Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dnevnik jednog pivara u nastajanju
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Dnevnik jednog pivara u nastajanju
This post was last modified: 26.05.2018, 02:31 by mirren.
Pozdrav, pivari. Otvaram ovu temu manje da bih se hvalio, a vise da bih dobio pomoć i svjete pri kuhanju (barem do trenutka kad bude opravdano izbacit zadnju rijec iz naslova). Prva tura je skuhana, malo zeznuta i sad ostaje nada da ce makar bit pitko.

Ukomljavao 5 kg slada sa 15 litara na 67°C, dobio 10 worta, a onda isprao na 75°C, sa 18 i dobio koliko sam i nasuo, tako da sam kuhao sam 28 litara u loncu, s tim da nije bas kuhalo. Prekasno sam vidio post u kome je objašnjeno rukovanje sa gorionikom, pa nisam mogao postici temperaturu kljucanja ako bih ostavio otvoren lonac. Tako da sam malo otvarao malo zatvarao. Osravio sam malo duze na vatri bez kljucanja, nekih 15 minuta , nadajuci se da ce jos worta ispariti. Ne znam je li Smile

Nakin kuhanja izmjerio OG, bio 1039 a ciljana vrijednost je bila 1060. Prema nekim proracunima u BeerSmithu, kad sam ubacio otprilike sta sam radio, trebalo bi biti malo alkohola, oko 3 posto, s gorcinom oko 60.

Pivo fermentira drugi dan na temp 21°C.

Ne znam sad ni ima li smisla traziti kakav savjet, ali ako neko ima kakav tip za ubuduce, vrlo je dobrodosao Big Grin (skonto sam kako gorionik radi, tako da bi to trebalo bit OK za naredno kuhanje).

[Image: f160d11ed5465855f57ce541c2f9ab85.jpg]
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
De malo više informacija; 5 kg kojih sladova? dobro si podbacio OG.
Kako si izračunao da ti 5 Kg slada treba izaći OG 1060? Sa efiksanosću od 75%, 5 Kg slada na 28L početnog volumena daje 1051
Na kojoj temperaturi si mjerio uzorak?
Koliko si ukupno sakupio worta na kraju, nakon kuhanja?
Find Odgovori
dandrug Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Ništa ne brini samo ti to flaširaj i popij, pazi najvise na dezinfekciju. To je tvoja piva i nije toliko bitno da li ona ima 7% ili 4% alkohola i da li joj je gorčina malo veća. Nemaš kupce pa da trebaš održavati kvalitet.
Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Sladovi su Pale Malt 4,2 kg, Vienna 0,45 kg i Caramel (39,4 EBC) 0,25 kg.

Malo sam se preracuno i ja, ipak je predvidjeni OG 1051 u Beersmithu. Mjerio sam OG na temp 22C, i sad mi je jasno da sam trebao na 20, al malo je nervoza zbog problema u kuhanju ucinila svoje.

U fermentoru je zavrsilo 21,5 litara, a u loncu je ostalo taloga oko 1,5 do 2 litara
Find Odgovori
ddelic Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(09.05.2018, 06:36 )mirren Wrote: Sladovi su Pale Malt 4,2 kg, Vienna 0,45 kg i Caramel (39,4 EBC) 0,25 kg.

Malo sam se preracuno i ja, ipak je predvidjeni OG 1051 u Beersmithu. Mjerio sam OG na temp 22C, i sad mi je jasno da sam trebao na 20, al malo je nervoza zbog problema u kuhanju ucinila svoje.

U fermentoru je zavrsilo 21,5 litara, a u loncu je ostalo taloga oko 1,5 do 2 litara

Nisi ništa promašio što si mjerio na 22, istu vrijednost bi dobio i da je bilo 20
Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Nizak FG - 1008. Infekcija?!

Danas sam flasirao nakon 21 dan u fermentoru i FG mi je bio jako nizak, pa me interesuju vasa iskustva. Imao sam i nizak OG, 1039, jer nisam mogao postici tacku vrenja, pa ne znam jel sad to igra ulogu, al evo nekih parametara (sladovi su navedeni malo iznad u postu):

- ukomljavao sam na 66 C, ispirao na 75 C
- koristio vodu sa cesme
- kvasac je safale 05, iskipilo je prilikom fermentiranja cetvrti ili peti dan

Interesuje me je li FG mozda manji zbog niske temp ukomljavanja? Znam da moze biti i od infekcije, al stvarno nije bilo znakova - nimalo nije smrdilo, nimalo nije kiselo, nikakvih znakova na povrsini u fermentoru... Jel infekcija moze biti neprimjetna?
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

FG je nizak vjerovatno zbog temperature ukomljavanja. Jesi li izmjerio temperaturu na kraju ukomljavanja?
Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Jesam, sve vrijeme se držala na 66 C.
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(27.05.2018, 10:00 )mirren Wrote: Jesam, sve vrijeme se držala na 66 C.

Ok, mislim da je nizak OG kriv. Dobio si atenuaciju od 79% koja je u očekivanom rasponu prema beersmithu (73%-80%). Da ti je OG bio 1.060 sa atenuacijom 79% bi imao FG od 1.0126
Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Hvala ti, PejleEjle Smile
Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Vozdra, pivari. Imam jednu brigu - skuho sam jos jednu turu, ispala je cini mi se dobra, OG 1060 i sad fermentira na 21C. Međutim, ispostavilo se da je kvasac koji sam koristio bio u zamrzivacu dva-tri dana, prije nego je prebacen u frizider. Ja sam ga na dan kuhanja, ujutro, iznio na vanjsku temperaturu, rehidrirao i sve to, al imam brigu da je ubijen kvasac. Aktivnost u fermentoru je slaba jos uvijek, pa ne znam jel brinem s razlogom il ne.
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Ako je suhi kvasac u pitanju sve je uredu, on se može držati i u zamrzivaču. Zivjeli
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools