redem0n
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 17
Joined: Apr 2017
Reputation:
0
Location: Hrvatska
|
sok za razrjedivanje
Ovako planiram skuhat pale ale i roknut u njega homemade sok za razrjedivanje od bobica bazge i mente pa me zanima ocel kvasac pozderat sve te secere iz soka.Jos cu roknut bobice borovice zadnjih 10 minuta.
|
|
|
pppp
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 12
Joined: Apr 2017
Reputation:
0
Location: Meadhall
|
RE: sok za razrjedivanje
Ako je sirup na razređivanje koji si pravio sa šećerom kvasać će naravno pretvoriti taj šećer u alkohol, mogao bi promjeniti okus sirupa tokom fermentacije, ali će dio aroma sigurno ostati.
Evo ti račun za proračunavanje količine šećera u sirupu.
1 briks je 1 gram šećera(saharoze) u 100g(100ml) solucije.
Znači : šećer u gramima=briks*kolicina sirupa u ml
Ako imaš refraktometar onda je lako , ako ne onda sa aerometrom izmjeri pa konvertuj. Pa onda izračunaj. U beersmitu ili drugom softveru za pravljenje recepta dodaj grame saharoze koje dobiješ, i uračunaj vodu. Borovnice i voće koje se dodaje se većinom ne računa tokom dodavanja, ali ako baš želiš računaj da je do 10% šećera po težini.
Brix SG kalkulator:
https://www.brewersfriend.com/brix-converter/
Ja sam planirao nešto slično da pravim samo od sirupa od cvijetova(ili tokom kuvanja ili za gaziranje).
Ako ko od iskusnijih znaju bolje nek jave pošto sam ja još uvijek novajlija.
|
|
|
redem0n
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 17
Joined: Apr 2017
Reputation:
0
Location: Hrvatska
|
RE: sok za razrjedivanje
This post was last modified: 20.01.2018, 06:01 by redem0n.
(20.01.2018, 08:36 )pivska mušica Wrote: A ne znam šta će ti sok u kojem ima 1kg/l šećera kad možeš kupiti sušene bobice i sušenu mentu (ili čak svježu) i to ubaciti u sladovinu par minuta prije hlađenja. Ovako ubacujes ogromnu količinu šećera, a jako malo arome. Možeš i macerirati bobice i mentu u vodki pa to pomiješati sa već fermentiranim pivom. Po mom mišljenju svaka opcija je bolja nego sirup na razmućivanje.
slazem se da je bolje macerirat ali nemam pri ruci ni mentu ni bazgu a mislim da tih pola litre soka nebi bilo pretjerano sto se secera tice,menta se dosta intenzivno osjeti u soku jer sam je dosta natrpo.Još me zanima koliko hmeljiti takva piva,imam pri ruci cascade,tomahawk i east kent goldings pa ako moze savjet nekakav.hvala
(20.01.2018, 12:17 )pppp Wrote: Ako je sirup na razređivanje koji si pravio sa šećerom kvasać će naravno pretvoriti taj šećer u alkohol, mogao bi promjeniti okus sirupa tokom fermentacije, ali će dio aroma sigurno ostati.
Evo ti račun za proračunavanje količine šećera u sirupu.
1 briks je 1 gram šećera(saharoze) u 100g(100ml) solucije.
Znači : šećer u gramima=briks*kolicina sirupa u ml
Ako imaš refraktometar onda je lako , ako ne onda sa aerometrom izmjeri pa konvertuj. Pa onda izračunaj. U beersmitu ili drugom softveru za pravljenje recepta dodaj grame saharoze koje dobiješ, i uračunaj vodu. Borovnice i voće koje se dodaje se većinom ne računa tokom dodavanja, ali ako baš želiš računaj da je do 10% šećera po težini.
Brix SG kalkulator:
https://www.brewersfriend.com/brix-converter/
Ja sam planirao nešto slično da pravim samo od sirupa od cvijetova(ili tokom kuvanja ili za gaziranje).
Ako ko od iskusnijih znaju bolje nek jave pošto sam ja još uvijek novajlija.
k hvala,bilo bi zanimljivo i sa cvjetovima probat
|
|
|