Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


prvo pivo
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
prvo pivo
Dali je normalno da u prvom danu burne fermentacije imam taloga 5cm,inace fermentiram u staklenom demizonu
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: prvo pivo
koliko litara piva imaš i koji je fi posude za fermentaciju. nije isto 5 cm taloga u 50l piva i u 10l piva, a i ako ti je uza fermentacijska posuda, logicno je da ce talog biti deblji. uglavnom, to ti je najvjerovatnije sve ok.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: prvo pivo
Od 30l je,imam vjerovatno oko 22l piva.Cudno mi je sto je toliko na kraju prvog dana a jos ima cestica da se istaloze jer jos lete po fermentoru
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: prvo pivo
nista ne brigaj, to ti je sasvim normalno. taj talog ce se jos stisnuti kad fermentacija baš završi. ako sam dobro shvatio ti si ukomljavao u vreći? onda je sasvim normalno da imaš veći talog jer nisi mogao raditi recirkulaciju i izbistriti sladovinu. pokušaj samo par dana prije flaširanja što više spustiti temperaturu, po mogućnosti na 0°C ali ako ne možeš onda pokušaj što niže moguće. to će ti još dodatno stisnuti talog....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: prvo pivo
This post was last modified: 25.06.2013, 01:14 by spajder76.
danas mjerio uzorak 12-ti dan od pocetka fermentacije.U staklenom demizonu fermentira,sve je hermeticki zatvoreno,znaci nije imalo kontakta sa vazduhom 100%.Izvuceno spricom i nasuto u menzuru.Prvi miris koji sam osjetio je pravo pivo,reko to je to.Izmjereni FG 1.012.Pri konzumaciji me nesto smeta al neznam dali takav okus treba da bude ili ce vremenom ili gaziranjem da iscezne.Osjeti se,sada nemogu sa sigurnoscu reci jer sam pocetnik i prvo mi je pivo,ja mislim previse kristala.Osjeti se kao przeni jecam.Nije to toliko izrazeno,ali bi volio manje kiselkasto pivo.Sada kada dovrsavam uzorak sve mi je bolje i vjerujem kada bude pivo gazirano i ohladjeno da ce biti dobro:Barem meni.Nisam spomenuo da sam kuvao ESB-musicin recept sa klixa.I da spomenem da se osjeti alkohol,sigurno 5.5-6%,nisam siguran jer sam bio zaboravio mjeriti OG ali posto pijem piva od 5% nagadjam,ovo mi je jace
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: prvo pivo
(25.06.2013, 01:12 )spajder76 Wrote: danas mjerio uzorak 12-ti dan od pocetka fermentacije.U staklenom demizonu fermentira,sve je hermeticki zatvoreno,znaci nije imalo kontakta sa vazduhom 100%.Izvuceno spricom i nasuto u menzuru.Prvi miris koji sam osjetio je pravo pivo,reko to je to.Izmjereni FG 1.012.Pri konzumaciji me nesto smeta al neznam dali takav okus treba da bude ili ce vremenom ili gaziranjem da iscezne.Osjeti se,sada nemogu sa sigurnoscu reci jer sam pocetnik i prvo mi je pivo,ja mislim previse kristala.Osjeti se kao przeni jecam.Nije to toliko izrazeno,ali bi volio manje kiselkasto pivo.Sada kada dovrsavam uzorak sve mi je bolje i vjerujem kada bude pivo gazirano i ohladjeno da ce biti dobro:Barem meni.Nisam spomenuo da sam kuvao ESB-musicin recept sa klixa.I da spomenem da se osjeti alkohol,sigurno 5.5-6%,nisam siguran jer sam bio zaboravio mjeriti OG ali posto pijem piva od 5% nagadjam,ovo mi je jace

Ne znam sta bih ti rekao, kako kiselo da se ne moze piti ili se tebi cini jer nikad nisi probao uzorak negaziranog piva. Iduce mjerenje idem i ja sa tobom da probamo kako je kiselo.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: prvo pivo
.Vjerovatno je to sto nikad nisam probao negazirano.Naravno da se moze piti,htjeo sam ti donijeti uzorak al mi se svakim gutljajem sve vise svidjalo.Ipak mislim,na kraju,da sam napravio dobro pivo.Ima tu gaziranje pa hladjenje.A inace ne volim mlaka piva pa je mozda i do toga.Sledeci put kad budem pravio ovo pivo cu staviti malo manje kristala a za tebe ce biti par flasa gotovog da ga ocijenis
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: prvo pivo
Polako. Flasiraj i sacekaj... Previse se brines. Neke stvari dodju tek nakon vise sedmica na svoje. Tek tada ces znati jel previse kristala. Mora pivo da se konddicionira.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: prvo pivo
potpisujem illuminateda.

nakon dvanest dana još nisu čak ni svi nusprodukti fermentacije 'počišćeni' tako da ti trenutno imaš potpuno zamaskiran okus piva. samo polako. nakon dva mjeseca ćeš moći nešto reći, a nakon tri tek konkretno moći suditi. potrudi se da ostaviš koju tri mjeseca. znam da je teško, ali pokušaj. vidjet ćeš nećeš se zeznuti.

za ESB posebno treba više vremena da lijepo odleži.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: prvo pivo
naravno, sve ovo što sam rekao je pod uslovom da si poštovao sanitaciju do sad i da poštuješ od sad sve do flaširanja.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: prvo pivo
kako sam napisao pivo nije doslo u kontakt sa vazduhom i nije se inficiralo,ima bas miris piva.A ta dva ili tri mjeseca,hmm,tesko,mozda jedno cisto da vidim kakav je okus.Ipak mi je prvo.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: prvo pivo
onda minimum mjesec dana.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools