Stefan_kv
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 12
Joined: Nov 2015
Reputation:
0
Location: Srbija
|
Stopirana fermentacija
Ok. Hvala na savetu javljam rezultate
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
Stefan_kv
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 12
Joined: Nov 2015
Reputation:
0
Location: Srbija
|
Stopirana fermentacija
Sinoc povisio na 22 i dok sam grejao fermentor airlock je bio aktivan na 30sec otprilike.
Jutros ne mrda i mislim da je kvasac odradio svoje.
Ostavicu ga jos par dana i flasiram.
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
spageti
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation:
1
Location: Zadar
|
RE: Stopirana fermentacija
To ti se samo zbog povećanja temperature oslobodio CO2 iz piva. Fermentacija je stala i tesko da ćeš je pokreniti.
Ja sam znao otvoriti fermentor i nježno promješati pivo svaki dan i sve sto sam postigao je da se spustilo za 0.02 poena.
Kvasac je živo biće i katkad ima svoju volju, pa kad neće, neće i gotovo.
Nekima je uspjelo pokreniti fermentaciju, no meni nikada, ma sto god da sam radio.
|
|
|
Stefan_kv
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 12
Joined: Nov 2015
Reputation:
0
Location: Srbija
|
Stopirana fermentacija
Pokusao i kao sto je napomenuo spageti spustio sam za .001 mislim da je ukomljavanje bio problem jer je bila visoka temperatura. Ustanovio sam da Termometar(inace nov) koji sam koristio laze.
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
bosniamaj
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation:
1
Location: Tesanj
|
RE: Stopirana fermentacija
Imaš li taj recept u BeerSmith-u?
Ako imaš, kod ukomljavanja edituj mash profile, i stavi tačno kako si ti radio, 2 puta po 45 minuta, 62 pa 72C. Vidi šta ti kaže on, koji FG procjenjuje da će biti.
Temperatura ukomljavanja ti utiče na to, jer se na višim temperaturama stvara veća količina manje fermentabilnih šećera koje kvasac ne može pojesti, što rezultira većim FG.
Ne nižim temperaturama ukomljavanja, škrob se skoro sav pretvara u fermentabilne šećere koje kvasac pojede, tako da ga manje ostaje u konačnici u pivu, pa je FG manji.
Razlike mogu biti prilično velike na različitim temperaturama.
Kod tebe je visoka temperatura od 72C sigurno uticala na FG.
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
|
|
|
Stefan_kv
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 12
Joined: Nov 2015
Reputation:
0
Location: Srbija
|
Stopirana fermentacija
Problem je u tome sto i tih 62 nije vec je bilo nekih otprilike 70 jer termometar je pokazivao manje od realne temperature.
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
Stefan_kv
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 12
Joined: Nov 2015
Reputation:
0
Location: Srbija
|
Stopirana fermentacija
Flasirao i vec 5dana nije pukla ni jedna. Otvorio jednu normalan pritisak...cekam jos malo
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
Stefan_kv
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 12
Joined: Nov 2015
Reputation:
0
Location: Srbija
|
Stopirana fermentacija
Pivo popijeno, dosta slatkasto od tih nefermentabilnih secera i slab abv no nista nije falilo da se ispije
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|