Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

PRVO MODRIČKO PIVO
prokrustMd Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

RE: PRVO MODRIČKO PIVO
Temperatura u fermentatoru ne pada ispod 24*C,u prostoriji je 22*C,pretpostavljam da će biti problema.
Valja sutra kupovati stiropor i praviti kutiju za zaledjene flaše, ako nije već kasno.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

PRVO MODRIČKO PIVO
Pokvasi neki duks deblji I omotaj oko fermentora za prvu pomoc

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

PRVO MODRIČKO PIVO
(30.07.2018, 06:08 )prokrustMd Wrote: Temperatura u fermentatoru ne pada ispod 24*C,u prostoriji je 22*C,pretpostavljam da će biti problema.
Valja sutra kupovati stiropor i praviti kutiju za zaledjene flaše, ako nije već kasno.
Pa mislim da ti je to vec kasno, pri takvoj temperaturi i dovoljnoj kolicini kvasca mogla bi u tri dana kompletna fermentacija da se zavrsi. Kontrolisana temperatura je jako bitna i u pocetku radi toga da se izbjegne izmedju ostalog prebrzo razmnozavanje kvasca (dovodi do estera).

To pivo bi moglo imati dosta problema, kao sto su poviseni esteri i alkoholi, diacetil... ali posto su ti prve ture ja ne bih brinuo. Odradi postupak do kraja, a postoje sanse da ce pivo biti solidnog okusa. Bitno je da vremenom korigujes postupak tako da u sto vecoj mjeri ispostujes standardne procedure o kojima se puno pisalo na ovom i ostalim forumima. Odlicno pivo je lako napraviti, samo budi uporan dok potpuno ne ovladas postupkom.
WWW Find Odgovori
prokrustMd Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Nismo ni polagali neke velike nade u prvu turu, više je bilo kao upoznavanje sa samim procesom.
U glavnom, znamo gdje smo pogriješili i sad imamo mjesec dana da se konsolidujemo.
Ipak ću sutra napraviti kutiju od stiropora i malo isforsirati sa ledom, pa kako bude.

Hvala na savjetima.
Find Odgovori
prokrustMd Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 02.08.2018, 06:54 by prokrustMd.
Danas sam otvorio fermentator (četvrti dan) i zateknem poprilično ružnu sliku.
Ne znam da li treba ovako izgledati ali miris je sasvim prijatan (citra i ječam) bez ikakvih ružnih primjesa.

Attached Files Thumbnail(s)

Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

PRVO MODRIČKO PIVO
Ne otvaraj.. ovo izgleda ko normalna fermentacija

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

PRVO MODRIČKO PIVO
Sve je ok. Ali nemoj tako rano otvarati. Malo više strpljenja, rizikuješ da ti nešto upadne u fermentor i da tako izazoveš infekciju

Sent from my LG-H420 using Tapatalk
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(02.08.2018, 06:53 )prokrustMd Wrote: Danas sam otvorio fermentator (četvrti dan) i zateknem poprilično ružnu sliku.
Ne znam da li treba ovako izgledati ali miris je sasvim prijatan (citra i ječam) bez ikakvih ružnih primjesa.

Nisam ginekolog ali mogu pogledati Smile

Meni izgleda kao da je sve ok. Bio je prevelik krauzen i nije se istalozilo. Desi se nekada.

Koliko je dugo na fermentaciji, jesi li radio cold crash?
WWW Find Odgovori
prokrustMd Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Četvrti dan od zatvaranja fermentatora.
Imali smo problema sa temperaturom (nije padala ispod 24,5), a čini mi se i da vrenjača baš ne dihtuje.
Napravim kutiju od stiropora i počnem ubacivati led u flašama i tako skinem temp. na 20,5.
Odškrinuo sam poklopac tek toliko da se može slikati, 3 sekunde je bilo otvoreno.
Find Odgovori
prokrustMd Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Danas je trinaesti dan fermentacije. Temperaturu smo održavali na nekih 18-19 stepeni pomoću patrona za piknik frižidere. U utorak (šesnaesti dan) ćemo odmjeriti FG i ponoviti još dva dana, pa ćemo viditi šta smo napravili.

Nego, imam pitanje.
Naletio sam na staklene pletare za rakiju od 54l po cijeni od nekih 30KM.
Može li se to iskoristiti za fermentator jer bi mogli duple ture kuhati, a dodje dosta jeftinije od ovih plastičnih specijaliziranih kanti?
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(11.08.2018, 01:34 )prokrustMd Wrote: Danas je trinaesti dan fermentacije. Temperaturu smo održavali na nekih 18-19 stepeni pomoću patrona za piknik frižidere. U utorak (šesnaesti dan) ćemo odmjeriti FG i ponoviti još dva dana, pa ćemo viditi šta smo napravili.

Nego, imam pitanje.
Naletio sam na staklene pletare za rakiju od 54l po cijeni od nekih 30KM.
Može li se to iskoristiti za fermentator jer bi mogli duple ture kuhati, a dodje dosta jeftinije od ovih plastičnih specijaliziranih kanti?
Staklo je idealno za fermentaciju, ali je problem sto je takve posude jako tesko cistiti. Pored toga, osjetljivo je na promjene temperature pa ne smijes ni toplu vodu koristiti. Lako pucaju, i nemali broj pivara zna biti gadno posjecen. Moja preporuka je to izbjegavati...
WWW Find Odgovori
prokrustMd Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 14.08.2018, 04:06 by prokrustMd.
Prvo mjerenje FG izvršeno, 1012 na 17,3*C.
Naravno,morao sam probati i evo me sa osmjehom 1h kasnije.
Kako sam mislio da je propalo, ovo je FENOMENALNO!

Attached Files Thumbnail(s)

Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools