Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bistrenje piva
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
Bistrenje piva
Koristim Irich Moos za bistrinu piva koja se dodaje 15 min do kraja kuhanja. Koristenje sekundara i zelatine za bistrenje jos nisam probao a imam namjeru raditi pivo na taj nacin. Musice ako moze opisi nam nacin bistrenja zelatinom.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Bistrenje piva
Odlična tema!

Irish Moss je prirodni koagulant i dobar je, međutim često u pivu i nakon dodavanja irske mahovine ostaje takozvani chill haze. Većina naših ale piva je bistra na sobnoj temperaturi, ali čim se ohlade zamute se. Razlog ovome je da u pivu, ako se ne filtrira, ostaju proteini koji su toliko sitni da se ne vide golim okom. Međutim kad se pivo ohladi, ti proteini se skupljaju u veće nakupine i 'lijepe' jedni za druge tako da tada postaju dovoljno veliki da mogu odbiti svjetlosne zrake i tada je pivo mutno.

Irska mahovina pomaže tu koagulaciju, odnosno spajanje i lijepljenje proteina jednih za druge za vrijeme kuhanja i većina njih potone tako slijepljena na dno fermentora jer dobiju veću masu i nakupe se u talogu s kojega mi poslije pretočimo pivo. Međutim, ako nam to ne uspije sa irskom mahovinom (na primjer u pivima u kojima je bilo dosta sastojaka jako bogatih proteinima kao što su pšenični slad i neslađena pšenica, šestoredni ječam, ječmene pahuljice i slično), onda možemo koristiti ovu metodu sa želatinom.

Želatina je najčešće animalnog porijekla i dobija se ekstrakcijom iz hrskavice svinja ili goveda. Ova svinjska ima puno bolje karakteristike od goveđe i najčešća je u upotrebi u kulinarstvu. Ja sam kupovao do sad onu Dr.Oetker i bio sam zadovoljan.

Evo kako sam ja radio i ovo sigurno i provjereno odrađuje posao:

Za 25 litara piva:

Jednu cijelu vrećicu želatine pomiješati s hladnom vodom (3dcl), malo promiješati i ostaviti dvadesetak minuta. Nakon dvadesetak minuta želatina bi trebala nabubriti i vidjeti se kao jedna velika prozirna nakupina. Kada vidite da je nabubrila, ide zagrijavanje na laganoj vatri (lako zagara i lako se hvata za zidove lončića, pa cijelo vrijeme miješajte, a lončić neka bude što uži i dublji.

Želatinu zagrijte na 70-75°C i nikako preko toga jer će je temperature preko 75°C uništiti i nećete imati nikakve koristi od nje. Smrdit će odvratno, ali ne brinite za to Smile

kad se zagrijala samo to naspete u sekundarni fermentor i preko toga pretočite pivo iz primarnog.

ključna stvar sa želatinom je razlika u temperaturama - što je pivo hladnije a želatina toplija, to će ona bolje 'pokupiti' sve proteine iz piva i potonuti na dno fermentora. nastojte nakon što pomiješate želatinu s pivom da pivo što brže ohladite na temperaturu cold crasha.

Ako radite u staklenom demižonu, uskoro ćete primjetiti jednu liniju koja će se početi spuštati prema dnu. ta linija je granica između izbistrenog i neizbistrenog piva. svaki dan će po malo padati, otprilike za 1/5 i nakon 5-7 dana pivo će biti bistro. Nakon max. tih sedam dana predlažem flaširanje.

Problem sa želatinom je da kupi sve proteine, ali i kvasac. Ako ostavite pivo duže od 7 dana na jako niskoj temperaturi sa želatinom, moguće je da će sav kvasac biti spušten na dno u talog i da će vam ostati nimalo ili jako malo kvasca u pivu što može predstavljati problem kod karbonizacije. Čuo sam dosta takvih slučajeva, mada ja to nikad nisam doživio, ali sam uvijek flaširao nakon tih 7 dana.

I još jedna napomena - bistrenje želatinom ne poboljšava ništa u tom pivu osim izgleda. Znači radi se isključivo o kozmetičkom zahvatu i pivo neće ništa boljeg okusa biti nego će samo izgledati bistro. Cijelo to pretakanje u sekundarni jeste potencijalno izlaganje piva bakterijama, tako da sami odlučite da li vrijedi rizikovati infekciju samo radi 'kozmetike'.

Evo jedna slika kako izgleda talog iz jednog mog piva nakon bistrenja želatinom, obratite pažnju na naboranu nakupinu na dnu

[Image: bistrenje%20%C5%BEelatinom.jpg]
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Bistrenje piva
još bih samo napomenuo da za bistro pivo su najprije zaslužne sve one tehnike i procedure koje se poduzimaju prije samogo bistrenja sa želatinom ili sličnim sredstvima, a to su jako i agresivno kuhanje za stvaranje dobrog hot break-a, odnosno 'vrućeg loma' i onda rapidno i što je brže moguće hlađenje radi stvaranja cold break-a, odnosno 'hladnog loma'..... uz korištenje irske mahovine i dovoljno vrijeme odležavanja u bocama sva piva bi trebala biti bistra i bez bistrenja želatinom.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Bistrenje piva
Da li osim estetike ima kakvog uticaja na ukus?
Meni licno se vise svidja ovo "mutno" nego bistro pivo, tako da ne planiram da ga bistrim zasad.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Bistrenje piva
pa napisao sam gore da nema Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Bistrenje piva
Aha sad vidim Smile
trebao si to staviti na pocetak, jer koga ne interesuje bistrenje (kao npr mene Smile) nece citati tekst...
Find Odgovori
Valdemor Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 26
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Banja Luka ili Ulm
RE: Bistrenje piva
Ja vise volim kada je pivo bistro. Uzmem onu zelatinu u listicima od dr oetkera i sve listice nakvasim u vodi da nabubre, procijedim i na pari rastopim pa u fermentor saspem, preko toga pivo, 7 dana i flasiranje.
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Bistrenje piva
meni se koristenje sekundarnog fermentora pokazalo jako korisno za bistro pivo.
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Vukovar, Croatia
RE: Bistrenje piva
Ima, ima utjecaj na okus. Ne puno kad slabije hmeljenih piva ali kod IPA ima. Uvjerio sam se kod sebe i kasnije trazio na netu i nalazio jednake slucajeve. Slicno kao i sa filtracijom. Sto gusci filter, vise okusa ode. Ako ste primjetili, kupovni IPAovi su lagano hazy jer proizvodjac namjerno koristi rjedje filtere da ne skine okuse.
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Slavonski Brod
RE: Bistrenje piva
Meni osobno se ne sviđa mutno pivo... "chill haze" pivo može proći i to mi apsolutno ne smeta!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Bistrenje piva
pa isto je to Big Grin ne znam u čemu vidiš razliku - chill haze je isto mutno, samo tek kad se ohladi....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Slavonski Brod
RE: Bistrenje piva
This post was last modified: 05.04.2013, 09:52 by Pop.
Nisam tako shvatio!
Chill haze je pivo koje se nakon jedno mjesec dana nije 100% izbistrilo...
Mutno pivo je...mutno pivo, kao heheweizen!
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools