ringostar19
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 40
Joined: Oct 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
Moze li se ista desiti ako je bas dugo u fermentoru. Vrijeme mi ne dozvoljava da flasiram. Sada ce 25-og dva mjeseca da je u fermentoru. U pitanju je APA. Da li cu onda morati cekati zrenje u flasama, ako cu morati koliko dana cu morati cekati?
|
|
|
ringostar19
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 40
Joined: Oct 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
This post was last modified: 22.01.2017, 06:52 by ringostar19.
Oh shit, u primeru je. Nista, vidjecemo kakvo ce biti pa javim. Mada na autolizu sam zaboravio. Kreten, ode pivo :-( . Hvala u svako slucaju i javim.
Zaboravio sam javiti da je Safale US 05. Ako ista znaci.
|
|
|
ha11oga11o
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 28
Joined: Apr 2016
Reputation:
1
Location: Mostar, BiH
|
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
This post was last modified: 23.01.2017, 08:46 by ha11oga11o.
(22.01.2017, 06:57 )danny_boy Wrote: (22.01.2017, 06:29 )ringostar19 Wrote: Oh shit, u primeru je. Nista, vidjecemo kakvo ce biti pa javim. Mada na autolizu sam zaboravio. Kreten, ode pivo :-( . Hvala u svako slucaju i javim.
Zaboravio sam javiti da je Safale US 05. Ako ista znaci. Jedini nacin da se ocijeni u kakvom je stanju pivo jeste da se proba uzorak. Nema druge nego da to napravis, a onda ce ti biti sve jasno. Ukoliko ti je ok flasiraj. Tip kvasca nije od znacaja.
Meni je ostalo 33 dana u primaru. Uzorak probao - odvratno, sekund da ga bacim. Bolja polovina me nagovori da ga flasiram, i gle... od nestrpeljivosti sam ga probao odmah poslije 4 dana i pivo super.
Cisto kazem, moje iskustvo - ne prolivati na "uzorak" ukus, moze biti odvratan (meni je cak licilo na kiselo). Flasiraj, kad si vec sve spremio. Moze biti da ce biti dobro.... BTW, ovo moje "pokvareno" ispade do sada naj bolje.
Pivili
|
|
|
ringostar19
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 40
Joined: Oct 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
Sinoc je flasirano pivo, nije bilo nikakvih odstupanja kao od prethodnih tura u fermentoru. Nema promjena u mirisu niti u izgledu. Kvasac se istalozio. Flasirano je pa sta bude. Vidjecemo. Javim u svakom slucaju. :-). Hvala vam na savjetima.
|
|
|
galabl
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
Treba mi savjet.
Pivara je krenula sa radom i danas punim treci fermentor. Imam ih tri i svaki je po 500 l.
E sad, ture su mi 250 litara, jos uvije ne kuvam duplo ali planiram.
Prvo konercijalno pivo koje sam pravio je brown ale sa S04 kvascem koji sam lijepo rehidrirao. Sladovinu aeriram cistim kisikom, ovaj put sam isao 12 minuta sa protokom 4l/min.
Zbog kvara na odzavanju temperature u fermentoru prvu noc ostalo je na 30 stepeni. Ujutru smo rijesili problem i stavili na 19.
Fermentacija je zavrsila vec za 2 dana, Og bio 1.049 a vec treci dan 1.012 pa 1.010 i tako stoji.
Pitanje: Posto je pola fermentora prazno tj velik je prazan prostor iznad mladog piva, da li da ovo pivo flasiram ranije ili da cekam planirane 3 sedmice? Bojim se oksidacije jer sam taj drugi dan otvorio fermentor i dodao nutrijent za kvasac misleci da je fermentacija krenula pa stala zbog onog problema sa temperaturom.
Za sad je ukus iznenadjujuce dobar. Pivo je sada nekih 6 dana u fermentoru. Ni traga onim ukusima zelene jabuke i sl sto karakterise nezrelo mlado pivo. Cista cokolada :-)
|
|
|
Mornar
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 51
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Bijeljina
|
Trajanje odlezavanja u fermentoru
This post was last modified: 26.10.2018, 07:34 by Mornar.
(11.04.2017, 10:17 )galabl Wrote: Pobacu nesto od ovoga, hvala ;-)
@galabl Na koji nacin odrzavas temperaturu u tako velikim fermentorima?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne volim da me oblikuje društvo.
|
|
|