Swup
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation:
0
Location: Beograd
|
Pomoc oko recepta
This post was last modified: 03.08.2018, 04:04 by Swup.
Moracu da napravim bar 4-5 tura pa cu menjati hmelj na startu i da uporedjujem razlike to je posle lako.
Nisam mogao da verujem koliko je tamno kad sam krenuo da istacem slad vidi se i na slici koliko je tamno.
U pocetku se osecalo malo na kafu ali posle zavrsene fermentacije vise nista ostala je samo boja.
Jos mi nisu poslali sastav vode a nemam kako da izmerim ph da li mislis da je ok da sutra dodam 2 limuna u slad kao prosli put. Kolicina slada je priblizna proslom kuvanju ili da probam sa 3 nece se osecati sigurno na ovoliku kolicinu vode.
Nadam se da ce mi odgovoriti u toku sledece nedelje. Nameravam da narucim sa aliexpresa ph metar ima do 20€ po mom misljenju za moje potrebe ok spravica.
Inside my heart is breaking.
My make-up may be flaking.
But my smile still stays on.
|
|
|
dandrug
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 39
Joined: Sep 2016
Reputation:
1
Location: gradiska
|
RE: Pomoc oko recepta
Stavi ti mozda ipak 2 limuna ili još pametnije malo istražuj po netu koliko u limunovom soku ima limunske kiseline i koji joj je pH. Za mliječnu kiselinu znam ona ima pH 2.4 ja za turu od 30 litara piva stavim 8 ml kiseline u vodu u kojoj radim ukomljavanje. Voda je mnogo bitna. Ostavi je preko noći i da hlor ispari. Taj pH metar je mozda malo i preskup ima ih na ebay jeftinijih.
Možeš čak i kupiti neku vodu u marketu koja ima sastav koji odgovara Palmeru al koliko sam vidio na netu vaša beogradska voda je ok za te početne ture.
|
|
|
Swup
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation:
0
Location: Beograd
|
Pomoc oko recepta
This post was last modified: 04.08.2018, 08:31 by Swup.
Skuvana nova tura SNPA klon og 1054 spustio temp na 18
aerirao rehidrirao kvasac 30 min temp 18 i sipao izbacio sam vrenjacu.
Dva limuna za sada dok ne nabavim ph metar.
Ako bude ukus kao sto mirise bice to recept br. 1
Voda je sipana juce po vasoj preporuci
Chiler stize za par dana ali sad je bilo brze hladjenje.
Ispiranje je zavrsilo u solji.
Nisam dovoljno iskusan da procenim da li je ovo dobro ili ne. Ali je krenulo da reaguje kada je tegla ostala na sobnoj temp pola sata.
Inside my heart is breaking.
My make-up may be flaking.
But my smile still stays on.
|
|
|
Swup
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation:
0
Location: Beograd
|
Pomoc oko recepta
Vrenje je krenulo
Stigao mi je sastav vode
pH- 7.4
Provodljivost, µS/cm 345
Аmonijak (NH4+), mg/ l <0.05
Nitriti (NO2-), mg/l <0.005
Nitrati (NO3-), mg/l 4.6
Hloridi Cl -, mg/l 17.4
Fluoridi F-, mg/l 0.05
Ukupna tvrdoca , º dH 10.2
Bikarbonati HCO3-, mg/l 158.6
Sulfati (SO42-), mg/l 39.6
Natrijum, mg/l 7.7
Kalijum, mg/l 1.5
Magnezijum, mg/l 10.4
Kalcijum, mg/l 64.5
Kad savladam osnovne postupke da se malo igram i sa vodom.
Inside my heart is breaking.
My make-up may be flaking.
But my smile still stays on.
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
Pomoc oko recepta
Odlicna ti je voda, po meni tu se nista posebno ne treba prilagodjavati za pocetak.
Nabavis nekad samo CaCl i CaSO4 i podesavas sa prvim Kloride, a sa drugim Sulfate.
Najvaznije je da iz vode oslobodis Klor. Preporuke da se dan prije natoci i ostavi otvoreno mislim da i nisu bas pouzdane.
Jedino je potrebno pH komine da kontrolises dodavanjem Mlijecne kiseline. Posto ti bikarbonati nisu preveliki mislim da bi trebalo za tamna piva da voda bude taman, a za svijetla da treba nesto dodati kiseline (cca 2ml do 3ml na 20L turu). Ovo je naravno otprilike.
|
|
|
Swup
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation:
0
Location: Beograd
|
Pomoc oko recepta
Jos par kuvanja i onda krecem u podesavanje do tada cu nabaviti potrebne sirovine i ph metar.
Kvasac je krenuo da radi sutra planiram da izvadim deo da probam kako ce da ispadne. Proslo ispiranje je mozda i moglo da se iskoristi ali nisam dovoljno iskusan da procenim, mozda je bilo ofarbano zbog slada.
U svakom slucaju niva iskustva se sticu.
Napokon su stigle bakarne cevi ove nedelje se pravi chiller i komora od zamrzivaca samo da stigne stc.
Hvala svima na savetima.
Obavestavam o daljem toku zanimljivog hobija
Inside my heart is breaking.
My make-up may be flaking.
But my smile still stays on.
|
|
|
Swup
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation:
0
Location: Beograd
|
Prvi koraci pivara pocetnika
This post was last modified: 10.08.2018, 08:53 by Swup.
Pvc fi 200 za kanalizaciju i motaj
10 m 10mm koliko sam shvatio bice dosta za hladjenje 25 l u nekom razumnom roku.
Danas pala proba posle 8 dana u flasama
I skroz sam zadovoljan pivo je odlicno ima dobar ukus i jacinu,fali malo gorcine i pena nije postojana skroz se izgubi posle 1 min.
Mutno je poprilicno , posle sam citao da treba ostaviti fermentor bar sat vremena pre pretakanja da se malo slegne kvasac koji se podigne prilikom prebacivanja. Sledeca tura mora pazljivije da se odradi.
Za prvo vise nego dobro
Izvadio sam kvasac da probam da napravim starter za sledecu turu. Nabavljam delove za stir plate nadam se da ce biti gotov do tad.
Inside my heart is breaking.
My make-up may be flaking.
But my smile still stays on.
|
|
|
Swup
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation:
0
Location: Beograd
|
Prvi koraci pivara pocetnika
This post was last modified: 30.08.2018, 08:24 by Swup.
Napokon sredjen zamrzivac
Nov lonac za kuvanje 50l
Flasiran SNPA musici cekamo degustaciju.
Negde sam video da se pumpa za ves masinu koristi za pretakanje vode. Da li je neko pokusavao nesto slicno i kakva su iskustva.
Vredi li truda ili da se saceka, pa da se kupi inox pumpa za par meseci.
Inside my heart is breaking.
My make-up may be flaking.
But my smile still stays on.
|
|
|
zlimfur
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation:
7
Location: Srebrenik, BiH
|
|
|