Pop
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation:
0
Location: Slavonski Brod
|
RE: aeracija sladovine
(25.03.2018, 08:42 )rafter Wrote: (25.02.2018, 08:16 )danny_boy Wrote: [quote='
Može li se "preaerirati" sladovina?
Kod mene je linijska aeracija a ne radi mi na manometru protok kisika.
Previše kisika također može dovesti do nepoželjnih
posljedica kao što su prebrza fermentacija, preveliki rast kvasca (veći gubitci piva) te
veći sadržaj estera (veći voćni okus)
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
aeracija sladovine
This post was last modified: 26.03.2018, 08:37 by danny_boy.
Koliko ja znam to sto si naveo je uglavnom posljedice nekog od sljedecih faktora:
- prevelike temperature fermentacije (esteri radi previsoke temperature kao i brza fermentacija sto u principu nije nedostatak ako je temperatura odgovarajuca)
- nedovoljno kvasca (esteri radi prevelike potrebe za mnozenjem kvasca)
Evo referenca na wyeast koji potvrdjuje moj post:
Some yeast strains have higher oxygen requirements than others. It is generally safe to assume that you need at least 10ppm of oxygen. 10ppm will supply adequate oxygen in most situations. Over-oxygenation is generally not a concern as the yeast will use all available oxygen within 3 to 9 hours of pitching and oxygen will come out of solution during that time as well. Under-oxygenation is a much bigger concern.
|
|
|
Pivdzija
1.090 OG, 8,95% ABV
Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation:
3
Location: Mostar
|
RE: aeracija sladovine
(26.03.2018, 08:37 )danny_boy Wrote: Koliko ja znam to sto si naveo je uglavnom posljedice nekog od sljedecih faktora:
- prevelike temperature fermentacije (esteri radi previsoke temperature kao i brza fermentacija sto u principu nije nedostatak ako je temperatura odgovarajuca)
- nedovoljno kvasca (esteri radi prevelike potrebe za mnozenjem kvasca)
Evo referenca na wyeast koji potvrdjuje moj post:
Some yeast strains have higher oxygen requirements than others. It is generally safe to assume that you need at least 10ppm of oxygen. 10ppm will supply adequate oxygen in most situations. Over-oxygenation is generally not a concern as the yeast will use all available oxygen within 3 to 9 hours of pitching and oxygen will come out of solution during that time as well. Under-oxygenation is a much bigger concern.
nisam siguran gdje sam pročitao, ali previše kisika u pivu može izazvati neželjene okuse, ali ako se aeracija radi nakon što se doda kvasac.
Ako se radi aeracija prije dodavanja kvasca, onda nema problema ako se preaerira...
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
|
|
|
Pivdzija
1.090 OG, 8,95% ABV
Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation:
3
Location: Mostar
|
RE: aeracija sladovine
(28.03.2018, 07:52 )danny_boy Wrote: (28.03.2018, 07:48 )Pivdzija Wrote: (26.03.2018, 08:37 )danny_boy Wrote: Koliko ja znam to sto si naveo je uglavnom posljedice nekog od sljedecih faktora:
- prevelike temperature fermentacije (esteri radi previsoke temperature kao i brza fermentacija sto u principu nije nedostatak ako je temperatura odgovarajuca)
- nedovoljno kvasca (esteri radi prevelike potrebe za mnozenjem kvasca)
Evo referenca na wyeast koji potvrdjuje moj post:
Some yeast strains have higher oxygen requirements than others. It is generally safe to assume that you need at least 10ppm of oxygen. 10ppm will supply adequate oxygen in most situations. Over-oxygenation is generally not a concern as the yeast will use all available oxygen within 3 to 9 hours of pitching and oxygen will come out of solution during that time as well. Under-oxygenation is a much bigger concern.
nisam siguran gdje sam pročitao, ali previše kisika u pivu može izazvati neželjene okuse, ali ako se aeracija radi nakon što se doda kvasac.
Ako se radi aeracija prije dodavanja kvasca, onda nema problema ako se preaerira... Vidi, ja sam isto tako negdje citao da nema nikakvih problema da se to odradi prije nego zapocne fermentacija (znaci po ubacivanju kvasca). Ustvari, cak sam radio i aeraciju sa kvascem u fermentoru i vjeruj nije bilo nikakvih problema sa okusom piva.
ovo je ključno.
Kvascu u lag fazi treba kisik, kada kvasac počne da proizvodi alkohol, tada je kisik nepoželjan i dovodi do offlavoura
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: aeracija sladovine
(28.03.2018, 07:57 )Pivdzija Wrote: (28.03.2018, 07:52 )danny_boy Wrote: (28.03.2018, 07:48 )Pivdzija Wrote: (26.03.2018, 08:37 )danny_boy Wrote: Koliko ja znam to sto si naveo je uglavnom posljedice nekog od sljedecih faktora:
- prevelike temperature fermentacije (esteri radi previsoke temperature kao i brza fermentacija sto u principu nije nedostatak ako je temperatura odgovarajuca)
- nedovoljno kvasca (esteri radi prevelike potrebe za mnozenjem kvasca)
Evo referenca na wyeast koji potvrdjuje moj post:
Some yeast strains have higher oxygen requirements than others. It is generally safe to assume that you need at least 10ppm of oxygen. 10ppm will supply adequate oxygen in most situations. Over-oxygenation is generally not a concern as the yeast will use all available oxygen within 3 to 9 hours of pitching and oxygen will come out of solution during that time as well. Under-oxygenation is a much bigger concern.
nisam siguran gdje sam pročitao, ali previše kisika u pivu može izazvati neželjene okuse, ali ako se aeracija radi nakon što se doda kvasac.
Ako se radi aeracija prije dodavanja kvasca, onda nema problema ako se preaerira... Vidi, ja sam isto tako negdje citao da nema nikakvih problema da se to odradi prije nego zapocne fermentacija (znaci po ubacivanju kvasca). Ustvari, cak sam radio i aeraciju sa kvascem u fermentoru i vjeruj nije bilo nikakvih problema sa okusom piva.
ovo je ključno.
Kvascu u lag fazi treba kisik, kada kvasac počne da proizvodi alkohol, tada je kisik nepoželjan i dovodi do offlavoura To je to. Kada fermentacija zapocne sav kisik izlazi van i ne treba ga "vracati" poslije unutra.
|
|
|
adisrebrenik
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation:
1
Location: bosna
|
RE: aeracija sladovine
(28.03.2018, 07:59 )danny_boy Wrote: (28.03.2018, 07:57 )Pivdzija Wrote: (28.03.2018, 07:52 )danny_boy Wrote: (28.03.2018, 07:48 )Pivdzija Wrote: (26.03.2018, 08:37 )danny_boy Wrote: Koliko ja znam to sto si naveo je uglavnom posljedice nekog od sljedecih faktora:
- prevelike temperature fermentacije (esteri radi previsoke temperature kao i brza fermentacija sto u principu nije nedostatak ako je temperatura odgovarajuca)
- nedovoljno kvasca (esteri radi prevelike potrebe za mnozenjem kvasca)
Evo referenca na wyeast koji potvrdjuje moj post:
Some yeast strains have higher oxygen requirements than others. It is generally safe to assume that you need at least 10ppm of oxygen. 10ppm will supply adequate oxygen in most situations. Over-oxygenation is generally not a concern as the yeast will use all available oxygen within 3 to 9 hours of pitching and oxygen will come out of solution during that time as well. Under-oxygenation is a much bigger concern.
nisam siguran gdje sam pročitao, ali previše kisika u pivu može izazvati neželjene okuse, ali ako se aeracija radi nakon što se doda kvasac.
Ako se radi aeracija prije dodavanja kvasca, onda nema problema ako se preaerira... Vidi, ja sam isto tako negdje citao da nema nikakvih problema da se to odradi prije nego zapocne fermentacija (znaci po ubacivanju kvasca). Ustvari, cak sam radio i aeraciju sa kvascem u fermentoru i vjeruj nije bilo nikakvih problema sa okusom piva.
ovo je ključno.
Kvascu u lag fazi treba kisik, kada kvasac počne da proizvodi alkohol, tada je kisik nepoželjan i dovodi do offlavoura To je to. Kada fermentacija zapocne sav kisik izlazi van i ne treba ga "vracati" poslije unutra.
https://www.gastrograph.com/blogs/gastro...art-3.html
kako nabavi ovu bocu o2 načita se svašta,,i hajd što sam sve benzine ulja i ostalo iznio iz kuce sad svima moram objašnjavati da ne varim uslužno autogeno .https://www.gastrograph.com/blogs/gastronexus/quality-control-in-beer-production-part-3.html
...i znači od sad aeriram samo maslinovim uljem ...
.Šalu na stranu,, sad mi treba savjet (kojom metodom da odredim količinu ppm kiska prije fermentacija) -ciljam 10, a prvu aeraciju radio sam tako da sam kroz difuzor u 50 l fermentor na 1 bar puštao 5 minuta O2...I kažu da je loše preći 15 ppm jer to već djeluje kao oksidacija i ima efekte posle na ukus piva.
|
|
|
dreamy
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 20
Joined: Nov 2017
Reputation:
0
Location: Hrvatska
|
RE: aeracija sladovine
Prvi puta sam upotrijebio akvarijsku pumpu za aeraciju na zadnjem kuhanju prije tri tjedna.Sterilizirao sam silikonsko crijevo i kamen prije upotrebe i mislim da je to dovoljno bez nekih dodatnih zaštita.Za koji dan cu otvoriti jednu bocu za test pa ti javim kako stvari stoje.
Gdje se pivo vari,dobro stoje stvari!
|
|
|
dreamy
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 20
Joined: Nov 2017
Reputation:
0
Location: Hrvatska
|
RE: aeracija sladovine
Sve prošlo bez problema,pivo je pitko.Nastavljam sa istim postupkom i za sljedeću turu.
Gdje se pivo vari,dobro stoje stvari!
|
|
|
velja
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 22
Joined: Jul 2017
Reputation:
0
Location: Pozarevac
|
|
|
Komi
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 15
Joined: Oct 2018
Reputation:
0
Location: Gacko
|
RE: aeracija sladovine
This post was last modified: 18.01.2019, 01:22 by Komi.
Pozdrav. Napravio sam aerator od pumpe za prskanje voca od deset litara. Na dnu prskalice sam stavio silikonsko crijevo,zacepio ga na drugom kraju i izbusio mnogo rupica silom. Sad samo sve to dezifinkujem,ocijedim i napumpam zdrak rucno naravno pumpom koja dodje na njoj i pustim zdrak. Super izgleda kako radi. Probao sam u obicnoj vodi na 25ºc. Interesuje me da li je ovo dovoljno dobro jer je kiseonik iz prostorije. Mogu da stavim i filter od vate sa alkoholom ako ima potrebe?
Ako je ovo dobro koliko vremena treba da aeriram 25L piva?
|
|
|