Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Novi SLAVONAC
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location:
Novi SLAVONAC
Pozdrav svim članovima a posebno Gospodinu ,mnogima mentoru „pivskoj mušici“

Javljam se iz Požege, srca Slavonije iz vinarskog kraja za koji postoje podaci o proizvodnji piva u komercijalne svrhe još u drugoj polovici 18 stoljeća. Danas je od toga ostala samo uspješna proizvodnja pivarskog ječma za potrebe sladorane u N.Gradiški. Zahvaljujući gore spomenutom mentoru i njegovom Klix-u počeo sam pratiti ovu temu poslije desetak započetih stranica. Pojednostavljeno i slikovito opisivanje tehnologije proizvodnje ovog
plemenitog napitka zvanog pivo privuklo je moju pažnju a kako vidim i još mnogo drugih.
Kako se forum razvijao i saznanja prezentirala pokušavao sam sve pratiti ,nabavljati sirovine, pomoćne alatke(instrumente i slično) kako je prezentirano i pri tome izbjegavati bilo kakvu improvizaciju. Držeći se upustava da je za pivo higijena i temperatura prvi uslov uspjeha
nastojao sam to i ispoštivati do maksimuma. Mislim da sam u tome i uspio,opremu sam kompletira ,od kvalitetnog mlina za mljevenje slada preko frižidera( ručnog )za ukomljavanje, fermentatora(imam dva a pravim i treći)do flaširanja i ostaloga. Neka ču rješenja koja sam primjenio a daju dobre rezultate prezentirati drugom prilikom. Do sada sam napravio šest tura (1 tura cca 20 l piva ) piva tamno i svijetlo sa zadovoljavajućom kvalitetom iako imam još nepoznanica oko nekih parametara koje bi htio unaprediti.
Ovom forumu želim dug život i uspješnu edukaciju novih ljubitelja ovog hobija.
Radi kvalitetnije edukacije i jasnije prezentacije pojedinih tema bilo bi poželjno manje upotrebljavati englesku terminologiju i riječi gdje nije neophodno i dati naš prevod pa makar imao deset riječi. Kolege koje dobro govore engleski (ja nisam taj)ponekad citirajo tekstove sa engleskog govornog područja i daju ih u izvornom obliku, bilo bi prhvatljivije da ga makar
prepričaju i postave na našim jezicima. Kod pojedinih recepata količine se daju u galonima
bez naznake o kojem se galonu radi(agll ili gll).Za nas početnike je vrlo važno kvalitetno
prezentirati svoja znanja pogotovo kad su ovakve nepoznate tehnologije u pitanju. Metodičari
imaju tri osnovna pravila kod predavanja ,opisati - što radim,kako radim,i zašto to tako radim,
držeći se ovog nejasnoća će biti vrlo malo. Moje primjedbe su dobronamjerne u cilju što bolje edukacije početnika i širenja kulture pravljenje i konzumacije ovog plemenitog pića.

S poštovanjem
Branko20
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Novi SLAVONAC
pozdrav branko, dobro došao na forum i prije svega hvala na konstruktivnom postu. slažem se za eng. jezik, međutim 90% stvari koje sam naučio o ovom hobiju, kao i dosta ostalih članova, je došlo iz izvora na engleskom jeziku, tako da jednostavno po defaultu (ups! Big Grin ) često svi koristimo neke engleske izraze koji ili nemaju prevod ili ih je skoro nemoguće prevesti.

kada mi je ponuđeno da uradim prevod sotware-a Beertools, moram ti reći da mi je bilo jako drago, prije svega zato što su mi ponudili desetak licenci koje bi rado poklonio vama kolegama, ali uskoro sam naišao na mnoge probleme u prevodu, odnosno na izraze i termine koje je skoro pa nemoguće prevesti. još uvijek to radim i trudim se da što skorije završim, ali moram ti reći da je poprilično teško i frustrirajuće jer u našem jeziku/jezicima jednostavno ne postoje ekvivalentni izrazi, a ne želim da to izgleda traljavo.

uglavnom, ako ima volje, mislim da to ne bi trebao biti problem. ako se pojave ti jezički problemi tu smo svi da razjasnimo i prodiskutiramo.

s obzirom da si već napravio 6 tura, to je onda sigurno polako počelo da 'sjeda' Smile

uglavnom, želim ti svaki put sve bolje pivo. živio!
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location:
RE: Novi SLAVONAC
Hvala na dobrodošlici,
Vidim da se na forumu „ pivarstvo.info“ mnogi služe Bersmith-om možda zato što je napravljen onaj video uradak ,možda je taj put lakši pa uz još par primjera bio bi prihvatljiv
nama početnicima a i starijim majstorima kreativcima.Za nas početnike je i Bewtarget-2 olakšanje i za njega bi bila dobra jedna edukacija (jedan primjer sa popratnim tekstom,ja nekužim kako dobiti količine vode za ukomljavanje i ispiranje )
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Novi SLAVONAC
negdje sam napisao formulu ovdje na forumu gdje su aproksimativno precizirane svi gubici, pa samim tim možeš izračunati potrebne količine vode. potraži na pretrazi. što se tiče razlike između software-a, vjeruj mi da je nema. svi isto računaju. i beersmith i beertools i brewtarget uz minimalna odstupanja.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Novi SLAVONAC
pozdrav branko i dobrodošao beer

mušica je već pisao o formuli za izračunavanje potrebne vode za ukomljavanje i ispiranje. ovo je ta formula beer

a) količina vode za ukomljavanje = količina slada u kg x 3

b) količina vode za ispiranje = zeljeni preboil volumen - (količina vode za ukomljavanje - 1l/kg slada gubitka) + gubitak iz mash tuna + gubitak kod isparavanja + gubitak kod hladjenja
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools