Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Kveik
Dola Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 137
Joined: Nov 2018
Reputation: 1 Location: Teslic
RE: Kveik
Želatin sam prvi put koristio i nisam napravio ništa.

Imam dilema i eksperimentišem oko suhog hmeljanja. Visoka je temperatura fermentacije i suho hmeljenje bi trebalo kraće da traje - 48 ili 24 sata.

Sakupljanje kvasca 24 sata nakon ubacivanje u fermentor - odlično funkconiše. Po netu pišu kako sakupljaju 48 sati kasnije. Bolje ranije i bolje sa manje zahmeljenim pivom.
Find Odgovori
Dola Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 137
Joined: Nov 2018
Reputation: 1 Location: Teslic
RE: Kveik
Kveik obara pH vrijednost piva. Zapravo, pH vrijednost obara svaki kvasac ali kveik to radi bas zestoko. Neophodno je pratiti i podesavati pH vrijednost tokom citavog procesa. Nekad je gram sode bikarbone dovoljan da znacajno popravi rezultat. Ukomljavati na gornjim preporucenim granicama - na oko 5.5.
Find Odgovori
Dola Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 137
Joined: Nov 2018
Reputation: 1 Location: Teslic
RE: Kveik
Nepun sat nakon ubacivanja - kveik krenuo sa fermentacijom i CO2 baloncici uredno izlaze iz vrijenjace.
Find Odgovori
ddelic Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 28
Joined: May 2017
Reputation: 0 Location: Orašje
RE: Kveik
Koji kveik koristiš?
Ja sam radio sa Gjernes-om, sutra bih trebao odraditi prvu turu sa Oslom, a imam još Skare i Hornindal za isprobati.
Gjernes mi je dobar, jako dobar profil za blonde i APA/IPA
Find Odgovori
Dola Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 137
Joined: Nov 2018
Reputation: 1 Location: Teslic
RE: Kveik
Hornindal i Ebbergarden. Nabavio sam i Voss ali nisam ga koristio.
Find Odgovori
jculina7 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 10
Joined: Mar 2016
Reputation: 0 Location: Vukovar
RE: Kveik
[/quote]

U dolasku je Voss, planiram raditi kveik lager. Obzirom da daje tanje tijelo i ruši ph, treba li pojačati specijal slad? Voda je srednje tvrda a ph metar se sje.. a nemam ni trakice. Trbam li preventivno dodati sode bikarbone? Koliko grama kvasca će biti dovoljno za 45 litara sladovine?
Jednom Kveik----Zauvijek Kveik
Find Odgovori
Dola Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 137
Joined: Nov 2018
Reputation: 1 Location: Teslic
RE: Kveik
1. Radio sam desetak kveik tura i nisam primjetio da kveik daje tanje tijelo. NEIPA je izasla bas kremasta i bogatog tijela. Sad cekam RIS. Trebao bi biti slican.

2. Obaranje pH jeste problem. Morao sam investirati 100 EUR u novi pH metar. Citam da dodaju soda bikarbonu u gotovo pivo i da su zadovoljni rezultatom. Nisam pokusavao. Tek planiram da podesavam pH tokom citavog procesa. Naredne sedmice cu se organizovati a prije toga cu izmjeriti pH u gotovom pivu. Imam 20ak uzoraka.

3. Kupovao sam po 1 gram osusenog kveika i radio sam prve ture po 20-25 litara. Pokupim kvasac u teglu nakon 24 sata i onda mi tegla posluzi za redovnu turu od 50 litara. Sakupim 3 tegle bez problema. Cijenim da bi 1 gram komotno odradio turu od 45 litara.
Find Odgovori
jculina7 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 10
Joined: Mar 2016
Reputation: 0 Location: Vukovar
RE: Kveik
[/quote]

Zahvaljujem na odgovoru, bit će mi svakako od koristi. Za prvi put samo ću podići sulfate i kloride pa ako mi se ne svidi popravljati. Sada su kiseli stilovi u modi, možda to i ne bude problem. Još se navodi da ima veću potrebu za nutrientima, tako da za niži OG od 1.060 neki dodaju hranu za kvasce. Imam nešto na bazi dušika što stavljam u starter, ostalo mi kad sam radio vino, pa da se time pomognem?
Find Odgovori
Dola Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 137
Joined: Nov 2018
Reputation: 1 Location: Teslic
RE: Kveik
Kad flasiram pivo u roku od 7 ili 10 dana - znam biti razocaran. Desi se da bude prekiselo i bez posebnih aroma i ukusa. Gorcina bude preostra. Grije. Stvari se poprave nakon odlezavanja od 7-10 dana. Kiselost iscezne a arome i ukusi dodju do izrazaja.

Piva sa kveikom su nekako sirovija. Grublja. Bolja su mi piva sa klasicnim kvascima... ali nema odustajanja. Valja prilagoditi recepte - pojacati specijalne sladove i pojacati draj hop.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Kveik
(09.03.2020, 07:33 )Dola Wrote: Kad flasiram pivo u roku od 7 ili 10 dana - znam biti razocaran. Desi se da bude prekiselo i bez posebnih aroma i ukusa. Gorcina bude preostra. Grije. Stvari se poprave nakon odlezavanja od 7-10 dana. Kiselost iscezne a arome i ukusi dodju do izrazaja.

Piva sa kveikom su nekako sirovija. Grublja. Bolja su mi piva sa klasicnim kvascima... ali nema odustajanja. Valja prilagoditi recepte - pojacati specijalne sladove i pojacati draj hop.

7-10 dana jeste kratko za flasiranje. ako mi se bas ne zuri pa da silim, ja ostavim pivo na fermentaciji 10-12 dana, ako je suho hmeljeno, onda jos 3-4 dana. i minimalno 3 dana cold crash. tako da od kuhanja do pakovanja prodje obicno 3 sedmice. jako zahmeljena piva nakon pakovanja trebaju nekoliko dana da se popeglaju. kad imas vremena, onda je 2 sedmice od pakovanja do konzumacije minimum. a masa je piva, koje valjaju tek nakon mjesec i vise.. jbg, ovo je hobi strpljenja.. Big Grin

kad mi se zuri, onda ide ili neki najobicniji pale ale bez suhog hmeljenja i specijalnih sladova ili wit.. neipa i kveik su isto opcija, mada se zna desit da silni hmelj iz neipe malo "stipa" po jeziku ako se zuri sa konzumacijom.
WWW Find Odgovori
ddelic Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 28
Joined: May 2017
Reputation: 0 Location: Orašje
RE: Kveik
Za kveik lager ili kako ga zovu pseudo lager ne bi ti baš preporučio voss jer je vrlo teško dobiti čist profil bez njegovih karakterističnih nota naranče i zemljasto-začinskih nota u pozadini. Ako se fermentira nisko da se dobije što čistiji profil (20-25) onda ima manju atenuaciju pa pivo ostaje slatkasto. Sve ovo baš i ne ide uz pojam lagera.
Preporuka za lager je definitivno Oslo koji daje najčistiji profil od svih kveikova iako to nije baš pravi kveik nego izolat, ali ima sva svojstva kveika. Od kveika Skare još slovi kao jedan od čistijih profila, ali nisam ga još probao pa ne mogu reći.
Što se tiče Vossa on odlično odgovara u IPA/APA, ili blond i mislim da bi odlično odgovarao za wit.
Find Odgovori
jculina7 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 10
Joined: Mar 2016
Reputation: 0 Location: Vukovar
RE: Kveik
Što se tiče Vossa on odlično odgovara u IPA/APA, ili blond i mislim da bi odlično odgovarao za wit.
[/quote]
Onda idem raditi Wit, kao generalnu probu prije nego dođu nesnosne vrućine!!
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools