adisrebrenik
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation:
1
Location: bosna
|
RE: Rok trajanja piva u kegu
This post was last modified: 05.07.2017, 04:23 by adisrebrenik.
(05.07.2017, 09:17 )danny_boy Wrote: (05.07.2017, 09:04 )adisrebrenik Wrote: (05.07.2017, 07:49 )elektropionir Wrote: Također,
bilo mi je u kegu u "frižideru" po pola godine, i u podrumu na odležavanju, i nikakvih promjena nije bilo.
i mene ovo bas zanima- keg mi je na tocioniku vec 7 dana,
samo gasim tocionik preko dana, a bure i točionik je u podrumskoj prostoriji-koja je mračna i hadnija za nekih 7,8 c od okoline.
-i drzim ga na 2 bara spojenog na co2-boci.
i do sad je karbonizacija idealna-nije ga prekarboniziralo.
(prije spajanja kega na tocionik -cjevovod, česma i cupler su detaljno oprani i dezinfikovani).
( s tim da mislim da ce se prije popiti nego sto ukisne).
Nisam najbolje razumio ovo. Točionik se pali inače samo kada se piva istače (odnosno ranije koliko je potrebno za ohladi sistem). Kod tebe po ovome stoji stalno spojeno na sistem i pališ točionik preko noći? u 4 h kad dodjem sa posla ukljucim u struju i za pol h ohladi sistem.(cisto da pumpa koja pravi cirkulaciju oko izmjenjivaca nebi radila 24h i zujala,i da se kompresor ne pali/gasi non stop.). A coupler o boca ostaju spojeni
(05.07.2017, 12:12 )danny_boy Wrote: (05.07.2017, 11:25 )zlimfur Wrote: onda je moj izbor definitivno keezer. a nekad, kad para bude viska, kupicu sebi onaj tocionik ko kod timija, da moze da posluzi kad je sijelo negdje daleko od kuce.. a na terasu instaliram keezer i ujedno imamo prostor i za karbonizaciju.
Ja sada imam samo veliki zamrzivač i u njemu stoje i kegovi i boca sa co2, temperatura se održava sa kontrolerom i sve super. Kada hoću da sipam onda samo odradim preko picnic tap-a. Naravno i prije i poslije upotrebe uvijek poprskam sa star sanom, i obrišem da se ne stvara kakva infekcija. Zamrzivač je zakon i za odležavanje pive.
(05.07.2017, 11:58 )pivska mušica Wrote: ako je u frizideru cijelo vrijeme onda kontam da je samo bitno dobro odrzavati ovaj put piva od izlaza iz kega do pipe, jer tu moze da se stvori problem, pa da se pokupi kod tocenja neki off flavor.
Svakako da se linijetrebaju povremeno održavati što je skroz jednostavno. Kada se istoči keg, napraviti 4% otopinu NaOH i propusti kroz crijeva. Ispere se poslije sa čistom vodom iz kega i sve je spremno za daljnju upotrebu. Mislim da je period održavanja svakih 3 mjeseca sasvim dovoljan. uspit da dodam- prico sam sa jednim hemicarom-reko mi je niposto prati i cistiti sa naoh nesto sto dolazi u dodir sa prehrambenim proizvodima.
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Rok trajanja piva u kegu
This post was last modified: 05.07.2017, 04:32 by danny_boy.
@adisrebrenik
Pa koliko znam svi ciste sa NaOH, ne vidim tu nikakav problem.
Ti je tzv luzina, poznata po tome sto dobro otapa organske nakupine. Koristi se i za proizvodnju sapuna i raznih sredstava za ciscenje.
pH se znaci poveca. Nakon tretiranja se ispere sa obicnom vodom. Neko pravilo je da se ispire toliko dok se pH ulazne i izlazne vode ne izjednace (oko 7).
Mi koristimo otopine od 4% i to nije nista strasno.
Upitaj ti njega zasto...neka obrazlozi pa da i mi nesto naucimo
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Rok trajanja piva u kegu
(05.07.2017, 05:02 )adisrebrenik Wrote: (05.07.2017, 04:31 )danny_boy Wrote: @adisrebrenik
Pa koliko znam svi ciste sa NaOH, ne vidim tu nikakav problem.
Ti je tzv luzina, poznata po tome sto dobro otapa organske nakupine. Koristi se i za proizvodnju sapuna i raznih sredstava za ciscenje.
pH se znaci poveca. Nakon tretiranja se ispere sa obicnom vodom. Neko pravilo je da se ispire toliko dok se pH ulazne i izlazne vode ne izjednace (oko 7).
Mi koristimo otopine od 4% i to nije nista strasno.
Upitaj ti njega zasto...neka obrazlozi pa da i mi nesto naucimo
i ja sam mu to sve isto prico,o neutralisanju,itd.al opet kaze niposto,uvijek rezidue ostanu i nikad se kaze ne mogu isprati/neutralisati.al ja cekam priliku da sjedem sa drugim ovim prijateljom pa da vidim drugo misljenje.naoh je stvarno dobra i nezamjenjiva. Hajde provjeri bas me zanima... Moguce je mozda da nesto ostane samo je pitanje da li je to stetno pri tako malim kolicinama.
Gledao sam da to sredstvo masovno koriste i vani, nekako mi tesko povjerovati da se do sada niko nije nasao da to ospori. Pogotovo sto se i sapun pravi od luzine.
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Rok trajanja piva u kegu
This post was last modified: 05.07.2017, 07:03 by danny_boy.
(05.07.2017, 06:48 )adisrebrenik Wrote: (05.07.2017, 06:34 )danny_boy Wrote: Malo sam surfao po netu da vidim da li postoje neka upozorenja o koristenju NaOH i nisam uspio pronaci nista novo (osim vec poznatih stvari).
Evo nasao sam dobar tekst koji mi izgleda dosta pouzdan. Posebno je u pravu kada pise da otopina na dodir djeluje kao masna, to je radi toga sto kozu kao organsku materiju pocinje rastvarati (najprije ostecenu). Imao sam ovo priliku nakratko osjetiti svojim prstima, ali sam to protumacio kao da je otopina masna . Naravno to se ne smije raditi. evo sad sam zvao da provjerim ovog drugog(reference moguposlati u pm od covjeka) - u biti svatio sam ga dvojako smije ali ima to ali- u biti na staklo ne smije, ne smije ni na metale osim posebnih legursnih inoxa koji su deklarisani da u sebi nemaju metale koje otapa naoh- ovo je ako bi covjek trazio certifikaciju za proizvodnju-i po mom je dlaka u jajetu- i nije razlog ds se ne koristi za brzinska ispirsnja koja nama u pivsrstvu trebaju..i objasnio mi je i za saponifikaciju, i opet kaze nije mjerilo sapun- posto ga niko ne jede.poz Ne sumnjam ja da oni nisu strucni, ali ovo su ipak specificne stvari kojima se mozda oni nisu bavili.
Ono sto sam ja uspio pronaci na internetu (naravno, na internetu se mogu naci i svakakve gluposti) jeste da se NaOH ne koristi kod materijala koji mogu reagovati ali u smislu nagrizanja i stvaranja korozije. Ne spominje se da nesto stetno trajno ostaje. Inox i plastike su neutralne i oni spadaju u materijale koji nisu problematicni. Ono sto je nama najvaznije je mogucnost lakog ispiranja, sto i upotreba u sapunima 100% dokazuje.
Trebao si ih jos pitati kako to sa se NaOH koristi i u tretmanu pijace vode (podizanje pH, te mislim i za dezinfekciju). Moj jedan kolega mi je pricao da je radio na velikim sistemima za preciscavanje vode i da su koristili luzinu u nekom procentu. Radio je sa svjetskim ekspertima iz USA (po njegovoj prici).
Ne bih da cjepidlacim, ali ne bih volio da ostane nesto da visi u zraku nerazjasnjeno i da mozda nesto sto je potpuno bezopasno (ako se koristi na pravilan nacin) bude odbaceno.
|
|
|
adisrebrenik
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation:
1
Location: bosna
|
RE: Rok trajanja piva u kegu
(05.07.2017, 07:02 )danny_boy Wrote: (05.07.2017, 06:48 )adisrebrenik Wrote: (05.07.2017, 06:34 )danny_boy Wrote: Malo sam surfao po netu da vidim da li postoje neka upozorenja o koristenju NaOH i nisam uspio pronaci nista novo (osim vec poznatih stvari).
Evo nasao sam dobar tekst koji mi izgleda dosta pouzdan. Posebno je u pravu kada pise da otopina na dodir djeluje kao masna, to je radi toga sto kozu kao organsku materiju pocinje rastvarati (najprije ostecenu). Imao sam ovo priliku nakratko osjetiti svojim prstima, ali sam to protumacio kao da je otopina masna . Naravno to se ne smije raditi. evo sad sam zvao da provjerim ovog drugog(reference moguposlati u pm od covjeka) - u biti svatio sam ga dvojako smije ali ima to ali- u biti na staklo ne smije, ne smije ni na metale osim posebnih legursnih inoxa koji su deklarisani da u sebi nemaju metale koje otapa naoh- ovo je ako bi covjek trazio certifikaciju za proizvodnju-i po mom je dlaka u jajetu- i nije razlog ds se ne koristi za brzinska ispirsnja koja nama u pivsrstvu trebaju..i objasnio mi je i za saponifikaciju, i opet kaze nije mjerilo sapun- posto ga niko ne jede.poz Ne sumnjam ja da oni nisu strucni, ali ovo su ipak specificne stvari kojima se mozda oni nisu bavili.
Ono sto sam ja uspio pronaci na internetu (naravno, na internetu se mogu naci i svakakve gluposti) jeste da se NaOH ne koristi kod materijala koji mogu reagovati ali u smislu nagrizanja i stvaranja korozije. Ne spominje se da nesto stetno trajno ostaje. Inox i plastike su neutralne i oni spadaju u materijale koji nisu problematicni. Ono sto je nama najvaznije je mogucnost lakog ispiranja, sto i upotreba u sapunima 100% dokazuje.
Trebao si ih jos pitati kako to sa se NaOH koristi i u tretmanu pijace vode (podizanje pH, te mislim i za dezinfekciju). Moj jedan kolega mi je pricao da je radio na velikim sistemima za preciscavanje vode i da su koristili luzinu u nekom procentu. Radio je sa svjetskim ekspertima iz USA (po njegovoj prici).
Ne bih da cjepidlacim, ali ne bih volio da ostane nesto da visi u zraku nerazjasnjeno i da mozda nesto sto je potpuno bezopasno (ako se koristi na pravilan nacin) bude odbaceno. slazem se u potpunosti,
|
|
|