Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pozdrav svima!!!
padobranac Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

RE: Pozdrav svima!!!
Pozdrav svima,
Oprostite što na temu upadam kao padobranac Smile
Da ne otvaram novu temu, imam nekoliko pitanja. Ja sam tek u fazi početnog informisanja o home brewingu, dakle nekoj skali sam ispod nule, tek učim šta je OG i FG. Generalno krajnja ideja je otvoriti pub sa svojim craft pivom za nekoliko godina. Eh sad, interesuje me kad budem mislio da dovoljno znam da pokušam praviti prvo pivo, kod kupovine opreme da li da idem na nabavku ovako nečega https://shop.speidels-braumeister.de/en/...eister-kit
I da na tome učim, a kad budem mislio da imam znanja dovoljno da otvorim pub, samo kupim isti proizvod većeg kapaciteta. Ili da idem u nabavku i kućnu radinost opreme, kako vidim da većina radi, pa da njoj učim i poslije se uvaljujem. Da napomenem, nemam neograničen iznos sredstava, nego kontam da možda me dugoročno može doći jeftinije.

Hvala i pozdrav još jednom
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

Najiskreniji savjet. Ako nemas neogranicen izvor sredstava zaboravi na komercijalu. Ovo je skup "sport ", a povrat makar ulozenih sredstava pod velikim upitnikom.

Ali ako zelis postati homebrewer onda svaka preporuka za to. Taj spiedel sistem od 10L je "ko" nista. Ako zelis dugorocno da ustedis idi odmah na sistem od min 40L gotovog piva po kuhanju.
WWW Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

nevezano za sredstva, mislim da je proces ucenja sa ovom nasom "sklepanom" opremom kudikamo detaljniji i ako se mislis bavit komercijalno, onda svakako trebas najprije dobro zagaziti u tajne kuhanja piva.

u komercijali je svaki gram hmelja bitan, svaki isprani kvasac znaci ustedjena sredstva, itd..

mislim da je pub dugorocno dobra stvar, samo moras imati na umu da ti treba pofino para, jer je to oprema koja kosta hiljade i hiljade eura..
WWW Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(02.08.2017, 05:38 )zlimfur Wrote: nevezano za sredstva, mislim da je proces ucenja sa ovom nasom "sklepanom" opremom kudikamo detaljniji i ako se mislis bavit komercijalno, onda svakako trebas najprije dobro zagaziti u tajne kuhanja piva.

u komercijali je svaki gram hmelja bitan, svaki isprani kvasac znaci ustedjena sredstva, itd..

mislim da je pub dugorocno dobra stvar, samo moras imati na umu da ti treba pofino para, jer je to oprema koja kosta hiljade i hiljade eura..
Sve se slazem osim cije kostanja prave opreme Smile. Prava (ozbiljna) oprema kosta stotine i stotine hiljada eura. Na kraju ni od opreme nista ako nemas vrhunskog pivara kuhara.
WWW Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

ma dobro, teoretski sam tako mislio, brdo para uglavnom.. Wink
WWW Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(02.08.2017, 05:51 )zlimfur Wrote: ma dobro, teoretski sam tako mislio, brdo para uglavnom.. Wink
Hahaa, razumijemo se... jbg meni je orijentir Zmajska. Koliko je meni poznato oni su ulozili oko 5 miliona kuna u opremu. Sve im je vrhunsko, i rade odlicno, a svako malo povecavaju kapacitete

Naravno, ima i drugih (jeftinijih) modela pravljenja piva, ali ipak Zmajska je meni primjer kako to treba da izgleda.

Posebno treba imati u vidu trziste koje je kod nas slabe platezne moci...

Ne zelim covjeka obeshrabriti samo mu dati malo drugaciji pogled na sve.
WWW Find Odgovori
padobranac Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Ma meni je svako mišljenje dobrodošlo. Posebno od vas koji.se bavite proizvodnjom piva. Nisam ja u svakom slučaju mislio praviti nešto poput Zmajske, jer oni svoje pivo flasiraju i prodaju po lokalima i trgovinama. Ja nisam tiako mislio, već samo služiti svoje točeno pivo. Takvih pubova ima po Austriji, Njemačkoj, Belgiji... gdje imaju vlastito pivo. Kontam nije valjda da svaki pub ima milionska ulaganja u proizvodnju. A sa druge strane ako bih mogao postići da me cijena litra piva u proizvodnji košta 3 KM i da ga prodajem po 9 KM, naravno u odgovarajućim dozama od 0,3 i 0,5 litara, onda je to standardna ugostitljska marža od 300%. Ne znam, možda mi je logika pogrešna.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(02.08.2017, 06:53 )padobranac Wrote: Ma meni je svako mišljenje dobrodošlo. Posebno od vas koji.se bavite proizvodnjom piva. Nisam ja u svakom slučaju mislio praviti nešto poput Zmajske, jer oni svoje pivo flasiraju i prodaju po lokalima i trgovinama. Ja nisam tiako mislio, već samo služiti svoje točeno pivo. Takvih pubova ima po Austriji, Njemačkoj, Belgiji... gdje imaju vlastito pivo. Kontam nije valjda da svaki pub ima milionska ulaganja u proizvodnju. A sa druge strane ako bih mogao postići da me cijena litra piva u proizvodnji košta 3 KM i da ga prodajem po 9 KM, naravno u odgovarajućim dozama od 0,3 i 0,5 litara, onda je to standardna ugostitljska marža od 300%. Ne znam, možda mi je logika pogrešna.
Naravno da nemaju svi milionska ulaganja... Ali puuuno je koraka od zelje, nabavke opreme pa do prodaje piva. Uglavnom, pristup ti je dobar. Prvo ti postani dobar homebrewer pa ces onda sve ostalo sam skontati.
WWW Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

zis, javi seeeeee
Find Odgovori
padobranac Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 03.08.2017, 03:34 by padobranac.
Imam jednu ideju, a vi recite koliko je izvodiva. Naime, da li bi se mogao napraviti "brewing day seminar" za mrtve početnike kao što sam ja. Da npr. nas 10-15 dodjemo, ako ima dovoljno interesa i malo da se upoznamo sa opremom, vidimo proces, jirgetimo ako šta treba itd. Platimo neki razuman fee, sramota me da kažem cijenu da ne potcijenim vrijednost takve aktivnosti, bacimo šta sa roštilja niz grlo i saperemo kojim pivom.
P.S. zaboravio sam da pitam koliko u prosjeku kuhanja je potrebno da se stigne na nivo u kojem će pivar znati da će mu pivo ispasti kod svake ture isto. Npr. ovaj recept Aurora APA, koliko puta ga trebam ponoviti da bih imao identičan rezultat. Shvatam da je moje pitanje dosta okvirno. Hvala
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

i poslije 20 tura nikad nece biti bas 100% isto, jer je u ovoj homebrew opremi jednostavno puno varijabli u opticaju.

zavisi kako si samljeo zrno. zavisi koju si vodu uzeo. zavisi da li si pogodio istu temperaturu. zavisi da li su ti sirovine jednako dugo bile na lageru (ovo je posebno kod hmelja problem - jer lose skladisten hmelj daje osjetno losiji rezultat, bez obzira koliko ti pazio na sam proces). pa onda zavisi kakav ti je bio boil (nekad zna nestat plina u boci, pa trci kupi, u medjuvremenu se sladovina malo ohladi)..

pa onda temperatura fermentacije. stanje kvasca. jednostavno imas dosta toga sto moze uticati na krajnji ishod. ja sam do sad napravio po pet tura SNPA i zombie dust. osim mozda prvih tura, sve je to bilo jako slicno.

sto se seminara tice, to ti nasa raja iz sarajeva moze pomoci. najbolje ti je da vidis ko ti je najblizi, pa naletis na jedno kuhanje.
WWW Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

Pozdrav svima!!!
This post was last modified: 04.03.2018, 09:12 by Mater.
Napokon flasiranje nakom coldcresha.
Svaki čovjek ima svoj blues!
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 16 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools