brown ale sa S04 kvascem koji sam lijepo rehidrirao. Sladovinu aeriram cistim kisikom, ovaj put sam isao 12 minuta sa protokom 4l/min.
Zbog kvara na odzavanju temperature u fermentoru prvu noc ostalo je na 30 stepeni. Ujutru smo rijesili problem i stavili na 19.
Fermentacija je zavrsila vec za 2 dana, Og bio 1.049 a vec treci dan 1.012 pa 1.010 i tako stoji.
Pitanje: Posto je pola fermentora prazno tj velik je prazan prostor iznad mladog piva, da li da ovo pivo flasiram ranije ili da cekam planirane 3 sedmice? Bojim se oksidacije jer sam taj drugi dan otvorio fermentor i dodao nutrijent za kvasac misleci da je fermentacija krenula pa stala zbog onog problema sa temperaturom.
Za sad je ukus iznenadjujuce dobar. Pivo je sada nekih 6 dana u fermentoru. Ni traga onim ukusima zelene jabuke i sl sto karakterise nezrelo mlado pivo. Cista cokolada :-)
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
imas li CO2 da ispunis prazan prostor u fermentoru? ja bih tako uradio i ostavio da lezi po ps-u.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
(11.04.2017, 08:32 )pivska mušica Wrote: imas li CO2 da ispunis prazan prostor u fermentoru? ja bih tako uradio i ostavio da lezi po ps-u.

Nemam ali mogu nabaviti. E sad ako bih to radio ne bih da gaziram pivo u fermentoru. Imam prikljucak i manometar pa mogu pratiti protisak. Punio bih sa CO2 sve dok pritisak ne pocne da raste je li tako? Visak pritiska bih popustio jer imam ventil i na njemu crijevo uronjeno u Starsan u funkciji blow off -a.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
nista pritisak, otvoris fermentor i samo odozgo pustis CO2 da se ispuni prazan prostor. CO2 je tezi od zraka i on ce kao deka pokriti pivo. ima i ova fora, zapali upaljac ili sibicu u praznom prostoru iznad piva i ako se ugasi, znaci da imas CO2 na pivu i da ne moras nista raditi.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
Pobacu nesto od ovoga, hvala ;-)
Find Odgovori
Mornar Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 51
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Bijeljina
Trajanje odlezavanja u fermentoru
This post was last modified: 26.10.2018, 07:34 by Mornar.
(11.04.2017, 10:17 )galabl Wrote: Pobacu nesto od ovoga, hvala ;-)


@galabl Na koji nacin odrzavas temperaturu u tako velikim fermentorima?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne volim da me oblikuje društvo.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools