Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Upotreba jednog fermentora za više uzastopnih kuvanja
pivopija87 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Mar 2017
Reputation: 0 Location: Brčko
Upotreba jednog fermentora za više uzastopnih kuvanja
Zanima me da li mogu dvije šarže tj 2 kuvanja u istom danu da sipam u jedan fermentor. Naravno oba kuvanja bi bila za isti recept, razmak između kuvanja bi bio 4-5 sati. I da li kad spojim šarže dodajem kvasac, tj da li prvo skuvana sladovima može da čeka na druge šaržu bez dodatka kvasca?
Pitam sve ovo jer bi da koristim manji broj fermentora a veće zapremine.
Pretpostavljam da je neko već imao sličnu nedoumicu.
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: Zadar
RE: Upotreba jednog fermentora za više uzastopnih kuvanja
Mozes bez beda. Kvasac dodajes na kraju kada pomjesas šarže.
Ako se dobro izorganiziras mozes dok kuhas prvu šaržu ukomljavati drugu šaržu, pa bi vrijeme čekanja bilo manje od 4-5 sati, no to ovisi s kojom opremom raspolazes.

Poslano sa mog SM-J320FN koristeći Tapatalk
Find Odgovori
pivopija87 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Mar 2017
Reputation: 0 Location: Brčko
RE: Upotreba jednog fermentora za više uzastopnih kuvanja
(20.05.2017, 09:56 )spageti Wrote: Mozes bez beda. Kvasac dodajes na kraju kada pomjesas šarže.
Ako se dobro izorganiziras mozes dok kuhas prvu šaržu ukomljavati drugu šaržu, pa bi vrijeme čekanja bilo manje od 4-5 sati, no to ovisi s kojom opremom raspolazes.

Poslano sa mog SM-J320FN koristeći Tapatalk

Hvala na odgovoru. Super ti je ideja o paralelnom kuvanju 2 ture, biće to izvodljivo u HERMS-u.
Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation: 1 Location: Tesanj
RE: Upotreba jednog fermentora za više uzastopnih kuvanja
Neki ljudi rade 2 kuhanja u u 2 dana, a u isti fermentor.

Npr. Jedn dan kuhanje, prebacivanje u fermentor i dodavanje kvasca.
Drugi dan novo kuhanje, i dosipanje sladovine u isti fermentor.
Ako sve ide na ruku, u fermentoru se od prethodnog dana fermentacija već počela aktivirati, i samo nastavlja raditi sa novom količinom.

A ako ćeš za isti dan kuhati, to je još jednostavnije Smile
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Upotreba jednog fermentora za više uzastopnih kuvanja
ja sam tako jako dugo radio, spustao dvije ture po cca 25 litara u 60 litarski fermentor. ako se dobro organizira moze se upravo ovo sto je spageti rekao, dok se prva tura hmelji i kuha, sljedeca se vec ukomljava. razlika je nekih par sati i nije to strasno, samo se fermentor hermeticki zatvori izmedju ta dva kuhanja i naravno dezinfekcija i sve ostalo da je po ps-u.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
svestenik Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 309
Joined: Aug 2014
Reputation: 3 Location: Banjaluka, Bosnia and Herzegovina
RE: Upotreba jednog fermentora za više uzastopnih kuvanja
Ja isto redovno kuham dvije ture u jedan fermentor. Isti dan kuhanje, dok prva tura krece da kuha, druga vec ide na ukomljavanje. Dodatnog posla imam oko 2 sata u odnosu na kuhanje jedne ture.

Jedino sto ja kvasac za obe ture odmah stavljam u sladovinu prve ture, nek on krene da se razmnozava sto prije Smile.

Prvu turu aeriram normalno busilicom, drugu turu ne aeriram dodatno osim onoga sto pokupi slobodnim padom u fermentor.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools