Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Suho hmeljenje - hmeljenje u fermentacijskoj posudi
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Suho hmeljenje - hmeljenje u fermentacijskoj posudi
Suho hmeljenje (dry) - je proces u kojem se hmelj dodaje u fermentacijsku posudu. Jel se obicno dodaje u sekundar (kad je kvasac zavrsio svoj posao) ili se nekad dodaje i prilikom primarne fermentacije? Da li se isto koriste vrecice u koje se stavi pellet? Ako ne kako se procijedi - jel auto siphon odradi posao?
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Suho hmeljenje - hmeljenje u fermentacijskoj posudi
nije preporučljivo dodavati za vrijeme primarne fermentacije jer fermentacija kao takva odvuče i praktično 'izbije' dosta arome hmelja. ono što je uobičajena praksa je da se pivo prvo pretoči iz primarnog u sekundarni fermentor i time makne sa taloga od kvasca, a onda se doda hmelj direktno u pivo. možeš sa vrećicama, a možeš i bez.

ako radiš bez vrećica možeš imati problema kod pretakanja i ne možeš ti odlučiti kad ćeš maknuti hmelj iz piva (odnosno pivo iz hmelja), nego moraš čekati da se slegne pa onda pretakati, a to može potrajati.

ako koristiš vrećicu, lakše je, samo je moja preporuka da napraviš baš veliku vrećicu da pivo može cirkulirati kroz hmelj i da se fino mogu osloboditi sve arome.

što duže držiš 'suhi' hmelj u pivu, to se više arome oslobađa. ja ne preporučujem da držiš duže od sedam dana, jer bi moglo postati neugodno jako (mada je ovo jako relativno jer zavisi od sorte hmelja koji koristiš i još od puno faktora.)
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Vidio sam dosta diskusija na netu gdje ljudi kazu da se ne oslobodi dosta arome iz hmelja kad je u vrecicama tokom kuhanja. Nigdje nisam nasao kako ga procjede nakon kuhanja. Ima li neki dobar fol za to ako odlucim da ne stavljam u vrecice.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

pa ja mislim ako je vrećica dovoljno velika da nema opasnosti da se neće osloboditi dovoljno arome. ako nećeš, nema nikakav način osim da zavežeš komadić sterilne gaze na auto siphon dole na dnu, ili jednostavno da čekaš dovoljno da se sav hmelj istaloži na dno. ja sam do sad uvijek radio sa vrećicama i nisam imao problema.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

evo par pitanja u vezi sa ovom jako zanimljivom temom.
koje su sorte hmelja po vama najbolje za suho hmeljenje? da li se obično za suho hmeljenje koriste iste sorte, kao one što su se u receptu koristile za "regularno" hmeljenje? u kojim stilovima se najviše koristi suho hmeljenje? koje su po vama najbolje kombinacije sorti koje ste vi koristili za suho hmeljenje? beer
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Meni bi logicno bilo da za suho hmeljenje idu hmeljevi koji se koriste za aromu. Mada meni najbolja kombinacija koja je ispala je bila za torpedo sa citrom, magnumom i crystalom. Magnum i crystal su se u ovom receptu koristili i tokom kuhanja.
Takodjer mi je super bilo suho hmeljenje sa cascadeom.
Ja mislim da IPA stil najvise profitira od suhog hmeljenja ali da ljudi i u drugim stilovima koriste isto.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

za suho hmeljenje su najbolje one sorte koje sadrže najviše eteričnih ulja. na primjer amarillo sadrži 1,9% eteričnih ulja, Citra sadrži 2,8% a na primjer Saaz sadrži samo 1% eteričnih ulja.

naravno bitna je i struktura tih ulja, ali to je neka druga priča.

uglavnom, zna se koji su hmeljevi dobri za suho hmeljenje....

suho hmeljenje su izmislili englezi, tako da se koristi u engleskim stilovima, ali i u američkim.
Find Odgovori
Jale Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

da li je opasno da dobro operem ruke i njima istisnem tecnost koja se nakupila u vrecici za hmelj nakon suhog hmeljenja? ako ima neko pametnije rjesenje molio bih da napisete.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

opasno je tako. rješenje je star san. sterilizuj sa njim ruke ili neku kašiku, pa sa njom iscjedi. možda je dobro rješenje i medicinski alkohol beer
Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Uvek sam kao alternativi sterilizaciji ruku razmisljao o kupovini pakovanja medicinskih rukavica koje bih koristio bas u takve svrhe rucnog cedjenja necega. Sta mislite o tome?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ja to radim isto, mada su poskupe one sterilne rukavice. druga varijanta su obične nesterilne latex rukavice koje samo steriliziraš medicinskim alkoholom. jednako učinkovito, a dosta jeftinije.
Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Samo ih potopis u alkohol?
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 21 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools