bosniamaj
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation:
1
Location: Tesanj
|
RE: Početnićki problemi
(03.07.2017, 07:54 )billy_tje_kid Wrote: Zar nije da kod ovih gotovih kitova temperaturu nije toliko potrebno pratiti, osim naravno temperature fermentiranja i odležavanja. Jer koliko sam čitao te upute, uglevnom piše da se voda prokuha do vrenja i stavlja u fermentator i onda se doda hladna voda do 23 litre. Ako sam ja to dobro sve shvatio ? Da, tu nemaš ukomljavanje, samo kuhanje ekstrakta.
Ali, pazi, i tu hladnu koju ćeš dodati bi trebao barem prokuhati i ohladiti, a ne dodati direktno sa česme.
Sent from my Plus E using Tapatalk
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
|
|
|
billy_tje_kid
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation:
0
Location: Zagreb
|
RE: Početnićki problemi
Da tako sam i planirao. Ima tu bluzu mene gdje radim jedan izvor vode, pa sam mislio možda da od tamo uzmem potrebnu količinu. Znam da je jako čista i vrlo kvalitetna voda sa tog izvora.
|
|
|
Skemba
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 125
Joined: May 2014
Reputation:
0
Location: Bihac, BiH
|
RE: Početnićki problemi
Ne treba kuhati extract, osim ako ces raditi partial grain. Konzervu zahmeljenog extracta drzi u vrucoj vodi da omeksa i razrijedi se. Otvori i saspi u fermentor. Isperi sa vrucom vodom ostatak iz konzerve. Dodaj litru dvije vruce vode da razrijedis extract. Onda dospi hladnu vodu. Kolicina vode ce biti naznacena na uputama od kita. Vjerovatno ce po uputama trebati dodati i odredjnu kolicinu secera. To bi bilo dobro izbjeci tako sto ces dodati manju kolicinu vode (da dobijes zeljeni OG) ili da secer zamjenis sa dry malt extractom. Ali za prvi put odradi sa secerom. Da se ne zapetljas sa svim. Kad dobijes zeljenu litrazu i temperaturu u fermentoru aeriraj, dodaj rehidrirani kvasac, poklopi, pazi na temperaturu i cekaj...
Sent from my GT-I9500 using Tapatalk
|
|
|
billy_tje_kid
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation:
0
Location: Zagreb
|
RE: Početnićki problemi
Super. Hvala na uputama. Još pitanje - aerirati (znam što ta riječ znači), ali kako se to točno radi? Miješanjem sa lopaticom da uđu mjehurići zraka ili neki drugi način? Negdje sam čitao da ima boca sa O2 i da se tako aerira, ali to mi je nekako prekomplicirano za početnika.
|
|
|
billy_tje_kid
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation:
0
Location: Zagreb
|
RE: Početnićki problemi
Da, mislio sam nakon onih početnih 10ak dana na sobnoj temperaturi, onda staviti na hladnije i tamnije da se "smiri".
|
|
|
PaleAle
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation:
0
Location: Sarajevo
|
|
|
billy_tje_kid
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation:
0
Location: Zagreb
|
RE: Početnićki problemi
U petak napravljen prvi korak, piva je u fermentatoru, u podrumu na nekih 17 stupnjeva.
Pitanje - da li da fermentiram
1. onoliko koliko mi je pisalo na starter kitu cca 6-10 dana
2. da li da držim duže od toga ?
3. ili da se ravnam po izmjerenoj gustoći, pa da nakon što par dana bude konstantna da flaširam?
|
|
|
billy_tje_kid
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation:
0
Location: Zagreb
|
RE: Početnićki problemi
(24.07.2017, 02:26 )pivska mušica Wrote: koje pivo je u pitanju? kakav kit?
Coopers real ale (ono pivo u konzervi)
|
|
|