Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


PRVO MODRIČKO PIVO
prokrustMd Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 83
Joined: Sep 2013
Reputation: 0 Location: Modriča
RE: PRVO MODRIČKO PIVO
This post was last modified: 19.08.2018, 08:04 by prokrustMd.
Prva tura je u staklu.
FG 1012 na 16,3*C
Miris razvaljuje,gorčina muška.
Flaširali smo u 0,33l flašice i dodavali 5gr šećera,ležaće u podrumu na nekih 22-23*C.
Ostalo je mutno jer nismo radili cool crash, ne smeta nam što je mutno.
Sad sitno brojimo.


Attached Files Thumbnail(s)
   
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: PRVO MODRIČKO PIVO
(19.08.2018, 08:02 )prokrustMd Wrote: Prva tura je u staklu.
FG 1012 na 16,3*C
Miris razvaljuje,gorčina muška.
Flaširali smo u 0,33l flašice i dodavali 5gr šećera,ležaće u podrumu na nekih 22-23*C.
Ostalo je mutno jer nismo radili cool crash, ne smeta nam što je mutno.
Sad sitno brojimo.

5g secera na litar ili u svaku flasicu?
WWW Find Odgovori
prokrustMd Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 83
Joined: Sep 2013
Reputation: 0 Location: Modriča
RE: PRVO MODRIČKO PIVO
(19.08.2018, 08:29 )zlimfur Wrote:
(19.08.2018, 08:02 )prokrustMd Wrote: Prva tura je u staklu.
FG 1012 na 16,3*C
Miris razvaljuje,gorčina muška.
Flaširali smo u 0,33l flašice i dodavali 5gr šećera,ležaće u podrumu na nekih 22-23*C.
Ostalo je mutno jer nismo radili cool crash, ne smeta nam što je mutno.
Sad sitno brojimo.

5g secera na litar ili u svaku flasicu?

Na svaku flašicu.
Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 410
Joined: Apr 2015
Reputation: 2 Location: Gračanica
RE: PRVO MODRIČKO PIVO
Moglo bi biti nereda u podrumu Sad
Previse ti je 5g na 0.33
Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: PRVO MODRIČKO PIVO
(20.08.2018, 06:18 )bhgr1 Wrote: Moglo bi biti nereda u podrumu Sad
Previse ti je 5g na 0.33
Ne da bi moglo negi ce i biti. Jedino sto mi pada na pamet je pratiti svaki dan sta se desava i kada gaziranost bude ok odmah ili na twmperaturu ispod 10 ili pasterizovati. Inace, popucace sve boce.
WWW Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: PRVO MODRIČKO PIVO
(19.08.2018, 09:58 )prokrustMd Wrote:
(19.08.2018, 08:29 )zlimfur Wrote: 5g secera na litar ili u svaku flasicu?

Na svaku flašicu.

obicno secera ide od 6 do 8 grama po litri, zavisi o kakvoj se pivi radi, i koji efekat zelis postic.

ti si stavio 15 grama po litri, sto je otprilike duplo vise od potrebnog. tako da ce ti pivo definitivno biti pregazirano. moguce je pucanje flasa (budi oprezan), a vrlo vjerovatno ces u svakoj flasi imati gejzir, koji ce nakon otvaranja pozeljeti da ide van.

pokusaj sa ovim sto ti je danny_boy predlozio.

drzi flase na hladnom i kad budes otvaro, otvaraj u sudoperu da ima gdje iskipit. i cuvaj se, posebno pucanja flasa.

mene je osino cep pregazirane pive pravo u stomak. imo sam fleku, ko da m je gumeni metak pogodio.. nije da te plasim, ali moglo bi biti svega.. Big Grin
WWW Find Odgovori
prokrustMd Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 83
Joined: Sep 2013
Reputation: 0 Location: Modriča
RE: PRVO MODRIČKO PIVO
This post was last modified: 20.08.2018, 05:23 by prokrustMd.
Znači jedno 4-5 dana na sobnoj temperaturi, pa u škaf sa vodom i ledom?
Pa kako bude jbg, od početka smo otpisali turu,a ona se te izvuče te usere (da prostite).

Nego, naletim u Bingu u Md na inox cjedilo za escajg pa kontam da bi se moglo iskoristit za hmeljenje,a?


Attached Files Thumbnail(s)
   
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
PRVO MODRIČKO PIVO
Cim ti se pivo karbonizira u ovom slicaju to moze biti za dan ili dva treba trajno prekinuti fermentaciju imobilizacijom kvasca. Ale kvasci bi trebali prestati sa radom pri temperaturama ispod 14 stepeni. Da budes siguran idi ispod 10. I tako moras boce drzati trajno ne samo malo jer cim poraste tenperatura kvasci ce opet proraditi. Druga varijanta je boce zagrijati do 80 stepeni i drzati do 20min i ohladiti. Tako ces "ubit" kvasce i prekinuti fermentaciju. Ako ostavis tako mislim da nema sanse da ti sve boce bukvalno ne explodiraju.
WWW Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
PRVO MODRIČKO PIVO
Ja sam kupio ovo u bingu, prekrupno je za hmelj, ali ja u to ostavim onu kesu sa hmeljem da se ocijedi fino (na pocetku karijere sam koristio dva poklopca ko cinele).. Wink

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
prokrustMd Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 83
Joined: Sep 2013
Reputation: 0 Location: Modriča
RE: PRVO MODRIČKO PIVO
Ovo zagrijavanje, je li bolje raditi u šerpi sa vodom ili u rernu da poslažem flaše?
Da neće popucati kad nabijem temperaturu?
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: PRVO MODRIČKO PIVO
(21.08.2018, 03:27 )prokrustMd Wrote: Ovo zagrijavanje, je li bolje raditi u šerpi sa vodom ili u rernu da poslažem flaše?
Da neće popucati kad nabijem temperaturu?

mozes u serpi, lakse ti je drzati temperaturu tako s vodom.. i stavi nesto na dno, da flase ne dodiruju dno koje je mnogo toplije od ostatka ..

nedavno sam i ovo procito.. radio nisam..

http://magazinsana.rs/kako-iskoristiti-m...i-zimnice/
WWW Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: PRVO MODRIČKO PIVO
(21.08.2018, 03:32 )zlimfur Wrote:
(21.08.2018, 03:27 )prokrustMd Wrote: Ovo zagrijavanje, je li bolje raditi u šerpi sa vodom ili u rernu da poslažem flaše?
Da neće popucati kad nabijem temperaturu?

mozes u serpi, lakse ti je drzati temperaturu tako s vodom.. i stavi nesto na dno, da flase ne dodiruju dno koje je mnogo toplije od ostatka ..

nedavno sam i ovo procito.. radio nisam..

http://magazinsana.rs/kako-iskoristiti-m...i-zimnice/
Ja sam radio pasterizovanje kiselih paprika tako sto sam stavio direktno i nije bilo problema. Samo je bitno da stavis u hladnu vodu i lagano zagrijavas. Ma ako nista prvo testiraj sa jednom bocom...
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 17 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools