Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Manevrisanje 50 litarskim turama
giga11 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jun 2015
Reputation: 0 Location: Banja Luka
Manevrisanje 50 litarskim turama
Već neko vrijeme razmišljam o 50 litarskim turama, al kad razmislim o manevrisanju istim i činjenicu da bih to sve radio u stanu zavrti mi se u glavi.
Tako da ću samo pitati vas iskusnije koji kuvate 50ak litara kako to radite i je li uopšte moguće bez pumpi i nekog konkretnog sistema to odraditi?
Find Odgovori
svestenik Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 309
Joined: Aug 2014
Reputation: 3 Location: Banjaluka, Bosnia and Herzegovina
RE: Manevrisanje 50 litarskim turama
Ne znam detalje opreme koju koristis, ali mislim da nije problem ako imas prostora za smjestaj svega u periodima kad ne kuhas.
Find Odgovori
giga11 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jun 2015
Reputation: 0 Location: Banja Luka
RE: Manevrisanje 50 litarskim turama
Moja zamisao je sledeća. Uzeti lonac ili keg od 50 litara i u njemu kuvati, a ukomljavati u frižideru od 28 litara (da li je to uopšte moguće?), znači nikakav specijalan sistem. E sad, brine me najviše kako pretakati vruću sladovinu iz lonca u mash tun? Da li je najbolje uzeti keg i na njega zavariti u dnu česmu pa kroz nju puštati ili ima i boljih rješenja?
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Manevrisanje 50 litarskim turama
nikad neces pretakati vrucu sladovinu iz lonca u mash tun.

iz mash tun obicno ocijedis sladovinu u jedno "pomocno" bure (moze i u fermentor), potom u mash tun uspes vodu za ispiranje i tako oslobodis lonac (ako radis samo sa jednim loncem).

saspes sladovinu iz pomocnog bureta nazad u lonac. pa u pomocno bure opet ocijedis sve iz mash tun.. pa i to sastavis u loncu i krece kuhanje.

ali pazi. tura ti nece biti 50 litara. sa loncem od 28 litara, maksimalno mozes "izvuci" turu od 28-29 litara i to da radis ispiranje na dva puta.

mash tun je u svakom slucaju usko grlo i on ti ogranicava velicinu ture (postoji nacin da paralelno pravis duplu turu, ali to ti na pocetku ne bih preporucio, treba puno toga sinhronizovati).

u praksi ti je to otprilike ovako:
u mash tun od 28 litara mozes ukomiti turu sa ca. 7kg zrnevlja i 20-21 litar vode. i to ti je onda pun mash tun do ivice.

kad ga ocijedis nakon ukomljavanja, 7 kg zrnevlja ti je upilo ca. 7,5 litara vode (znaci, trebo bi prvim cijedjenjem dobiti maksimalno 14 litara sladovine ako je sve ok).

na tako navlazeno zrnevlje ti prilikom ispiranja stane nekih 15-16 litara vode da ne preljeva, i to kad ocijedis dobijes ukupno nekih 28-29 litara sladovine. to ti je sa tim mash tun neki maksimum.
WWW Find Odgovori
giga11 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jun 2015
Reputation: 0 Location: Banja Luka
RE: Manevrisanje 50 litarskim turama
Lapsus za vruću sladovinu, no nebitno svakako.
Znači moji snovi o ukomljavanju većih tura u manji mash tun padaju u vodu. U svakom slučaju, bolje da odmah uzmem 50 l lonac pa kuvam manje ture a poslije samo veći mash tun nabaviti.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Manevrisanje 50 litarskim turama
(04.07.2017, 09:49 )giga11 Wrote: Lapsus za vruću sladovinu, no nebitno svakako.
Znači moji snovi o ukomljavanju većih tura u manji mash tun padaju u vodu. U svakom slučaju, bolje da odmah uzmem 50 l lonac pa kuvam manje ture a poslije samo veći mash tun nabaviti.

da.. imas i opciju da nabavis dva piknik frizidera.. Wink
WWW Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Manevrisanje 50 litarskim turama
(04.07.2017, 09:49 )giga11 Wrote: Lapsus za vruću sladovinu, no nebitno svakako.
Znači moji snovi o ukomljavanju većih tura u manji mash tun padaju u vodu. U svakom slučaju, bolje da odmah uzmem 50 l lonac pa kuvam manje ture a poslije samo veći mash tun nabaviti.

mi smo radili ture od nekih 40-tak litara. mash tun smo izradili od plastičnog bureta koje većina koristi za fermentaciju. malo izolacije, malo izbušiti bure za česmu i filter i to je to
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
svestenik Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 309
Joined: Aug 2014
Reputation: 3 Location: Banjaluka, Bosnia and Herzegovina
RE: Manevrisanje 50 litarskim turama
This post was last modified: 04.07.2017, 10:33 by svestenik.
Ne treba ti piknik frizider, to je zaostatak iz bronzanog doba kucnog pivarstva Smile)).

Radi BIAB metodu, u istom (jednom) buretu ukomljavas i kuhas, a mozes po potrebi u nekom kuhinjskom loncu dogrijavati vodu za ispiranje.

U osnovnoj, jednostavnoj konfiguraciji treba ti lonac/bure i vreca dimenzionisana da pokrije unutrasnjost bureta/lonca i ostane preko ruba par cm.

Za lonce/burad do 35 litara tu vrecu mozes kupiti u DM-u, prodaju je kao vreca za pranje osjetljivih stvari u ves masini. Dobices dvije, manju koja je odlicna kasnije pri kuhanju kao vreca za hmelj i vecu, koju ces koristiti za ukomljavanje.

Ako ces nabavljati lonce preko 35 litara ili pivsko bure 50 litara te DM vrece nemaju dovoljno prostora za potreban slad. Vecu vrecu mozes sasiti kod snajdera od muslina ili kupiti na ebay-u za sitne pare, prilagodjeno dimenziji bureta.

BIAB princip u jako kratkim crtama (detalje imas u vise tema na forumu):

1. Zagrijes vodu za ukomljavanje u buretu na temp ukomljavanja + par stepeni vise
2. Ubacis vrecu u vodu a slad u vrecu
3. Pratis temp i po potrebi dodas malo vruce vode da kompenzujes pad temperature
4. Nakon isteka vremena potrebnog za ukomljavanje izvuces vrecu sa sladom
5. Kuhas Smile

Zgodno (nije neophodno) bi bilo da odnes lonac/bure nekom ko radi sa inox-om da ti napravi otvor za slavinu (kasnije pumpu) i otvor za ugradnju termometra. Slobodno me kontaktiraj ako ti treba kakva asistencija oko ovoga.

Kasnije, kad se malo oslobodis mozes uz dodatak jos jedne inox posude i malo prerada praviti klon Grainfathera, sve sa pumpama i elektronskom kontrolom procesa.
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 286
Joined: Jun 2014
Reputation: 0 Location: Banja Luka
RE: Manevrisanje 50 litarskim turama
This post was last modified: 04.07.2017, 10:26 by Pivarunajavi.
A od piknik frizidera kasnije napravis jockey box!

Послато са 6055K уз помоћ Тапатока

Salu na stranu, ali ja bih isao na inoxno bure i radio klasicni BIAB. Za pocetak ugradi u njega inox pipu. To ti dosta pomaze kod cijedjenja i istakanja. Sasijes vrecu za pretakanje. Ne bi bilo lose da od tog poklopca napravis neku vrstu laznog dna, sa vecim rupama, samo je bitno da vrecu sa sladom malo odignes od dna. Pretpostavljam da ces grijati na plin. Temperaturu kontrolises sa nekim termometrom. Kad ocijedis u neku cistu kantu, uradis ispiranje i onda izvadis vrecu sa sladom i u istom loncu kuvas. Kasnije samo nadogradjujes sistem, dodajes el. grijac, neki kontroler i senzor, pumpu, posudu za slad umjesto te vrece...

Послато са 6055K уз помоћ Тапатока
Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
giga11 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jun 2015
Reputation: 0 Location: Banja Luka
RE: Manevrisanje 50 litarskim turama
Evo ljudi nakon napornog ljeta na poslu vratih se malo da se pozabavim ovom tematikom. Kupljeno inox bure 50 l, sad je u planu da odrežem poklopac i ugradim pipu Big Grin
@svestenik Ne bi bio na odmet neki savjet oko prerade bureta, najviše me bune dijelovi koji idu za pipu i može li se kod nas naći od inoxa sve?
Find Odgovori
svestenik Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 309
Joined: Aug 2014
Reputation: 3 Location: Banjaluka, Bosnia and Herzegovina
RE: Manevrisanje 50 litarskim turama
Za pipu ti treba mufna 1/2" koju ce varilac da zavari na predvidjenu poziciju. Kako si planirao grijanje, struja ili plin ?
Od sitnih inox dijelova imas sve sto ti treba u FITinox-u kod Fisa. Ako nemas majstora za varenje inoxa, javicu ti broj mog majstora, covjek je profesionalac.
Find Odgovori
giga11 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jun 2015
Reputation: 0 Location: Banja Luka
RE: Manevrisanje 50 litarskim turama
Plin.
Po nekim instrukcijama koje sam gledao to bi izgledalo ovako... zavarim mufnu, s vanjske strane zavrnem česmu, a s unutrašnje montiram koljeno koje vodi do dna bačve?
Možeš poslati broj majstora jer nisam siguran za ovog mog kakvih je mogućnosti. I koliko otprilike uzimaju majstori za preradu?
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools