Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Hot Side Aeration
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
Hot Side Aeration
Koja je granica sigurnih temperatura da se izbjegne Hot Side Aeration (HSA), dakle aeriranje tek skuhane sladovine?

Negdje sam procitao da je to sobna temp?

Moja ideja je da pretocim lagano vrelu sladovinu u fermentor, radi sterilizacije i da je u njemu ohladim a ne u bojleru....To je stara ideja, i neki kazu da nije dovoljno za sterilizaciju. Znajuci da se pasterizacija radi na 80step (tacnije izmedju 80-100) nekoliko minuta mislim da ce ovo biti sasvim dovoljno da unisti skoro sve. Nece biti sterilno, ali mislim da je to zadovoljavajuci higijenski standard.

To bih naravno vrlo pazljivo uradio tako sto bih cijev/slauf spustio na dno fermentora...

U procesu imam jedno pretakanje sladovine nakon ukomljavanja u jedan medjutank, jer mi bojler drzi vodu za ispiranje. Nema spricanja, ali je ipak povrsina izlozena zraku. Da li je ovo izvor mogucih problema?

Pala mi je napamet ideja da naspem ulja u taj medjutank, koje bi zastitilo sladovinu od zraka. Ulje naravno ne bih ispumpao u bojler na kuhanje Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Hot Side Aeration
nije strašno i ne bi trebalo značajnije da utiče na pivo. ja se trudim da spriječim aeraciju u svim fazama osim prije dodavanja kvasca kad namjerno aeriram. ali koliko sam čitao, nije to baš toliko strašna stvar. toga se boje velike komercijalne pivare koje rade sa ogromnim količinama gdje sladovina teče 1000 litara po minuti i gdje jednostavno dolazi do ogromnih sila koje je teško ukrotiti.

generalno, sve što negativno može uticati na pivo nastojim da spriječim. ako napraviš još koju greškicu, onda se sastavi pet takvih malih greškica koje pojedinačno ne bi toliko imale uticaja, ali zajedno, kad se saberu mogu pokvariti pivo.

zato ja i na to pazim u svakom slučaju jer mi nije veliki problem da i na to pripazim. za svaki slučaj, zlu ne trebalo Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Hot Side Aeration
aha, zaboravih za ulje. mislim da nije dobra ideja. masnoća i pivo ne idu zajedno nikako. u vinarstvu je ok, ali u pivarstvu, koliko sam čitao, nije preporučljivo. sve mi je jasno, ulje nije topivo u pivu i može se maknuti, ali navodno jedna kap ulja u 100 litara piva može potpuno uništiti pjenu.

dokaz tome je da kad umočiš nos u pjenu ona brzo nestane jer na nosu svi imamo nešto one prirodne masnoće koju luči koža. Smile

nisam dovoljno ipak čitao o tome, tako da neću da tvrdim 100%.....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Hot Side Aeration
(27.11.2012, 11:51 )Pivska Mušica Wrote: aha, zaboravih za ulje. mislim da nije dobra ideja. masnoća i pivo ne idu zajedno nikako. u vinarstvu je ok, ali u pivarstvu, koliko sam čitao, nije preporučljivo. sve mi je jasno, ulje nije topivo u pivu i može se maknuti, ali navodno jedna kap ulja u 100 litara piva može potpuno uništiti pjenu.

dokaz tome je da kad umočiš nos u pjenu ona brzo nestane jer na nosu svi imamo nešto one prirodne masnoće koju luči koža. Smile

nisam dovoljno ipak čitao o tome, tako da neću da tvrdim 100%.....


sounds resonable...
hvala.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools