Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


aeracija sladovine
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Slavonski Brod
RE: aeracija sladovine
(25.03.2018, 08:42 )rafter Wrote:
(25.02.2018, 08:16 )danny_boy Wrote: [quote='

Može li se "preaerirati" sladovina?
Kod mene je linijska aeracija a ne radi mi na manometru protok kisika.

Previše kisika također može dovesti do nepoželjnih
posljedica kao što su prebrza fermentacija, preveliki rast kvasca (veći gubitci piva) te
veći sadržaj estera (veći voćni okus)
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
aeracija sladovine
This post was last modified: 26.03.2018, 08:37 by danny_boy.
Koliko ja znam to sto si naveo je uglavnom posljedice nekog od sljedecih faktora:

- prevelike temperature fermentacije (esteri radi previsoke temperature kao i brza fermentacija sto u principu nije nedostatak ako je temperatura odgovarajuca)
- nedovoljno kvasca (esteri radi prevelike potrebe za mnozenjem kvasca)

Evo referenca na wyeast koji potvrdjuje moj post:

Some yeast strains have higher oxygen requirements than others.  It is generally safe to assume that you need at least 10ppm of oxygen.  10ppm will supply adequate oxygen in most situations.  Over-oxygenation is generally not a concern as the yeast will use all available oxygen within 3 to 9 hours of pitching and oxygen will come out of solution during that time as well.  Under-oxygenation is a much bigger concern.
WWW Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: aeracija sladovine
(26.03.2018, 08:37 )danny_boy Wrote: Koliko ja znam to sto si naveo je uglavnom posljedice nekog od sljedecih faktora:

- prevelike temperature fermentacije (esteri radi previsoke temperature kao i brza fermentacija sto u principu nije nedostatak ako je temperatura odgovarajuca)
- nedovoljno kvasca (esteri radi prevelike potrebe za mnozenjem kvasca)

Evo referenca na wyeast koji potvrdjuje moj post:

Some yeast strains have higher oxygen requirements than others.  It is generally safe to assume that you need at least 10ppm of oxygen.  10ppm will supply adequate oxygen in most situations.  Over-oxygenation is generally not a concern as the yeast will use all available oxygen within 3 to 9 hours of pitching and oxygen will come out of solution during that time as well.  Under-oxygenation is a much bigger concern.


nisam siguran gdje sam pročitao, ali previše kisika u pivu može izazvati neželjene okuse, ali ako se aeracija radi nakon što se doda kvasac.

Ako se radi aeracija prije dodavanja kvasca, onda nema problema ako se preaerira...
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: aeracija sladovine
(28.03.2018, 07:48 )Pivdzija Wrote:
(26.03.2018, 08:37 )danny_boy Wrote: Koliko ja znam to sto si naveo je uglavnom posljedice nekog od sljedecih faktora:

- prevelike temperature fermentacije (esteri radi previsoke temperature kao i brza fermentacija sto u principu nije nedostatak ako je temperatura odgovarajuca)
- nedovoljno kvasca (esteri radi prevelike potrebe za mnozenjem kvasca)

Evo referenca na wyeast koji potvrdjuje moj post:

Some yeast strains have higher oxygen requirements than others.  It is generally safe to assume that you need at least 10ppm of oxygen.  10ppm will supply adequate oxygen in most situations.  Over-oxygenation is generally not a concern as the yeast will use all available oxygen within 3 to 9 hours of pitching and oxygen will come out of solution during that time as well.  Under-oxygenation is a much bigger concern.


nisam siguran gdje sam pročitao, ali previše kisika u pivu može izazvati neželjene okuse, ali ako se aeracija radi nakon što se doda kvasac.

Ako se radi aeracija prije dodavanja kvasca, onda nema problema ako se preaerira...
Vidi, ja sam isto tako negdje citao da nema nikakvih problema da se to odradi prije nego zapocne fermentacija (znaci po ubacivanju kvasca). Ustvari, cak sam radio i aeraciju sa kvascem u fermentoru i vjeruj nije bilo nikakvih problema sa okusom piva.
WWW Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: aeracija sladovine
(28.03.2018, 07:52 )danny_boy Wrote:
(28.03.2018, 07:48 )Pivdzija Wrote:
(26.03.2018, 08:37 )danny_boy Wrote: Koliko ja znam to sto si naveo je uglavnom posljedice nekog od sljedecih faktora:

- prevelike temperature fermentacije (esteri radi previsoke temperature kao i brza fermentacija sto u principu nije nedostatak ako je temperatura odgovarajuca)
- nedovoljno kvasca (esteri radi prevelike potrebe za mnozenjem kvasca)

Evo referenca na wyeast koji potvrdjuje moj post:

Some yeast strains have higher oxygen requirements than others.  It is generally safe to assume that you need at least 10ppm of oxygen.  10ppm will supply adequate oxygen in most situations.  Over-oxygenation is generally not a concern as the yeast will use all available oxygen within 3 to 9 hours of pitching and oxygen will come out of solution during that time as well.  Under-oxygenation is a much bigger concern.


nisam siguran gdje sam pročitao, ali previše kisika u pivu može izazvati neželjene okuse, ali ako se aeracija radi nakon što se doda kvasac.

Ako se radi aeracija prije dodavanja kvasca, onda nema problema ako se preaerira...
Vidi, ja sam isto tako negdje citao da nema nikakvih problema da se to odradi prije nego zapocne fermentacija (znaci po ubacivanju kvasca). Ustvari, cak sam radio i aeraciju sa kvascem u fermentoru i vjeruj nije bilo nikakvih problema sa okusom piva.

ovo je ključno.
Kvascu u lag fazi treba kisik, kada kvasac počne da proizvodi alkohol, tada je kisik nepoželjan i dovodi do offlavoura
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: aeracija sladovine
(28.03.2018, 07:57 )Pivdzija Wrote:
(28.03.2018, 07:52 )danny_boy Wrote:
(28.03.2018, 07:48 )Pivdzija Wrote:
(26.03.2018, 08:37 )danny_boy Wrote: Koliko ja znam to sto si naveo je uglavnom posljedice nekog od sljedecih faktora:

- prevelike temperature fermentacije (esteri radi previsoke temperature kao i brza fermentacija sto u principu nije nedostatak ako je temperatura odgovarajuca)
- nedovoljno kvasca (esteri radi prevelike potrebe za mnozenjem kvasca)

Evo referenca na wyeast koji potvrdjuje moj post:

Some yeast strains have higher oxygen requirements than others.  It is generally safe to assume that you need at least 10ppm of oxygen.  10ppm will supply adequate oxygen in most situations.  Over-oxygenation is generally not a concern as the yeast will use all available oxygen within 3 to 9 hours of pitching and oxygen will come out of solution during that time as well.  Under-oxygenation is a much bigger concern.


nisam siguran gdje sam pročitao, ali previše kisika u pivu može izazvati neželjene okuse, ali ako se aeracija radi nakon što se doda kvasac.

Ako se radi aeracija prije dodavanja kvasca, onda nema problema ako se preaerira...
Vidi, ja sam isto tako negdje citao da nema nikakvih problema da se to odradi prije nego zapocne fermentacija (znaci po ubacivanju kvasca). Ustvari, cak sam radio i aeraciju sa kvascem u fermentoru i vjeruj nije bilo nikakvih problema sa okusom piva.

ovo je ključno.
Kvascu u lag fazi treba kisik, kada kvasac počne da proizvodi alkohol, tada je kisik nepoželjan i dovodi do offlavoura
To je to. Kada fermentacija zapocne sav kisik izlazi van i ne treba ga "vracati" poslije unutra.
WWW Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: bosna
RE: aeracija sladovine
(28.03.2018, 07:59 )danny_boy Wrote:
(28.03.2018, 07:57 )Pivdzija Wrote:
(28.03.2018, 07:52 )danny_boy Wrote:
(28.03.2018, 07:48 )Pivdzija Wrote:
(26.03.2018, 08:37 )danny_boy Wrote: Koliko ja znam to sto si naveo je uglavnom posljedice nekog od sljedecih faktora:

- prevelike temperature fermentacije (esteri radi previsoke temperature kao i brza fermentacija sto u principu nije nedostatak ako je temperatura odgovarajuca)
- nedovoljno kvasca (esteri radi prevelike potrebe za mnozenjem kvasca)

Evo referenca na wyeast koji potvrdjuje moj post:

Some yeast strains have higher oxygen requirements than others.  It is generally safe to assume that you need at least 10ppm of oxygen.  10ppm will supply adequate oxygen in most situations.  Over-oxygenation is generally not a concern as the yeast will use all available oxygen within 3 to 9 hours of pitching and oxygen will come out of solution during that time as well.  Under-oxygenation is a much bigger concern.


nisam siguran gdje sam pročitao, ali previše kisika u pivu može izazvati neželjene okuse, ali ako se aeracija radi nakon što se doda kvasac.

Ako se radi aeracija prije dodavanja kvasca, onda nema problema ako se preaerira...
Vidi, ja sam isto tako negdje citao da nema nikakvih problema da se to odradi prije nego zapocne fermentacija (znaci po ubacivanju kvasca). Ustvari, cak sam radio i aeraciju sa kvascem u fermentoru i vjeruj nije bilo nikakvih problema sa okusom piva.

ovo je ključno.
Kvascu u lag fazi treba kisik, kada kvasac počne da proizvodi alkohol, tada je kisik nepoželjan i dovodi do offlavoura
To je to. Kada fermentacija zapocne sav kisik izlazi van i ne treba ga "vracati" poslije unutra.

https://www.gastrograph.com/blogs/gastro...art-3.html
kako nabavi ovu bocu o2 načita se svašta,,i hajd što sam sve benzine ulja i ostalo iznio iz kuce sad svima moram objašnjavati da ne varim uslužno autogeno .https://www.gastrograph.com/blogs/gastronexus/quality-control-in-beer-production-part-3.html
...i znači od sad aeriram samo maslinovim uljem Smile...
.Šalu na stranu,, sad mi treba savjet (kojom metodom da odredim količinu ppm kiska prije fermentacija) -ciljam 10, a prvu aeraciju radio sam tako da sam kroz difuzor u 50 l fermentor na 1 bar puštao 5 minuta O2...I kažu da je loše preći 15 ppm jer to već djeluje kao oksidacija i ima efekte posle na ukus piva.
Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 76
Joined: Nov 2017
Reputation: 0 Location: Tuzla
RE: aeracija sladovine
Pozdrav. Punac i punica su pomogli proizvodnju sa Tetra akvarijumskom pumpom, pa me interesuje ima li se kod nas uopšte negdje nabavit onaj sanitacijski filter i koliko je on zapravo nužan. Neko je spominjao da je koristio ili da će koristiti filter za benzin i eventualno dodati vatu ili nesto drugo što bi moglo posluziti za filtriranje, pa ako bi neko mogao podijeliti iskustvo i oko toga. Kamen sam vec nabavio.
Find Odgovori
dreamy Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 20
Joined: Nov 2017
Reputation: 0 Location: Hrvatska
RE: aeracija sladovine
Prvi puta sam upotrijebio akvarijsku pumpu za aeraciju na zadnjem kuhanju prije tri tjedna.Sterilizirao sam silikonsko crijevo i kamen prije upotrebe i mislim da je to dovoljno bez nekih dodatnih zaštita.Za koji dan cu otvoriti jednu bocu za test pa ti javim kako stvari stoje.
Gdje se pivo vari,dobro stoje stvari!
Find Odgovori
dreamy Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 20
Joined: Nov 2017
Reputation: 0 Location: Hrvatska
RE: aeracija sladovine
Sve prošlo bez problema,pivo je pitko.Nastavljam sa istim postupkom i za sljedeću turu.
Gdje se pivo vari,dobro stoje stvari!
Find Odgovori
velja Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 22
Joined: Jul 2017
Reputation: 0 Location: Pozarevac
RE: aeracija sladovine
Ja sam ga nabavio ovde
https://www.aliexpress.com/item/2PCS-LOT...4c4dedtjB7

koristim ga sa pumpom za akvarijume i prohrom rasprsivacem 2mikrona. Za sada radi bez problema.
Find Odgovori
Komi Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 15
Joined: Oct 2018
Reputation: 0 Location: Gacko
RE: aeracija sladovine
This post was last modified: 18.01.2019, 01:22 by Komi.
Pozdrav. Napravio sam aerator od pumpe za prskanje voca od deset litara. Na dnu prskalice sam stavio silikonsko crijevo,zacepio ga na drugom kraju i izbusio mnogo rupica silom. Sad samo sve to dezifinkujem,ocijedim i napumpam zdrak rucno naravno pumpom koja dodje na njoj i pustim zdrak. Super izgleda kako radi. Probao sam u obicnoj vodi na 25ºc. Interesuje me da li je ovo dovoljno dobro jer je kiseonik iz prostorije. Mogu da stavim i filter od vate sa alkoholom ako ima potrebe?

Ako je ovo dobro koliko vremena treba da aeriram 25L piva?
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools