Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
možeš bilo koje ječmene pahuljice samo da su čiste, da u njima nema nikakvih dodataka. ako već imaš izbor onda uzmi malo skuplje. možeš ih kupiti u dm marketima i nisu nešto ni pretjerano skupe oko 4 KM 300 g. nisu neophodne, ali poboljšavaju pjenu.

ne bih ti preporučio tako mal fermentor. pravilo je da ostaviš 1/3 praznog prostora. pokušaj za ture od 25 l naći fermentor zapremine makar od 30 l.

samljeven slad ne bih trebao čuvati duže od dva dana. obično se samelje noć prije kuhanja, ili u najboljem slučaju na dan kuhanja Smile

nadam se da sam pomogao beer
Find Odgovori
Silva86 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 34
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location: Sarajevo-Rajlovac
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
This post was last modified: 12.03.2013, 10:27 by Silva86.
koliko litara moze sigurno stati u fermentor od 28l ?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(12.03.2013, 10:23 )Silva86 Wrote: koliko litara moze sigurno stati u fermentor od 28l ?
ja ne bih išao preko 20 l. možeš ti rizikovati i napuniti i do 22 l, ali to ti je veliki rizik, jer može doći do "povraćanja" sladovine kroz vrenjaču. nama se to desilo Big Grin
Find Odgovori
Silva86 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 34
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location: Sarajevo-Rajlovac
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
ne znam sta cu za slad.. cak i ako bi kuhao odmah cim dodju sirovine, on ce biti star nekoliko dana..jel postoji neki nacin da se sacuva samljeveni slad?? mozda hermeticko zatvaranje ili tako nesto?? zna li iko??
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Vukovar, Croatia
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Nista se ne brini. Nece mu biti nista za tih par dana.
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Slavonski Brod
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Koje vrijednosti za chocolate slad i black slad ubacujete u kalkulator za vodu? Base other?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
koji kalkulator za vodu, ima ih jako puno? ako misliš na EZ water calculator, onda ti (prema instrukcijama koje su kreatori tog excel sheeta dali) chocolate, black, carafa idu pod roasted malts u onom drop down meniju.....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
sta mu dodje
Dual Purpose Hop?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
znači da se može koristiti i za gorčinu i za aromu/okus.... mada je to malo nategnut pojam, jer se svi hmeljevi mogu teoretski koristiti i za aromu i za gorčinu, ali neke sorte imaju takav omjer eteričnih ulja i alfa kiselina da su puno aromatičnije od drugih. dual purpose ti je nešto između, odnosno imaju takav omjer ulja i kiselina da se mogu koristiti i za gorčinu i za aromu.... aurora je dual purpose na primjer.....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
E kad smo vec kod ove teme. Suho hmeljenje raditi sa peletkama ili whole leaf ili plugsima? Neki kazu da se peletama dobije manje arome.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
rale, nije nego suprotno - peleti daju više arome jer su usitnjeni i na taj način puno veća površina hmelja dolazi u kontakt s pivom i puno brže i bolje se oslobađaju eterična ulja iz hmelja u pivo, posebno kod suhog hmeljenja gdje doslovno hmelj pasivno mora da otpusti aromatske komponente.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Onda sam si krivo preveo ili krivo upamtio,medjutim kod tehnike dry hop izgubio sam do litru dvije piva jer se hmelj istalozio na dno. Inace mislim da je unatoc manjku piva to najbolje pivo koje sam probao.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools