Rehidracija suhog kvasca I aeracija sladovine za isti
U par tura mi se zadesilo da tecni kvasci nisu bili ok, I onda sam stvar popravljo sa suhim, direkt u fermentor, bez rehidracije.
Poslije sam se zainteresovo za tu temu, jer u pivu nisam primijetio nikakve razlike u odnosu na ture gdje sam rehidriro kvasac.
Aeracija sladovine ima efekta I to se primijeti. Fermentacija definitivno brze krene. Medjutim, postoji studija koja kaze da zbilja brze krene, ali se onda jako uspori. Usporedili su to ko kad covjek pojede nesto slatko. Spici ga energija, ali vrlo brzo ga obori I poslije bi odmorio malo..
Naravno, ovo kad se radi sa suhim kvascem.
Evo I odgovarajuci video na tu temu:
https://youtu.be/JInakA5L864
Trenutno imam na fermentaciji rye apa (brauwerstatt nottingham kvasac) I american lager lallemand nottingham kvasac. Kod oba piva sam odlucio isprobati da ne radim ni rehidraciju ni aeraciju.
American lager je fermentiro na 16 stepeni I bio je gotov za 6 dana.
Rye apa 7. dan nije bila gotova (tek je bila na 1.020), fermentirala na 16.5, pa sam poveco za jedan stepen. Sutra cu izmjeriti, mislim da je 11. dan..
Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk