Svarrogh
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation:
4
Location: Vukovar, Croatia
|
|
|
kurta
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 19
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: tuzla
|
RE: Mikro pivare
Neka je sa srecom Zis, sretan je covjek koji napravi posao od hobija.
U vinu je mudrost, u pivu je snaga, u vodi je bakterija
|
|
|
euro207
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 27
Joined: Jan 2019
Reputation:
1
Location: Bijeljina
|
RE: Mikro pivare
Pozdrav za sve pivare. Može li mi neko reći kakvi su stvarni troškovi u vezi sa legalnom proizvodnjom i prodajom piva. Pod "legalno" mislim na registrovanu doo firmu ili preduzetnika, bar kod itd.. Unaprijed hvala.
|
|
|
galabl
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: Mikro pivare
(16.03.2019, 08:45 )euro207 Wrote: (15.03.2019, 07:18 )MagarACDC Wrote: (15.03.2019, 11:33 )euro207 Wrote: Pozdrav za sve pivare. Može li mi neko reći kakvi su stvarni troškovi u vezi sa legalnom proizvodnjom i prodajom piva. Pod "legalno" mislim na registrovanu doo firmu ili preduzetnika, bar kod itd.. Unaprijed hvala.
Ovisno prije svega u kojem entitetu zelis registrovati pivaru
Bijeljina, tj Republika Srpska. Pitam zbog toga da vidim da li je bolje otvoriti doo ili preduzetništvo ili kuvati količine piva samo za sebe. Mi (Gorštak) smo smo odabrali oblik poljoprivredne zadruge jer mozemo raditi uvoz i izvoz, ne moramo imati zaposlene (sto je ekstremno olaksavajuce na samom pocetku). Zadruge imaju dobre prilike za podsticaje od Ministarstva poljoprivrede. Biti zadruga godisnje kosta 600KM (300KM je obavezno clanstvo u Zadruznom savezu RS i 300KM kosta godisnja revizija koju radi Savez). To je to. Ostali godisnji troskovi su porez na dobit ako je ima (10%), republicka i komunalna taksa (ukupno 500KM, iznos konunalne varira po opstinama), takse za pp zastitu, sume i vode su oko 100KM ukupno, clanstvo u GS1 organizaciji koja izdaje bar kodove je 258KM godisnje (ako imas do 10 bar kodova ako se ne varam), troskovi izrade godisnjeg finansijskog izvjestaja oko 200KM. Mi smo dobrovoljno u sistemu PDVa od dana osnivanja tako da imamo i tu obavezu. Akciza na prodatu litru piva iznosu 0.20KM i to plaćaš svaki mjesec za promet iz prethodnog mjeseca kao i PDV (ako ga ima tj ako je PDV izlaznih faktura veći od zbira PDVa ulaznih faktura). Eto. To je to otprilike.
|
|
|
euro207
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 27
Joined: Jan 2019
Reputation:
1
Location: Bijeljina
|
RE: Mikro pivare
(16.03.2019, 10:49 )galabl Wrote: (16.03.2019, 08:45 )euro207 Wrote: (15.03.2019, 07:18 )MagarACDC Wrote: (15.03.2019, 11:33 )euro207 Wrote: Pozdrav za sve pivare. Može li mi neko reći kakvi su stvarni troškovi u vezi sa legalnom proizvodnjom i prodajom piva. Pod "legalno" mislim na registrovanu doo firmu ili preduzetnika, bar kod itd.. Unaprijed hvala.
Ovisno prije svega u kojem entitetu zelis registrovati pivaru
Bijeljina, tj Republika Srpska. Pitam zbog toga da vidim da li je bolje otvoriti doo ili preduzetništvo ili kuvati količine piva samo za sebe. Mi (Gorštak) smo smo odabrali oblik poljoprivredne zadruge jer mozemo raditi uvoz i izvoz, ne moramo imati zaposlene (sto je ekstremno olaksavajuce na samom pocetku). Zadruge imaju dobre prilike za podsticaje od Ministarstva poljoprivrede. Biti zadruga godisnje kosta 600KM (300KM je obavezno clanstvo u Zadruznom savezu RS i 300KM kosta godisnja revizija koju radi Savez). To je to. Ostali godisnji troskovi su porez na dobit ako je ima (10%), republicka i komunalna taksa (ukupno 500KM, iznos konunalne varira po opstinama), takse za pp zastitu, sume i vode su oko 100KM ukupno, clanstvo u GS1 organizaciji koja izdaje bar kodove je 258KM godisnje (ako imas do 10 bar kodova ako se ne varam), troskovi izrade godisnjeg finansijskog izvjestaja oko 200KM. Mi smo dobrovoljno u sistemu PDVa od dana osnivanja tako da imamo i tu obavezu. Akciza na prodatu litru piva iznosu 0.20KM i to plaćaš svaki mjesec za promet iz prethodnog mjeseca kao i PDV (ako ga ima tj ako je PDV izlaznih faktura veći od zbira PDVa ulaznih faktura). Eto. To je to otprilike.
Super. Hvala na detaljnom odgovoru. Imam još jedno pitanje: da li je prilikom registrovanja zadruge potrebno da imaš odrađen tehnološki projekat ovjeren od tehnologa sa položenim stručnim ispitom? Pitam zato što je već ranije neko spomenuo u ovoj temi.
PS pio sam tvoje pivo (Gorštak) i super je
|
|
|
MagarACDC
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 58
Joined: Jan 2017
Reputation:
2
Location: Sarajevo
|
RE: Mikro pivare
Kod mene je pivara (Silvertown Brewery) registrovana kao Zanatska radnja. Ja kad sam registrovao radnju trazili su tehnoloski projekat ovjeren od strane tehnologa, mada to zakon nije naredio. Tada mi je bas Nikola pojasnio malo kako to ide i da mi ne mogu traziti to pa sam ja poslao tehnoloski projekat koji sam sam uradio i registracija je prosla. Ne znam da li se sta mijenjalo od tada u zakonu. Meni je zanatska radnja dodatni posao pa ne moram placati poreze za sebe jer se vec placaju. nisam u pdv sistemu, od troskova mjesecnih imam vodjenje knjiga, neka taksa od 50 KM cini mi se i imaju neke godisnje takse cini mi se 250 KM. Dok ne dobijes akcizni broj od uprave za indirektno oporezivanje ne mozes raditi, na svaku izdatu fakturu moras platiti akcizu odma, sa tim nema zajebancije jer salju opomene ako im ne uplatis i 6 KM, (meni se desilo da je stigla opomena da ce mi plijeniti imovinu zbog duga od 6 KM). Po meni je veca zajebancija napraviti pivaru da zadovoljava sve sto trazi inspekcija, mene su peglali npr sto jedan tid nisam imao komplet u plocicama, morao sam napraviti posebnu prostoriju za presvlacenje, magacin u kojem se drze sirovine ne moze biti magacin i za gotove proizvode, sve mora biti odvojeno, ventilacija mora biti odradjena kako treba radi isparavanja i jos nekih trista cuda. U troskove moras racunati i analize piva jer ti to sanitarna inspekcija trazi odma cim dodje, takodje brisevi se rade redovno za higijenu u pivari i sve to kosta. Uglavnom ima dosta toga za platiti a malo za naplatiti
|
|
|
galabl
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: Mikro pivare
Meni je inspekcija hrane sugerisala da uradim tehničko tehnološki projekat, ali nisu mi zamjerili što ga nemam (i još nisam uradio), a to treba da uradi stručnjak. Nikako da uhvatim da imam i vremena i para, uvijek jedno fali.
Što se tiče ovih uslova, radio sam sam Ministarstvom poljoprivrede RS na jednom pravilniku koji se tiče upravo malih proizvođača hrane (a to smo mi) i prostornih uslova. Kad stupi ma snagu (trebao bi uskoro) on će dosta pojednostaviti te zahtjeve, u smislu da sve možeš imati u jednoj prostoriji ali da se pobrineš da ne može doći do međusobne kontaminacije između sirovina, higijenskih sredstava, gotovih proizvoda i sl.
Zaboravio sam pomenuti da će se po tom pravilniku analize ispravnosti morati raditi na svakih 6 mjeseci (za bilo koje pivo koje odneseš, ne moraš za sve, osim ako baš hoćeš). Sada nije propisano koliko se često moraju raditi. Te analize su oko 50KM. Imaš i fizičko hemijsku analizu koja se radi obično kada pivo prvi put izlazi na tržište i tad radiš sve parametre a to je oko 200KM. To sve radi Zavod za javno zdravstvo RS. Ja npr. još nisam uradio ovu analizu za sva piva, samo za jedno ili dva (od 7 različitih koliko sam do sad izbacio) i nije bilo zamjerki inspekcije. Tolerišu dosta toga ako si korektan i normalan, ako se trudiš da sve ispouštuješ koliko možeš.
|
|
|