Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Električki biab u pvc kanti
Alexius Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Pozdrav!
Jel netko pokušavao nešto takvo?
Na youtube imate par videa na tu temu i diy projekata...
https://youtu.be/s53Q3X0Yjlg
https://youtu.be/JwyWr6F9Dpc
https://youtu.be/ugT9ortXqSQ
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

https://youtu.be/Wl37NPpocWY
Svaki čovjek ima svoj blues!
Find Odgovori
Alexius Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

RE: Električki biab u pvc kanti
Čudo,a?
Na drugom forumu, član iz Zadra, kuvao na taj način sarže od 45L...
Find Odgovori
vujko Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Ja koristim plastičnu PP (food grade) kantu od 35l sa ugradjenim grijačem za ukomljavanje BIAB metodom (vreća iz DM). Ja sam dole na česmu spojio pumpu za recirkulaciju, tako da mi sladovina stalno cirkuliše. Grijač ima kontrolu temperature. A ne vidim zašto se ne bi moglo napraviti da bude i BK (boil kettle), jer PP plastika može da podnese temperaturu od 130°C.
Find Odgovori
Alexius Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Pozdrav Vujko!
Ako može, poslikaj malo i daj na forum, da se ljudi ne čude o čemu pišem!
Vidiš, da postom više, prijatelj Mater, me pita putem spota, na čemu sam.
Očito ljudi ne poznaju poor man biab kettle (tako ga nazivaju po tuđim forumima)...
Hvala ti za post! Wink
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

Ova pjesma ili post vise, bila je namjenjena tebi i nije usko vezana,iako je,uz samu plasticnu kantu sa grijacem.

Inace, i krava mukne kada ude u stalu.Lijepo se predstaviti kada ulazis nekome u kucu?

Nemoj ovo shvatiti kao ribanje i ribarsko prigovaranje,nije mi naum niti namjera uciti nekoga pameti,jer i sam sam relativno nov/mlad u ovom sportu/hobiju.

Da si si kojim slucajem,nakon registracije,dao dovoljno vremena i proletio ovim divnim forumom,vidio bi na cemu ovi predivni ljudi kuhaju i kakvu opremu/sisteme koriste.Vjeruj mi na rijec,daleko su od plasticnih kanata.

Sto se same kante tice,neznam...stvarno neznam.
Da kojim slucajem valja,u temi oprema bila bi na prvom mjestu i svaki forumas bi imao barem dvije!Ne zelim ulaziti u koje otorovne spojeve razliciti tipovi plastike prilikom zagrijavanja ispustaju.A o samom rukovanju,ciscenju,pranju jos manje.
Kada kupujem/radim nesto gledam kolika je trajnost samog proizvoda i po meni plasticnoj kanti sa grijacem nema mjesta u nasem hobiju,pogotovo ne na duge staze.Ako je kupujes/izradujes zbog ustede,nisi nista ustedio.

Kazem,relativno sam mlad sto se hobija tice.U cca 10 mjeseci kupio sam:

Inox lonac 50L - 400kn
3x plasticni fermentator 30+L- 200kn
Plasticni fermentator 60L - 160kn
Piknik hladnjak+ sve za preradu - 180kn
Sifon- 65kn
15m bakrene cijevi od 3/8 za chiller - 200kn,skupo mi bilo od 1/2 pa poslje pozalio
Mlin - 600
Boca co2 - 600kn
Manometar - 200kn
2xkeg - 400
Termometar-60kn
hidrometar-60kn
Refraktometar- 100kn
Stap za punjenje - 20kn
Cepiplica - 60kn
Lopatica za mjesanje - 10kn
razne cijevi,brage,brtve,dijelovi,postarina- 200/300/400kn

Nabrojao sam ono sto mi je palo na pamet a i cijene su sta jesu,ima toga jos,tako da ulaganje u inox lonac na koji ces ugraditi grijac mi ne djeluje toliko skupo kako izgleda.

Do ovog stoljeca ljudi su koracali mjesecom,odlazili u svemir,cjepali atome,vidjeli higgsov bozon... da, u ovom stoljecu je sve moguce,osim varenja bukovom elektrodom.
Find Odgovori
Alexius Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Evo, Mater, predstavio sam se tamo gdje moram, hvala na upomeni!
A sada, kao što sam napisao, tek sam mjesec dana u tome, imam samo osnovnu opremu, radit ču na biabu, zbog prostora i to na električkom, isto zbog prostora...
Nemam veliki lonac, samo mali 20 l i to emajlirani, zato gledam jeftine alternative za biab, jer sam bezposlen i zato i limitirane pare...
Od kineza nabavljeno sve za el. biab (još je na putu, al kupljeno je), sada tražim posudu, pvc, jer za inox još nema para(kod nas je 50L na gore od 70 eu i više, a i nebih voleo praviti rupe u inox ako ispadne, da to nije to, zato je pvc jeftiniji, i po par sarža na pvcu, ispadne dobro, idem u investiciju za inox.
Svaka čast, kad si nabavio sve što si nabrojao, ja financijski, još ne mogu...
Zato pitam ljude, koji znaju više od mene!
Lp Aleksander
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

This post was last modified: 03.10.2017, 05:36 by Mater.
onako,bez prave racunice.Ako budes preradivao kantu sa svim dijelovima koji ti rebaju te grijacem,tu si negdje,na cijeni inox lonca.radi klasican biab,lonac vreca plamenik?

Sorry,jebi me,ne citam! Stvarno nemam poima sta da ti kazem i preporucim,vidi sta ti valja pa odluci.
Find Odgovori
Alexius Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 03.10.2017, 05:46 by Alexius.
Živim u malom stanu i nema gdje kuvat na plameniku, a ni ne zamišljam 50l lonac na šporetu na plin.
Dok sam radio prvi i to mali biab od 8 litara, dok je došlo do 66 stupnja, prošlo je sat i više a tek posle sparge, na vrelište, da ne pričam...

Kad smo več kot plastike, na našem forumu imamo jednog, vjerojatno ih ima i tu, koji zna što govori...
Plastika i otrovi...
Ok, vrenje u pvc, sigurno nešto ispušta, al fermentacija u pvcu, 2 tjedna, šta misliš - ista stvar, otrovi idu u pivo, inox lonac, isto ispušta otrove, kamoli, da je malo ogreben iznutra...
Al pustimo to, od nečega moramo umrjet, pa bolje od piva nego od starosti i ludosti! Wink

Evo, malo o otrovima u pvc a i inoxu, piše u slovenščini jer je copypaste iz našeg foruma...

PP ali (HD)PE plastika je food grade obstojna na 100C. Pri (HD)PE je potrebno pazit na zmehčanje materiala, ker pri 100C se lahko pojavijo ob velikih pritiskih potem mehanski defekti (posedanja "lonca" in/ali puščanje na pipici/grelcu).

Glede sproščanja nevarnih snovi je tudi tako da tisto urco ali dve na 100C se sprosti nekaj plastike v pivo ampak ne mislit da pri 2 tedna fermentacije pri 20C pa nič. Če koga to skrbi naj ne uporablja plastike nikjer. BTW, tudi inox sprošča v pivo krom in sicer tudi v izotopih ki so rakotvorni in strupeni! Pa zdrsan inox bo puščal v pivu kovinski priokus, za plastiko načeloma to ne velja.

Pod črto, ustrezna plastika je ravno toliko varna kot inox lonec in nebi smela puščat priokusov ali pa stupenih snovi v pivu. Pri direktnem gretju je potrebno pazit da se grelec ne dotika materiala in je to vsa umetnost. Sam sem pri "avstralcih" zasledil precej pogosto uporabo plastike v namene kuhanja in očitno tudi v praksi deluje.

Subjektivno mnenje ...

Sam sem uporabljal precej časa PP mashtun (hladilna torba), uporabljal sem za izpiranje PP vedra in precej časa sem rabil tudi mešalne lopatice iz plastike. V osnovi sem se sedaj vse te plastike znebil, pa niti ne zaradi plastike same ampak zaradi prehoda na drugačne postopke in opremo. Plastika je poceni in za začetek je čisto ok, je pa potrebno pazit kaj in kako se jo uporablja. Ker plastika s časom/temperaturo/kemijo začne razpadat se vseeno lahko pojavijo pomisleki ob uporabi take opreme, ampak večina teh pomislekov (ki jih izražate tudi neakteri v tej temi) je totalno neosnovanih.

Samo tolko, da znate, da znam, da je otrovno, al nije ni inox potpuno ok...
Find Odgovori
Mater Away
1.050 OG, 4,91% ABV

Ma gle,da sam kojim slucajem zameten na zavizanu i mjesec dana nema dalje.Palo je metar i po snijega!Bivsi domar ostavio 5 kila slada,ja u dzepu od cargo hlaca slucajno zaboravio 100g hmelja.Zena pukom srecom u setnji nailazi na vrecicu kvasca i veselo vice:gle,gleeeeee,gleeeeeeeedaj!.Skuhao bi pivo i u plasticnoj vrecici od smeca,bilocemu.Zato samo gas,hebes toksine i ostale pizdarije,nek se pije,koga briga.Vjerovatno bi na zavizanu bilo rakijustine ali nema veze,bitno da se kuha.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

@mater ima ovakvih sistema. čak herms sistem u kombinaciji sa inoxnim bačvama, gdje je hlt od plastike sa grijačima, tako da plastika određene vrste trpi povišenu temperaturu.

@alexius ti sebi napravi opremu prema svojim mogućnostima. bitno je da se kuha Big Grin

molim vas bez žustre rasprave, svi smo ovdje raja. neka ostane sve u granicama normalne rasprave.
Find Odgovori
Alexius Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Samo razpravljamo, ništa žustro...
Radije bih pravio sve od inoxa, da imam mogučnosti, al ne ide, bar ne još!
Hvala adminu!
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools