pivopija87
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 43
Joined: Mar 2017
Reputation:
0
Location: Brčko
|
Upotreba jednog fermentora za više uzastopnih kuvanja
Zanima me da li mogu dvije šarže tj 2 kuvanja u istom danu da sipam u jedan fermentor. Naravno oba kuvanja bi bila za isti recept, razmak između kuvanja bi bio 4-5 sati. I da li kad spojim šarže dodajem kvasac, tj da li prvo skuvana sladovima može da čeka na druge šaržu bez dodatka kvasca?
Pitam sve ovo jer bi da koristim manji broj fermentora a veće zapremine.
Pretpostavljam da je neko već imao sličnu nedoumicu.
|
|
|
spageti
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation:
1
Location: Zadar
|
RE: Upotreba jednog fermentora za više uzastopnih kuvanja
Mozes bez beda. Kvasac dodajes na kraju kada pomjesas šarže.
Ako se dobro izorganiziras mozes dok kuhas prvu šaržu ukomljavati drugu šaržu, pa bi vrijeme čekanja bilo manje od 4-5 sati, no to ovisi s kojom opremom raspolazes.
Poslano sa mog SM-J320FN koristeći Tapatalk
|
|
|
pivopija87
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 43
Joined: Mar 2017
Reputation:
0
Location: Brčko
|
RE: Upotreba jednog fermentora za više uzastopnih kuvanja
(20.05.2017, 09:56 )spageti Wrote: Mozes bez beda. Kvasac dodajes na kraju kada pomjesas šarže.
Ako se dobro izorganiziras mozes dok kuhas prvu šaržu ukomljavati drugu šaržu, pa bi vrijeme čekanja bilo manje od 4-5 sati, no to ovisi s kojom opremom raspolazes.
Poslano sa mog SM-J320FN koristeći Tapatalk
Hvala na odgovoru. Super ti je ideja o paralelnom kuvanju 2 ture, biće to izvodljivo u HERMS-u.
|
|
|
bosniamaj
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation:
1
Location: Tesanj
|
RE: Upotreba jednog fermentora za više uzastopnih kuvanja
Neki ljudi rade 2 kuhanja u u 2 dana, a u isti fermentor.
Npr. Jedn dan kuhanje, prebacivanje u fermentor i dodavanje kvasca.
Drugi dan novo kuhanje, i dosipanje sladovine u isti fermentor.
Ako sve ide na ruku, u fermentoru se od prethodnog dana fermentacija već počela aktivirati, i samo nastavlja raditi sa novom količinom.
A ako ćeš za isti dan kuhati, to je još jednostavnije
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
|
|
|
svestenik
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 309
Joined: Aug 2014
Reputation:
3
Location: Banjaluka, Bosnia and Herzegovina
|
RE: Upotreba jednog fermentora za više uzastopnih kuvanja
Ja isto redovno kuham dvije ture u jedan fermentor. Isti dan kuhanje, dok prva tura krece da kuha, druga vec ide na ukomljavanje. Dodatnog posla imam oko 2 sata u odnosu na kuhanje jedne ture.
Jedino sto ja kvasac za obe ture odmah stavljam u sladovinu prve ture, nek on krene da se razmnozava sto prije .
Prvu turu aeriram normalno busilicom, drugu turu ne aeriram dodatno osim onoga sto pokupi slobodnim padom u fermentor.
|
|
|