Mister No
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 7
Joined: May 2018
Reputation:
0
Location: Srbija
|
Par nedoumica
U subotu kuvamo prvo pivo...
Kupili smo onu serpu sto ima ugradjen grejac u sebi kapaciteta 27 litara i sad imamo nekoliko nedoumica koje se ticu procesa ukomljavanja posto smo culi nekoliko razlitih verzija i nismo sigurni kojoj da se priklonimo...
Dakle...
Prva opcija... Sipacemo 25 litara vode i unutra staviti 5,5 kg slada. Grubo racunajuci, mislim da cemo imati oko 20 litara nakon sto izvadimo slad. E sad, neki nam kazu da sa strane spremimo dodatnih 5, 6 litara zagrejane vode koju cemo preliti preko vrece slada nakon sto je izvadimo., kako bi u procesu kuvanja imali takodje nekih 25 litara u serpi...
Druga opcija nam kaze da ne dosipamo nikakvu dodatnu vodu vec da 10 tak minuta pre kraja ukomljavanja pojacamo temperaturu za 10 tak stepeni, znaci poslednjih 10 tak minuta na nekih 75-77 stepeni i onda je sve spremno za kuvanje....
treca opcija... isto kao i druga s tim sto bi dodali koliko god mozemo vode u procesu kuvanja... pa bi opet dosli do 25 litara u fazi kuvanja...
Sta od ovoga izabrati?
|
|
|
dandrug
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 39
Joined: Sep 2016
Reputation:
1
Location: gradiska
|
RE: Par nedoumica
prva opcija će ti dati oko 20 litara piva nakon kuvanja
druga opcija će ti dati oko 15 litara
a treću ti ne savjetujem jer trebaš više ječma utrošiti da dobiješ OG toliki da ga možeš razrijediti običnom vodom.
obe ove opcije su ok, ti sam vidi koliko piva želiš.
p.s. bilo bi dobro bar pH vode spustiti na oko 5.4 ako već ne budeš koristio prilagodjenu vodu.
|
|
|
Mister No
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 7
Joined: May 2018
Reputation:
0
Location: Srbija
|
RE: Par nedoumica
This post was last modified: 18.05.2018, 12:27 by Mister No.
Znaci obe varijante su ok i razlika je samo u kolicini?
Zanima me jos jedno... ako mi je temp sladovine 66 stepeni, da li voda kojom prelivam preko slada mora da bude slicne temperature ili nije bitno jer odmah ide na kuvanje?
I isto mi nije jasno kako da ocekujem ocekivani OG sa 20 i sa 15 litara piva?
|
|
|
dandrug
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 39
Joined: Sep 2016
Reputation:
1
Location: gradiska
|
RE: Par nedoumica
Da sve su ove metode ok, prva je standardna a druga je slična BIAB (brew in a bag). Ispiranje i služi da maksimum izvučeš iz šerpe u kojoj kuvaš. Svi žele da sa šerpom od 30 litara dobiju bar 25 litara piva.
Neko ispira čak i hladnom vodom, a najčešće se to ispira sa vodom od oko 82 stepena jer ona će se zbog slada ohladiti na 75 stepeni i tako će zaustaviti konverziju skroba u šećer i onda će se taj ostatak šećera izaprati. Npr ja kad ispiram ja stavim taj ocijedjeni slad u drugu šerpu u kojoj je voda od 82 i sačekam 10 min i onda ocijedim.
Program beersmith ili slični ti kažu koliki je očekivani OG, npr. za 15 litara ti treba oko 4 kg slada dok za 20 litara ti treba oko 6 kg. I izvlačenje šećera nije linijska funkcija pa da ako staviš duplo više slada da ćeš dobiti duplo više alkohola. Zato u onom trećem tvom prijedlogu možda bi trebao 7 kg slada ili više uzeti pa ukomiti da bi u njega mogao dodati 5 litara obične vode i da imaš isti OG.
|
|
|
bhgr1
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 410
Joined: Apr 2015
Reputation:
2
Location: Gračanica
|
RE: Par nedoumica
Ako ces raditi BIAB tesko da ce ti u onaj lonac od 27litara stati 5.5kg slada i 25 litara vode.
Nadji neki BIAB kalkulator pa provjeri.
Kuhao sam u tom loncu, i da ti se pola sladovine na nadje na podu, u njemu možes BIAB skuhati turu od oko 15-16 litara piva.
Mozes ukomljavati u mash tunu i u ovom loncu skuhati oko 21-22 litra, da ne iskipi kada krene boil.
Ugrijes vodu, podjes sa ukomljavanjem i stavis da se u loncu grije voda za ispiranje. Moras imati i neku posudu u koju ces presuti sladovinu iz mash tuna dok ne ispraznis lonac (odn. prebacis vodu iz lonca u mash tun radi ispiranja).
Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
|
|
|
Mister No
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 7
Joined: May 2018
Reputation:
0
Location: Srbija
|
RE: Par nedoumica
(18.05.2018, 11:25 )bhgr1 Wrote: Ako ces raditi BIAB tesko da ce ti u onaj lonac od 27litara stati 5.5kg slada i 25 litara vode.
I meni je to sumnjivo ali lik koji to radi duze od mene me ubedjuje da moze...
|
|
|
dandrug
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 39
Joined: Sep 2016
Reputation:
1
Location: gradiska
|
RE: Par nedoumica
Vidjećeš kad samelješ 5.5 kg slada da ne može stati al probaj biće malo manje pive al će biti malo jača i super, ne možeš da pogriješiš ne brini. Sve što se nije pokvarilo je popijeno.
|
|
|
bhgr1
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 410
Joined: Apr 2015
Reputation:
2
Location: Gračanica
|
RE: Par nedoumica
(18.05.2018, 12:22 )Mister No Wrote: I meni je to sumnjivo ali lik koji to radi duze od mene me ubedjuje da moze...
Imam takav lonac i poceo sam kuhati u takvom loncu BIAB-om.
Ukratko, nema sanse da u 27 litara strpas 5,5kg slada i 25l vode
Ako ubacis u kalkulator paramtere zapremine lonca od 27l i 5.5kg slada, dobices mash volume 26.92 litara ako dodas 23.25 litara vode.
Preboil volume: 21.19, postboil: 16.45 litara. Dobijes oko 15 litara piva na kraju ako nista ne prospes u procesu
http://www.biabcalculator.com/
Ovaj lonac je skroz OK za manje ture i BIAB, ali ako zelis vecu kolicinu piva po turi moras imati i mash tun...
Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
|
|
|
Mister No
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 7
Joined: May 2018
Reputation:
0
Location: Srbija
|
RE: Par nedoumica
Bili ste u pravu...
Na 5kg slada maximum vode je 21,5 litara...
Pivo je skuvano...cekamo da ga probamo
|
|
|
prokrustMd
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 83
Joined: Sep 2013
Reputation:
0
Location: Modriča
|
RE: Par nedoumica
This post was last modified: 15.06.2018, 06:44 by prokrustMd.
Hladni pivarski pozdrav od početnika!
Nisam htio otvarati novi topic, vjerujem da mi možete pomoći i ovde.
Već duže vrijeme planiram da počnem sa uživanjem u vlastitom pivu i prije 5-6 dana se situacija uozbiljila u smislu da sam se ,,ukompanjolio'' sa dvojicom drugova i pare su skupljene.
Naletimo na netu na ,,mojepivo.com''(Srbija BG) i naručimo većinu potrebnog hardvera. Medjutim, jutros dobijamo odvratnu informaciju da je pošiljka otkazana. Nazovem prodavnicu i reče mi prodavac da je zbog prekomplikovanog procesa slanja preko granice (da li zbog carine ili čega već) pošiljka otkazana i da bi morali doći i lično prevesti paket preko granice.
Pitanje: Postoji li u BiH prodavnica sa hardverom za pivare početnike?
Da li bi pošiljka iz HR jednostavnije došla do Modriče?
|
|
|
ddelic
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 28
Joined: May 2017
Reputation:
0
Location: Orašje
|
RE: Par nedoumica
(15.06.2018, 06:16 )prokrustMd Wrote: Hladni pivarski pozdrav od početnika!
Nisam htio otvarati novi topic, vjerujem da mi možete pomoći i ovde.
Već duže vrijeme planiram da počnem sa uživanjem u vlastitom pivu i prije 5-6 dana se situacija uozbiljila u smislu da sam se ,,ukompanjolio'' sa dvojicom drugova i pare su skupljene.
Naletimo na netu na ,,mojepivo.com''(Srbija BG) i naručimo većinu potrebnog hardvera. Medjutim, jutros dobijamo odvratnu informaciju da je pošiljka otkazana. Nazovem prodavnicu i reče mi prodavac da je zbog prekomplikovanog procesa slanja preko granice (da li zbog carine ili čega već) pošiljka otkazana i da bi morali doći i lično prevesti paket preko granice.
Pitanje: Postoji li u BiH prodavnica sa hardverom za pivare početnike?
Da li bi pošiljka iz HR jednostavnije došla do Modriče?
Koliko ja znam u BiH još ne postoji specijalizirana trgovina gdje bi mogao kupiti opremu za kuhanje. Pošto si iz Modriče najlakša opcija ti je da se zapucaš do Sl. Broda i kupiš si manje više sve što ti treba. Trgovina je online (svezapivo) ali je moguće otići kod njih direktno i pokupiti narudžbu.
|
|
|