Kveik
Cudo iz Norveske, preko Amerike, stiglo u BIH.
Ovaj kvasac karakterise: super brza fermentacija, fermentacija na temperaturama iznad 30 C, prilagodljivost, stabilnost, lakoca sakupljanja i cuvanja, otpornost na visok nivo alkohola u pivu, nema potrebe da jaka sladna piva odlezavaju mjesecima. Dupla IPA i RIS budu spremni za ispijanje za 4-5 dana.
RE: Kveik
Kveik je ispunio sva očekivanja. Fermentacija je bila gotova za 48 sati. Bila je gotova i ranije. Zbog brzine nisam uspio pokupiti kvasac sa vrha pa sada pokušavam pokupiti nešto iz tropa na dnu. Nakon 36 sati sve je izgledalo kao da ni krenulo nije.
Drajhopovana Kveik Simcoe IPA sa 7,2% alkohola miriše fantastično i različito za različite vrste kveika.
(09.12.2019, 11:58 )Dola Wrote: Kveik je ispunio sva očekivanja. Fermentacija je bila gotova za 48 sati. Bila je gotova i ranije. Zbog brzine nisam uspio pokupiti kvasac sa vrha pa sada pokušavam pokupiti nešto iz tropa na dnu. Nakon 36 sati sve je izgledalo kao da ni krenulo nije.
Drajhopovana Kveik Simcoe IPA sa 7,2% alkohola miriše fantastično i različito za različite vrste kveika.
Gdje si nabavio ovaj kveik?
Norsk mi nije bio bas kakav bi kveik trebao biti..
Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
RE: Kveik
Rijetko koristim Lalbrew kvasce, ali i na New england i Kolsch kvascu stoji 1g/l pitching rate.
Prije par dana sam naparavio NEIPU sa New England Lalbrew kvasce, na 23 litra sladovine jedna kesica (11g), vrenjača počela raditi nakon par sati, piva odlična.
Treba probati..
Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
RE: Kveik
Treća tura sa kveikom i bogat top harvesting na 20 sati od ubacivanja kvasca. Moglo je i ranije... komotno. Kold kres i želatin ubacujem na 48 sati. Nakon 72 sata pivo može u kegove na gaziranje.
RE: Kveik
Jesi radio sa nekim drugim kveikom osim Voss-a?
Ja sam radio par tura do sada sa vossom i svaki put odradi odlično, fermentacija gotova za 3 dana, nekad i ranije. Jedina mi je "mana" što je pivo mutno, ne pomaže ni mahovina. Kako ti se pokazalo bistrenje želatinom?
This post was last modified: 10.01.2020, 11:08 by Dola.
Tek danas ubacujem želatin u pivo sa kveikom.
Nisam još Voss koristio. Radio sam Ebergarden i Hornindal. Ubacivao sam ih u isto pivo i drajhopov'o sa Simcoe - ima razlike u aromama ali je sadržaj alkohola isti. Izbistrilo se u flaši nakon 10ak dana. Držao sam duže na koldkrešu (3 dana)... nisam planirao al tako se nekako potrefilo.
Sasvim solidno bistro... u zelenoj plasticnoj boci.