Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bistrenje piva
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Bistrenje piva
pa to je to, jedina razlika je što je chill haze mutnoća uzrokovana preostalim proteinima u pivu, a mutnoća iz hefeweizena je uzrokovana preostalim kvascem i proteinima pošto ima dosta pšeničnog slada.....

a što se chill haze-a tiče to je mutnoća koja nastupa samo kada se pivo ohladi - dok stoji na sobnoj temperaturi potpuno je bistro, a kada ga ohladiš zamuti se.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Slavonski Brod
RE: Bistrenje piva
This post was last modified: 06.04.2013, 07:54 by Pop.
Onda ovako:
Volim do 10-15%-ni chill haze u pivu, ne volim od 15-100%-ni chill haze!

Pričam gluposti!
Find Odgovori
agagama Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 22
Joined: Aug 2013
Reputation: 0 Location: Jabuka
RE: Bistrenje piva
Kako se pravilno koristi irska mahovina? Da li se vadi posle kuvanja tj cedi ili ide i u fermentor ? Da li se kao hmelj ostavi u nekoj vrsti kesice ili se se samo razbaca po loncu za kuvanje?
I've only been in love with a beer bottle and a mirror.
Sid Vicious
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Bistrenje piva
Samo ubaciš direktno. Ništa ne cijediš, nikakve vreće. Slobodno samo direktno u sladovinu.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: Bistrenje piva
Ja je ubacim u lonac 15 min prije kraja. Kasicicu i to je to. Kada se ohladi ostane na dnu "mulj" koji svakako nećeš u fermentor ubacivati.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Bistrenje piva
whirlfloc tablete su zakon
Find Odgovori
Glavinja brewery Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 9
Joined: Dec 2016
Reputation: 1 Location: Jajce
RE: Bistrenje piva
Koliko se irske mahovine dodaje na 10 litara pive?
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Bistrenje piva
This post was last modified: 14.12.2016, 02:18 by Stane.
Ja stavljam 10gr za 23 litre zadnjih 10 minuta
Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0 Location: Dubrovnik
RE: Bistrenje piva
This post was last modified: 19.07.2017, 08:00 by MadMug.
Pitanje za mušicu;
Trenutno imam Medusa Single Hop Ipa na Cold Crush-u treći dan.
Htio sam ubaciti tu želatinu, negdje sam čuo da se stavlja za vrijeme CC.
Pročitao sam postupak,super hvala.

Je li sad prekasno za to ubacivanje, je li razlika pre velika da sa 70°c cca ubacujem na 4°c ??
I koliko bi trebao je držati na želatina u cold crush-u??
Planirao sam keg za koji dan.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Bistrenje piva
pa mozes ako hoces ali ja mislim da nema potrebe sad ponovo dirati pivo ako ti je vec tri dana na cold crashu. ja ga ne bih sad dirao.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0 Location: Dubrovnik
RE: Bistrenje piva
(19.07.2017, 09:50 )pivska mušica Wrote: pa mozes ako hoces ali ja mislim da nema potrebe sad ponovo dirati pivo ako ti je vec tri dana na cold crashu. ja ga ne bih sad dirao.

Ok neka ova piva onda ostane kako je.
Za sl. turu jedino što još bi te upitao je brzina spuštanja na CC.
Dobio sam savjet iz Garden pivovare i još nekih drugih izvora da spuštanje na CC ne smije biti naglo, da to nije dobro za kvasac sa 21°c roknut ga odmah na 3-4 °c.
Spuštam po 6°c i radim stanke, sa 21 na 15 pa na 9 i onda na 3-4°c, recimo da mi to traje do dan i po cca.

Nadam se da to nije problem za želatinu???
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Bistrenje piva
pa to je ok tempo spustanja temperature, a iskreno nisam cuo nikad nigdje da je sok za kvasac naglo spustiti temperaturu nakon sto je vec fermentacija zavrsena. nije mi poznato kakve bi to probleme moglo prouzrokovati osim mozda ako se isti kvasac ne planira koristiti vise puta.

a sto se tice zelatine, sto je niza temperatura ona se vise i jace zgusne i 'zbije' i trebala bi sva ostati na dnu fermentora zajedno sa kvascem koji je pokupila. to znaci da mora biti hladna u trenutku pretakanja piva ali mislim da brzina spustanja temperature za nju nije ni malo bitna. bitna je konacna temperatura koja se postigne.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools