Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pozdrav svima!!!
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

RE: Pozdrav svima!!!
koliko znam suho hmeljenje ti ne daje gorčinu, samo aromu. zato i jeste popularno...
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(27.07.2017, 03:28 )Pivdzija Wrote: koliko znam suho hmeljenje ti ne daje gorčinu, samo aromu. zato i jeste popularno...
Ne da mi se sada traziti clanak, ali negdje sam nasao info da suho hmeljenje cak i smanjuje gorcinu ili njen dozivljaj.
WWW Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

This post was last modified: 04.03.2018, 09:13 by Mater.
(27.07.2017, 05:02 )danny_boy Wrote:
(27.07.2017, 03:28 )Pivdzija Wrote: koliko znam suho hmeljenje ti ne daje gorčinu, samo aromu. zato i jeste popularno...
Ne da mi se sada traziti clanak, ali negdje sam nasao info da suho hmeljenje cak i smanjuje gorcinu ili njen dozivljaj.
Jasno mi je sve za gorcinu.

Mozda sam krivo postavio pitanje. Dali je moguce da sam hmelj nakon sto se suho zahmelji istakne dozivljaj same gorcine?Kuzim, filozofiram, ali mi nije jasno zasto je tomu tako. Jedino ako sam zajebo sta.

Ne znam, prvi puta suho hmeljim a 30ibu i nije neka gorcina koja bi se trebala tako osjetiti. Zao mi je sto nisam probao prije no sto sam suho hmeljio, onda bi znao gdje sam.

Dali suho hmeljenje smanjuje gorcinu ili je samo sakrije?

Nemojte se ljutiti, imam sto pitanja i dvjesto pod pitanja. Gledajte na mene kao na raspustenu ovcu. Svakodnevno citam o pivarenju i sve bih htio odmah nauciti, svjestan da tako ne ide.

Ne kuham po receptima, vec trazim onaj Zasto? Zasto i zbog cega? Zasto mi je mange tout rekao da smanjim onaj black. Koji kuratz, zasto on to zna?! To me zanima!

Radim recepte, za koje mislim da bi svi vi umrli od smijeha da ih viditezelim nauciti(okusiti) prije svega kakvi su koji sladovi,boja, okus. Koji hmelj se koristi za sto i kada, kojeg je okusa, koju gorcinu daje na koliko minuta. Suho hmeljenje, sta i kako i zbog cega i u kojem pivu. Karikiram malo.

Kuham, reci cu, cca pola godine i najmanji problem mi je skuhati pivo. Nije problem skinuti recep sa neta, naruciti namirnice i kuhati po njemu. Ali sta tako ucim? Mozda pretjerujem i vrijeme je za pivo.
Svaki čovjek ima svoj blues!
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Ovo je po mom mišljenju pravi put...
Sve će vremenom leći na svoje mjesto ako budeš tako uporan a i strpljiv istovremeno.
Sladovi, hmeljevi, recepti, tehnike...
Još ako budeš dolazio na druženja sve bi moglo puno brže ići, pozz
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

@Mater, vjeruj mi, i nakon 4 godine kuhanja piva i dalje imam glupih pitanja i još glupljih stvari koje ubacim u recept jer ne znam.

bitno je da si ti svjestan da ne znaš dosta toga (kao i svi mi), i da si voljan učiti. samo nastavi, ja, a vjerujm i ostatak foruma, ćemo ti pomoći koliko možemo (i znamo) Smile
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

Slažem se u potpunosti sa kolegama @stane i @pivdjzia. odličan post si napisao, i to je pravi put. to smo većina nas iskusnijih prošli, pa smo nešto i naučili. a ovako ti to ide (konkretno u vezi black slada), dođeš poput mene, postaviš recept, naše 2 kuhanje, još zeleni, i onda ti dva velika majstora (swarogh i pivska) napišu da smanjiš black. to pročitaj na ovoj temi http://volimpivo.ba/thread-263.html

Onda ostaviš tu količinu, i vidiš stvarno da je pivo malo gorče, drugačije gorčine u odnosu na hmelj.nije nešto ekstremno gorko bilo, ali da smo manje stavili, bilo bi manje gorče. uglavnom ne pretjerivati sa black sladom. onda naravno dalje čitaš, učiš, pričaš sa kolegama... i stičeš iskustvo Big Grin
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(27.07.2017, 06:34 )Mater Wrote:
(27.07.2017, 05:02 )danny_boy Wrote:
Jasno mi je sve za gorcinu.

Mozda sam krivo postavio pitanje. Dali je moguce da sam hmelj nakon sto se suho zahmelji istakne dozivljaj same gorcine?Kuzim, filozofiram, ali mi nije jasno zasto je tomu tako. Jedino ako sam zajebo sta.

Ne znam, prvi puta suho hmeljim a 30ibu i nije neka gorcina koja bi se trebala tako osjetiti. Zao mi je sto nisam probao prije no sto sam suho hmeljio, onda bi znao gdje sam.

Dali suho hmeljenje smanjuje gorcinu ili je samo sakrije?

Nemojte se ljutiti, imam sto pitanja i dvjesto pod pitanja. Gledajte na mene kao na raspustenu ovcu. Svakodnevno citam o pivarenju i sve bih htio odmah nauciti, svjestan da tako ne ide.

Ne kuham po receptima, vec trazim onaj Zasto? Zasto i zbog cega? Zasto mi je mange tout rekao da smanjim onaj black. Koji kuratz, zasto on to zna?! To me zanima!

Radim recepte, za koje mislim da bi svi vi umrli od smijeha da ih viditezelim nauciti(okusiti) prije svega kakvi su koji sladovi,boja, okus. Koji hmelj se koristi za sto i kada, kojeg je okusa, koju gorcinu daje na koliko minuta. Suho hmeljenje, sta i kako i zbog cega i u kojem pivu. Karikiram malo.

Kuham, reci cu, cca pola godine i najmanji problem mi je skuhati pivo. Nije problem skinuti recep sa neta, naruciti namirnice i kuhati po njemu. Ali sta tako ucim? Mozda pretjerujem i vrijeme je za pivo.

[Image: 57133fa0f90cfc33c9b8d547089020a3.jpg]

Evo članak o novijem istraživanju uticaja suhog hmeljenja na gorčinu.

http://scottjanish.com/dry-hopping-effec...u-testing/

Na dnu je neki sumarry.
WWW Find Odgovori
mbed Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Jesi mjerio pH? Ako ti je otišao visoko, možda ti je zato ta percepcija gorčine jača.
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

This post was last modified: 30.07.2017, 01:41 by Mater.
Hvala, hvala vam svima.

Nisam stigao odgovoriti malo sam u guzvi sa vremenom.

Da,pokusat cu na taj nacin, dosta je tesko internetom doci do odredenih informacija, pogotovo nama pocetnicima. Dobro, nije tesko vec pomalo zbunjujuce.Gomila informacija koju treba nekako apsorbirati pa sortirati u glavi. Nikako da stignem do knjiznice vidjeti sto sve imaju po pitanju pivarstva. Bila zena pa joj rekao da pita imaju li sto, kaze da imaju.

Koju bi literaturu vi stari preporucili za obavezno citanje?

Gledao sam na forumu ima tema sa knjigama u pdf, ako se dobro sjecam pola linkova ne radi. Uzmite sa rezervom, mozda i zabrijavam.

Ph nisam m erio iako sam imao ph metar, nazalost dosao je bez baterija.

Hvala na linku, obavezno procitam.

Tnx na podrsci i hvala vam jos jednom!
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Počni sa ovom knjigom
http://howtobrew.com/
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

Pozdrav svima!!!
This post was last modified: 04.03.2018, 09:13 by Mater.
Lektira je spremna, upravo se cita uz casu piva!
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

Pozdrav svima!!!
Upravo stiglo [Image: a7a5f7bf0e08505d2adc247c3e1527f9.jpg]
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools