branko20
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation:
1
Location:
|
pH komine
Često se spominje pH komine, planiram nabaviti mliječnu kiselinu (80%) radi podešavanja pH. U kojoj fazi ukomljavanja se mijeri Ph ,napočetku,poslije prve količine vode. Da li se
mjeri smjesa izmljevenog slade bez tekućine ili sa istom,predpostavljam pri 20C. U kojem rasponu se treba kretati kod tamnog piva a u kojem kod svijetlog ako ima razlike? Koje se
osobine piva mijenjaju kod povećanog odnosno smanjenog pH van propisanog raspona.
Kolika se količina mliječne kiseline (80%) u prosjeku dodaje na 5kg slada i od kojih faktora ista ovisi? Hvala na decidnim odgovorima.
|
|
|
mentalist
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 125
Joined: Nov 2012
Reputation:
0
Location:
|
RE: pH komine
This post was last modified: 06.07.2013, 10:30 by mentalist.
dok se stručnije ne pojavi
ph vrijednost tamnog i svijetlog bi trebala biti ista, u rasponu oko 5.4-5.6
manje bi trebao stavljati mliječne kiseline u tamna piva radi specijalnih sladova, a mjeri se kada se doda slad u vodu pa se dodaje potrebna količina mliječne. to je mjerenje ph bez dodatka RO vode ili korekcije solima. ovo je već naprednije za koje ti treba az kalkulator, soli i puno znanja o čemu ja stvarno nemam pojma
ps: isto ti treba pri ruci az calc da bi odredio potrebnu količinu mliječne, trakice naravno ili ph metar
|
|
|
branko20
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation:
1
Location:
|
RE: pH komine
Ph komine
Mentalist hvala na odgovoru ali ja imam još podpitanja,od trenutka dodavanja slada u vodu
trebalo bi proći određeno vrijeme da se smjesa izbalansira ,koliko? Dali se pH mjeri na uzorku ohlađenom na 20C?Za sada namjeravam samo kontrolirati pH a trenutno sam u fazi
nabavke sredstava za podešavanje pH a kasnije i podešavanje elemenata vode. Pokušavam
izpoštovati u cijelosti potrebne elemente za pojedine recepte,polako korak po korak.“Pivska mušica“kaže da značajno definišu karakter pojedinih piva a treba mu vjerovati čovjek je
u tome iskusan sa velikim znanjem o pivarstvu. Hvala na odgovoru.
|
|
|
branko20
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation:
1
Location:
|
RE: pH komine
pH komine
Oko pH komine su razjašnjene sve dilame,nadam se da će odgovori pomoči i ostalim kolegama koji žele ići u veći perfekcionizam u proizvodnji piva.Za sada koristim jeftiniju varjantu, lakmus papir a i za tvrdoću vode sam nabavio trakice. Kasnije idem u nabavku
skupljih instrumenata.
|
|
|